Alig havazott az Andokban, tovább tart a megaszárazság

2021. augusztus 7.

Hírek

A kutatók a globális felmelegedéshez kötik, hogy az Andokban az elmúlt közel egy évtizednyi aszályt követően idén is alig esett hó, a dél-amerikai hegységet megaszárazság sújtja. A gyér eső és hóesés miatt az Ecuador és Argentína között magasodó hegyek nagy részét csupán foltokban, vagy egyáltalán nem borítja hó.

Állítsuk meg a pusztító EU-Mercosur kereskedelmi egyezményt!

2021. március 19.

Hírek

Az EU döntéshozói álljanak el az EU-Mercosur szabadkereskedelmi egyezmény aláírásától! Ezt követeli több, mint 450 civil szervezet az Atlanti-óceán mindkét oldaláról, közte 44 magyar is erre szólítja fel közös állásfoglalásban az érintett országok és az EU döntéshozóit.

Mocsártűz gyilkol Argentínában

2020. augusztus 11.

Hírek

Példátlan tűzvészsorozat pusztít az argentínai Paraná-folyó sokszínű élővilágáról ismert torkolatvidékén, amelyet Kis-Amazóniaként is emlegetnek. Napról napra egyre több állat veszíti el élőhelyét a 14 ezer négyzetkilométeres régióban, ahol az év eleje óta 11 ezer tűzesetet azonosítottak az Antonio Scasso természettudományi múzeum adatai szerint.

Túl értékes, hogy hagynánk kihalni

2018. október 23.

Hírek

Az Andok hűvös fennsíkjain őshonos egy különleges teveféle, a vikunya. Ennek az állatnak a bundájából készül a világ egyik legritkább és legdrágább ruházati alapanyaga, a rendkívüli finomságú vikunya-gyapjú, mely szálvastagsága 12 μm, míg a kasmíré 14–20 μm.

Kondorkeselyűk költöztek a Nyíregyházi ZOO-ba

2017. október 20.

Hírek

Két kondorkeselyű (Vultur gryphus) – más néven andoki kondor – érkezett a Nyíregyházi Állatparkba; a rendkívül ritka madarak Magyarországon csak itt láthatók.

Állatkerti tapírmentés

2017. szeptember 5.

Hírek

Nicaragua keleti részén, a Ticuantepe Állatkertben 14 közép-amerikai tapír él. Közép-Amerika legnagyobb testű szárazföldi emlősét a kipusztulás fenyegeti, ezért is igyekeznek szaporodását elősegíteni az intézményben.

Az esőerdőirtások gyümölcse: a Burger King húspogácsája

2017. március 5.

Hírek

Húsimádat–>növekvő állatállomány–>kielégíthetetlen takarmányigény–>trópusi esőerdők felperzselése. Címszavakban így írható le az a folyamat, melyet a Burger King-féle istentelen vadkapitalizmus képvisel Latin-Amerikában. 2016-os mérleg: Egyedül Brazíliában 40 Budapest méretű kipusztított trópusi erdő.

Uruguay elektromos áramának 95 %-a megújulós

2015. december 14.

Hírek

Miközben a világ vezetői nagy huzavonát folytattak a párizsi klímacsúcson a globális felmelegedés elleni közös fellépés feltételeiről, egy kis dél-amerikai állam, Uruguay példaként szolgál arra, hogy a látszat ellenére nem is olyan nehéz egy alacsony szén-dioxid kibocsátású életmódra váltani.

Belilult Atacama

2015. november 6.

Hírek

Az Atacama Földünk egyik legszárazabb sivataga, helyenként évszázadok óta nem esett eső területén. Ám az elmúlt napokban alig lehet ráismerni. Kivirágzott. Az előrejelzések szerint csupán november végére tér vissza megszokott állapotába.

Betiltatnák a Monsantót rákkeltő anyagaiért

2015. május 2.

Hírek

Orvosok, tudósok és környezetvédők követelik Argentínában és Latin-Amerika más országaiban, hogy tiltsák be a Monsanto termékeit. A tiltakozás legújabb hullámában több mint 30.000 orvos és egészségügyi szakember csatlakozott a kezdeményezéshez.