Az orbáni családpolitika fekete éve volt 2022

2023. január 28.

Hírek

Közzétette 2022 decemberére vonatkozó adatait a Központi Statisztikai Hivatal, eszerint az előző évben a születések száma még a 88 ezret sem érte el. Ez soha nem látott negatív rekordot jelent. A természetes fogyás ennek ellenére mégis 24 százalékkal alacsonyabb volt az előző évben mérthez képest – ennek oka a koronavírus-járvány miatti halálozások jelentős csökkenése.

Milyen következményei lesznek a kínai népesség gyors csökkenésének?

2023. január 23.

Hírek

A Kínában 1980-ban bevezetett és 36 évig érvényben tartott „egy gyermek politika” több szempontból is komoly figyelmeztetés azoknak a politikusoknak és demográfusoknak, akik mesterségesen és durva eszközökkel próbálják megváltoztatni a népesedési trendeket.

Határok nélkül -merre tovább megapoliszok?

2022. december 5.

Hírek

Nem tudni, pontosan hányan élnek az immár nyolcmilliárdos emberiségből városokban, mert országonként változó ennek a településformának a meghatározása. A definícióra azért is szükség lenne, mert a megapoliszokra kulcsszerep vár a jövőben.

Nyolcmilliárdan lakjuk le bolygónkat

2022. november 15.

Hírek

8 milliárdan élünk a bolygón. Egészen pontosan persze nem tudhatjuk, most valószínűleg vagy egy kicsivel többen, vagy egy kicsivel kevesebben a 8 milliárdnál, de annyi nagyon valószínű, hogy 2022. november 15-én érjük el a 8 milliárdot. Az előző milliárdforduló 2011-ben volt, a hatmilliárdot pedig 1999-ben értük el.

Családbarát kormány? Ismét zuhant a születésszám

2022. október 30.

Hírek

Hatalmasat zuhant a születésszám. Majdnem ezerrel kevesebb magyar gyerek született idén szeptemberben, mint egy éve. Egy kevéssel a halálesetek száma is csökkent eközben. Nem ez az első hónap idén, amikor ennyire nagyot esik a születésszám.

A zöld élet lehetséges nyugdíj után is: a nyugdíjbiztosítás kalkulátor segíthet a válaszban?

2021. szeptember 5.

Hírek

Elsőre sokaknak paradox helyzet az, hogy a magasabb életszínvonal sok szempontból zöldebb lehet, mint az alacsonyabb. Nagy átlagban ez természetesen így nem igaz: egy átlagos etióp állampolgár fogyasztása olyan alacsony, hogy össze sem lehet mérni egy átlagos magyar fogyasztásával, amelynél pedig egy átlagos amerikai fogyaszt sokkal többet. Azonban az egyén (szerencsére) lehet sokkal tudatosabb az… Tovább »

Lassú kihalás fenyegeti a magyar települések ötödét

2021. augusztus 15.

Hírek

Magyarország egyik kezelendő kihívása az elöregedő társadalom. Az elöregedés és a népességfogyás nem csupán országos probléma: sok települést sújt nemcsak a nemzetközi, hanem a belső elvándorlás is.

Elnéptelenedő törpefalvak- perifériáról menekülő emberek, és a nyugati nyugdíjasok

2020. szeptember 8.

Hírek

Magyarországon hivatalosan 2893 falu található, hetedük lakosságszáma nem éri el a kétszáz főt, s 1970 óta elvesztették népességük több mint felét – sokszor akár 70 százalékát is –, s akad köztük 60 olyan, melyek lakossága 2001 -2011 között harmadával csökkent. Mintegy 400 falu haldoklik, a földrajzi, gazdasági perifériáról menekülnek az emberek.

Meg kell fékezni a népességnövekedést

2019. szeptember 22.

Hírek

Szeptember 24–25-én a világ vezetői az ENSZ New York-i központjában gyűlnek össze, hogy áttekintsék, miként halad az Agenda 2030 program 17 fenntartható fejlődési céljának teljesítése. A fenntartható fejlődési célok, amelyek „a szegénység felszámolását, a bolygó védelmét és mindenki jólétének a biztosítását” foglalják magukban, dicséretesnek tekinthetők. Ahhoz azonban, hogy esély legyen az elérésükre, egy 18. céllal,… Tovább »