Íme a globális fafaj leltár

2022. február 6.

Hírek

A világ több mint 100 tudósa vett részt abban a nagyszabású felmérésben, amely a bolygónkon jelenleg élő fafajainak számát határozta meg, minden eddiginél pontosabban. A giga fafajszámlálás eredménye meglepetéssel is szolgált.

Bölcs fák

2022. január 9.

Hírek

Matuzsálem fák, történeti és botanikus kertek közös fejlesztése a zöldturizmus jegyében. A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust „Bölcs fák” címmel közös programot valósít meg.

A bölcs erdő titkai

Kiadványok

Suzanne Simard felfedezése a fák egymással és más élőlényekkel ápolt kapcsolatáról megváltoztatja a természetről és a növényvilágról alkotott korábbi elképzeléseinket – ugyanis ráébreszt minket arra, hogy az erdő olyan társas élőlények összessége, amelyek föld alatti hálózatokon keresztül együttműködnek egymással, és valódi lakóközösséget alkotnak.

A famatuzsálemek védelméért küzd egy fiatal kutató

2021. június 14.

Hírek

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egyik fiatal kutatója közel 11 évig 2000 faegyedet vizsgált meg, 531 települést vagy településrészt bejárva, 45 000 kilométert megtéve annak érekében, hogy feltérképezze hazánk faóriásait. Minderre az elképesztő ökológiai értékük miatt nagy becsben tartott egyedek megismerése és megóvása érdekében volt szükség, állítja a MATE szakértője.

Már az Úristen kertjében botanizál – In memoriam Kósa Géza

2021. április 7.

Hírek

Kósa Géza dendrológus április 3-án, váratlanul elhunyt. A botanikus kertek, növénygyűjtemények megszállott kutatója és fejlesztője közel 50 éven át dolgozott Vácrátóton, mely neki is köszönhetően a világ egyik legjelentősebb botanikus kertje.

Budapesten fának lenni ma elég nagy szívás

2020. február 16.

Hírek

Talán hihetünk benne, hogy a fa-ültetés és az öreg fák megbecsülése igazán favorit téma, sőt elvárás lesz a jövőben, most számos kezdeményezést és döntéshozói ígéretet látunk, hallunk magunk körül. S bár ez a tendencia nagyon is összefügg a környezetvédők és klíma-aktivisták jogos vészharang kongatásával, vannak, akik nem ma kezdték el ápolni kapcsolataikat a fákkal.

Megváltoztatja a fák növekedését a globális felmelegedés

2018. augusztus 18.

Hírek

A globális felmelegedés miatt gyorsabban nőnek a fák, ám sűrűségük csökkent, és a könnyebb fáknak alacsonyabb a kalóriaértékük – állapították meg a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) kutatói 150 évre visszamenőleg vizsgálva anyagmintákat.

Ez milyen fa? Nézd meg a Fa Bookot a mobilodon!

2018. május 11.

Hírek

A hazai erdőkben előforduló 111 fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport terepi azonosításában nyújt segítséget az Országos Erdészeti Egyesület által fejlesztett fahatározó applikáció. A hasznos útitárs ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerekre.

A fák titkos illat-nyelvvel is kommunikálnak egymással

2017. május 28.

Hírek

A legtöbb ember a fákat – az állatokkal ellentétben – hajlamos tárgyként kezelni, nem élőlényként. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a fák rendkívül lassúak, növekedésük nem látványos, beszélni nem tudnak, igényeiket nem tudják kommunikálni felénk. Vagy mégis?

A fák titkos élete

Kiadványok

Egy rejtett világ felfedezése. Az erdő a csönd, az érintetlen természet, a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ahol bármi megtörténhet. „Csak aki ismeri a fákat, az képes védelmezni őket.” Mit éreznek, hogyan kommunikálnak?