Közösség nélkül nincs trauma-feldolgozás

2021. március 28.

Hírek

Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely. A három település nevét az egész világ megtanulta 2010 őszén, amikor a MAL Zrt. ipari zagytározójának gátja átszakadt és a maró iszapfolyam elöntötte a környéket. Interjú “A vörösiszap-katasztrófa személyes történetei” című könyv szerzőjével.

10 éve gyilkolt a Mal Zrt.

2020. október 4.

Hírek

Hétfő volt. Nem sokkal dél után. Október 4-én, 2010-ben. Kolontár közelében átszakadt a Mal Zrt. vörösiszapot tároló 10-es kazettája. Több mint egymillió köbméter lúgos víz és 700 ezer köbméter vörösiszap elegye öntötte el Kolontárt, majd tovább hömpölygött Devecser és Somlóvásárhely irányába. Tíz ember meghalt, 227 megsérült, 200 ingatlan megrongálódott.

Új eljárás indul a vörösiszap-perben

2017. február 6.

Hírek

Hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszéknek a vörösiszap-per összes vádlottját minden vádpont alól felmentő határozatát ma a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla.

Vörösiszapper: ma hirdetik ki a másodfokú ítéletet

2017. február 6.

Hírek

Újrakezdődött az ügyben a másodfokú eljárás, miután a Győri Fellebbviteli Főügyészség tavaly júniusban az elsőfokú határozat hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte. Ma délelőtt hirdet másodfokú ítéletet a Győri Ítélőtábla az iszapömlés miatt indított büntetőperben.

Miért nincsenek továbbra sem felelősei a kolontári katasztrófának?

2016. január 28.

Hírek

A Greenpeace szomorúan veszi tudomásul, hogy továbbra sincsenek felelősei a 2010-ben történt kolontári vörösiszap-katasztrófának. A környezetvédő szervezet szerint egyértelmű, hogy emberi mulasztások vezettek a számos halálos áldozattal járó katasztrófához: mind a tározót üzemeltető MAL Zrt., mind a vállalat tevékenységét engedélyező és ellenőrző hatóságok számos esetben nyilvánvalóan hibáztak, vagy nem engedélyeztek és ellenőriztek megfelelően.

Hungarikum: senki sem felelős a vörösiszap katasztrófáért

2016. január 28.

Hírek

A Veszprémi Törvényszék első fokon felmentette a vörösiszapper mind a 15 vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól. A törvényszék szerint a katasztrófa oka “altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt.

Kolontár – 5 éve volt a katasztrófa

2015. október 02.

Helyszín: Kolontár, Devecser

Sajtótájékoztatók

Tisztelt Kollégák! A vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulója alkalmából, október 2-án az Európai Parlament delegációja a helyszínen kíván megemlékezni a tragédia áldozatairól és áttekinteni a helyreállítási folyamatokat.

A vörösiszap katasztrófa komplex társadalmi hatásvizsgálata

2013. június 12.

Helyszín: Budapest, Deák Ferenc utca 15

Sajtótájékoztatók

Tisztelettel meghívjuk a 2013. június 12.- én (szerdán) 10.30.-kor tartandó, „A vörösiszap katasztrófa komplex társadalmi hatásvizsgálata” c. kutatás eredményeinek bemutatására

Újabb tanúkat hallgatnak meg a vörösiszap perben

2013. április 8.

Hírek

Újabb tanúk meghallgatásával, illetve a helyszíni tárgyaláson rögzített kép- és hangfelvételek, jegyzőkönyvek ismertetésével folytatódik ma a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalása a Veszprémi Törvényszéken.

Döntően a Mal Zrt. a felelős

2012. március 13.

Hírek

Az Országgyűlés tegnap határozatban mondta ki, hogy döntően a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t tartja felelősnek a kolontári vörösiszap-katasztrófáért; egyetértve ezzel az ügy kivizsgálására létrehozott bizottság jelentésével.