Memóriazavaros csigák és elhízott vízibolhák – így tesszük tönkre a Balaton élővilágát

2024. június 17.

Hírek

Őszintén a Balatonról címmel tartott konferenciát a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (HUN-REN BLKI) június 12-én. A találkozó fókuszában azok a szennyezőanyagok álltak, amelyek látványosan megzavarják a vízi szervezetek élettani folyamatait, és ezzel akár a teljes vízi ökoszisztémát is veszélyeztethetik. A diskurzus arról is folyt, miként lehet és kell beavatkozni, hogy ezeknek a rossz folyamatoknak, az… Tovább »

Összefogás Európa keselyűiért

2017. szeptember 13.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) is csatlakozik ahhoz a keselyűvédelmi kampányhoz, mely a keselyűgyilkos szer, az állatorvosi diclofenac betiltatását tűzte ki célul.

Talán megmenekülnek a dél-ázsiai keselyűk

2012. november 13.

Hírek

Első alkalommal stabilizálódnak azon dél-ázsiai keselyűk populációi, melyek az 1990-es évek óta 99 százalékos hanyatlást éltek át. Mindez reményt nyújt arra, hogy a madarak megmenthetőek.

Hatékony gyógyszertilalom a keselyűkért

2011. május 13.

Hírek

India, Nepál és Pakisztán kormánya 2006-ban betiltotta a diklofenák nevű fájdalomcsillapító állatorvosi célú használatát, miután az azzal szennyezett tetemek fogyasztása a kipusztulás szélére sodorta a térség három őshonos keselyűfaját. Egy brit tanulmány első ízben mutatta ki a tilalom hatékonyságát.