Hamarosan létrejöhet Európa legnagyobb védett folyami területe

2018. július 28.

Hírek

Az UNESCO Ember és Bioszféra Programjának Nemzetközi Koordinációs Tanácsa július 25-i éves konferenciáján bioszféra-rezervátummá nyilvánította a szlovéniai Mura-szakasz 29.000 hektárnyi folyami és ártéri területét. Ez a következő láncszem abban a projektben, melynek célja az öt országon átívelő Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum létrehozása, amelyben a WWF is aktívan részt vesz.

Meg kell őrizni a Dráva természetközeli, vadvízi állapotát!

2016. március 26.

Hírek

Szabó Marcel ombudsmanhelyettes szerint elfogadhatatlan a drávai vízlépcső, a belvíz túlzott elvezetése pedig aszályhoz vezethet. A jövő nemzedékek szószólója a víz világnapja kapcsán a Dráva folyó természet közeli, vadvízi állapotának megőrzésére és a csapadékvíz ésszerűbb mezőgazdasági hasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Érdekességek a Duna-Dráva-Mura bioszféra-rezervátumról

2015. október 18.

Hírek

A bioszféra rezervátumoknak három alapvető funkciójuk van, az ökoszisztéma megőrzése, a régió fejlesztése társadalmilag, gazdaságilag és ökológiailag fenntartható módon, és az oktatás, a kutatás és a természetvédelmi monitorozás ösztönzése. Magyarországon jelenleg hat bioszféra-rezervátum található. Az egyik a Duna-Dráva-Mura területén.

Össz európai csobbanás az élő folyókért

2015. július 13.

Hírek

Tegnap délután 3 órakor több tízezer ember gyűlt össze Európa több száz vízpartján, hogy egy közös Nagy Ugrással álljanak ki az egészséges folyóvizek fontosságáért. Nálunk ez a nap a Mura-Dráva-Duna határokon átnyúló Bioszféra Rezervátum emléknapja is. A 15 településünkön megrendezett Nagy Ugrással Magyarország a régió legnagyobb csobbanásával állt ki saját vizei mellett.

Természetvédelmi munkák a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

2014. augusztus 25.

Hírek

A LIFE+ program támogatásával kezdődhet el hamarosan a barcsi Ó-Dráva területén az élőhely-revitalizációs projekt. A munkával párhuzamosan a Duna–Dráva Nemzeti Park dolgozói új módszerekkel igyekeznek csökkenteni a fajmegőrzési programjukban szereplő, fokozottan védett növény- és állatfajokat érő káros hatásokat.

Európa Amazonasa már Szerbiában is

2013. október 18.

Hírek

Szerbia szeptember végén benyújtotta nevezését az UNESCO-hoz, hogy szerb területek is csatlakozhassanak az Európa Amazonasának is nevezett a Mura–Dráva–Duna Bioszféra Rezervátumhoz. A Duna szerbiai szakaszán több mint 170 ezer hektárral bővülne a védett vizesélőhelyek nagysága, ami a világ leendő első ötoldalú védett területéből mintegy 20%-ot ölel föl.

Duna-Dráva Mura Bioszféra Rezervátum felavatása

2012. november 08.

Helyszín: Szentborbás, Dráva-kikötő

Sajtótájékoztatók

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter felavatja a Duna-Dráva Mura Bioszféra Rezervátumot, valamint átadja a Duna-Dráva Nemzeti Park horvát-magyar természetvédelmi fejlesztéseit.