Huszonkilenc év víz nélkül

2021. november 1.

Hírek

29 év egy emberöltő. Ezalatt a Duna-víznek csak az egyötödét engedték a határfolyó medrébe a magyar-szlovák határon. Négyötödét Szlovákiába, a folyammal párhuzamos oldalcsatornába terelik, hogy a bősi erőműben termelje a villamos energiát. A múlt század második felének jelszava a “Legyőzzük a természetet!” volt.

Jönnek a szigetközi mini-vízlépcsők?

2018. május 21.

Hírek

A Szigetköz rehabilitációja érdekében tárgyaló magyar delegáció 4 db, hajózsilippel, ráadásul erőművi egységgel is ellátott gátrendszer építésének tervét juttatta el a szlovák illetékeseknek – tudta meg a PestiSrácok.hu. Amennyiben a szigetközi mini-vízlépcső terve megvalósul, a szakértők szerint az a Duna teljes leszabályozásának főpróbája lehet, amely után várhatóan a nagymarosi, adonyi és fajszi gát megépítésével fognak… Tovább »

24 éve terelték el a Dunát

2016. október 26.

Hírek

1992. október végén Szlovákia az országhatár közelében egy mesterséges csatornába terelte el a Dunát, hogy annak vizével a Bősnél megépített erőműben áramot termeljenek. A magyar-szlovák gátépítő lobbi által az 1950-es években megálmodott, és a szovjet birodalmi politika által felkarolt sztálinista beruházás, a bős-nagymarosi erőműrendszer szerződését hiába mondta fel Magyarország 1992-ben, csak az ország történelmi szívébe… Tovább »

Sodrásban – merre tovább vízlépcsőtárgyalások?

2016. február 21.

Hírek

Talán a generációváltás a megoldás kulcsa. Lehet eredményt elérni, ha a Trianon-szindróma nem húz vissza bennünket. Sajnos a tavaly még reálisnak látszó gyors megállapodás hajója már elúszott, odaát is úgy gondolhatták, hogy lassabban a testtel. Pedig sürgős lenne végre megegyezni a mostani – 1995 óta „ideiglenes” – vízpótlást felváltó új rendszerről – nyilatkozta Baranyai Gábor,… Tovább »

Újra aggódnak a zöldek Duna ügyben

2015. október 1.

Hírek

A Duna Charta megütközéssel értesült arról, hogy magyar kormányzati tisztségviselők titkos tárgyalásokat folytatnak Szlovákiával, hogy a szigetközi Öreg-Dunára duzzasztókat építsenek. Vízre van szükségünk, nem gátakra! Ezzel párhuzamosan több környezetvédő ma nyílt levélben fordult Áder Jánoshoz.

Formálódik a Duna mutyi?

2015. szeptember 25.

Hírek

Újabb részletek szivárogtak ki abból a Népszabadságban ismertetett állásponttervezetből, amely Bős ügyében a magyar–szlovák megállapodás alapja lehet. Az Országgyűlést kihagyva, olyan kormányközi egyezmény születne, amelyben a magyar fél minden igényéről –az elterelt Duna egy részének visszaszerzéséről és a bősi erőműben megtermelt áram ellentételezéséről is – lemond.

Bős-Nagymarosról másképpen

2015. február 8.

Hírek

A Bős-Nagymaros ügy valamikor a rendszerváltás szimbóluma volt. Kérdés azonban, hogy miután a rendszerváltás 1989-ben lezajlott, miért kellett 3 évvel később, 1992-ben felmondani a szerződést, hatalmas és értelmetlen gazdasági áldozatok árán lebontani a félig megépült erőművet.

Miért nem fontos a kormánynak a Duna visszaszerzése?

2014. november 2.

Hírek

22 éve terelték el a Dunát Bősnél, 17 éve van érvényben a hágai nemzetközi bíróság határozata a rendezésről, az Orbán-kabinet pedig immár 5.ötödik éve nem tesz semmit a vízmegosztás és az eddig keletkezett károk rendezése érdekében. Az LMP azonnali lépéseket vár a kormánytól a vitarendezés, a Duna-mederbe jutó víz mennyiségének növelése és a magyar nemzeti… Tovább »