Egyre többet tudunk a lopakodás nagymesteréről

2022. december 19.

Hírek

Másfél éve működik a Pilisben, a Budai- és a Visegrádi-hegységben a Vadmacska Fajmegőrzési Program. A Budakeszi Vadaspark, a Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park együttműködésében megvalósuló program célja a főváros környéki vadmacskaállomány feltérképezése, hosszú távon pedig a fajmegőrzés.

Országszerte erdőket telepít a MOME

2022. december 13.

Hírek

Egyedülálló, országos erdőtelepítő akciót indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), mely intézmény a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal összefogva Magyarország 3 pontján, közel 50 hektáron hoz létre új erdőket, amelyek felcseperedve lehetővé teszik az egyetem károsanyag kibocsátásának semlegesítését. A program a képzésbe is beépül, az akcióban az egyetem dolgozói és hallgatói is… Tovább »

A Turjánvidék koromfekete rekordja

2022. augusztus 25.

Hírek

Nagy csapás érte a Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik természeti értékék: „az év legnagyobb tüze” sajnos épp a Turjánvidék Natura 2000 terület legértékesebb homoki élőhelyein tombolt.

Megújul a Jókai-kert a Svábhegyen

2022. június 8.

Hírek

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2023 végéig új látogatóközpontot hoz létre a főváros XII. kerületében. A fejlesztés legfontosabb elemei az igazgatóság irodaépületének is otthont adó Jókai-kert megújítása, valamint az új Natura 2000 kiállításnak otthont adó Steindl-villa felújítása.

Háromoldalú együttműködés Pilisborosjenő környékének természeti értékeiért

2022. február 3.

Hírek

Pilisborosjenő Község Önkormányzata, a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő ma háromoldalú megállapodást írt alá Pilisborosjenőn, a települést övező természet hatékonyabb védelméért. A Pilisi Bioszféra Rezervátum működtetése érdekében közösen végzett, összehangolt tevékenység eredményeképpen 25 hektáros örökerdő, új, a turizmust és a természetbarát erdőlátogatást segítő létesítmények jönnek létre.

Szép csendben elsumákolták a Dunakanyar látogatóközpontot

2022. január 25.

Hírek

Madárles, tó, sétány, interaktív kiállítás – még 2017-ben indult el a „Dunakanyar Látogatóközpont kivitelezése Dömösön” nevű beruházás, amely azonban sohasem készült el. A Duna-Ipoly Nemzeti Park hiába kapott uniós támogatást is a beruházásra, a GINOP Irányító Hatóság végül elállt a támogatási szerződéstől. A nemzeti park a grandiózus tervek helyett szerényebb elképzelésekkel folytatja a munkát.

Védett területté nyilvánítják a kisoroszi Szigetcsúcsot

2021. szeptember 14.

Hírek

A Magyar Közlönyben megjelent természetvédelmi besorolást módosító rendelet alapján országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítják a kisoroszi Szigetcsúcsot, így a helyszínre tervezett beruházást leállítják.