Az Apple szakított a Lightning-töltőkkel

2023. szeptember 15.

Hírek

A napokban valamennyi médium beszámolt arról, hogy engedve a nyomásnak az Apple végül belement abba, hogy a Lightning-csatlakozók helyett UBS-C végű töltőkkel dobja piacra a legújabb iPhone-okat. Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy a döntés, még ha hosszú távon áldásos hatású,

Minden második otthonban van már nem használt mobiltelefon

2023. július 27.

Hírek

A tavalyi évhez képest ugyan kevesebben, de még mindig a magyarok több mint fele tárol az otthonában használaton kívüli mobiltelefont – derült ki a Yettel országos, reprezentatív kutatásából –, pedig az öregedő akkumulátor veszélyes is lehet a környezetre, és akár tüzet is okozhat otthonunkban.

Ne dobd el, javíttasd meg! Sikeres az osztrák program

2023. április 30.

Hírek

Az elektromos hulladék minimalizálására törekszik Ausztria: nagy sikere van az egy éve indított kezdeményezésnek, amely arra ösztönzi a lakosságot, hogy lecserélés helyett javíttassák meg elromlott elektronikai cikkeiket. Eddig 250 ezer mobiltelefont javítottak meg.

Több mint 5 milliárd telefont fognak kidobni idén – egymás után rakva körbeérnék az Egyenlítőt

2022. november 7.

Hírek

Egy friss tanulmány szerint több mint ötmilliárd telefon fogunk kidobni 2022-ben összesen. Ez olyan mértékű hulladékot jelent, hogy egymás után rakva a telefonok körbeérnék a bolygót az Egyenlítő körül, ha pedig egymásra pakolnánk őket, több mint 48 ezer kilométeres magasságba felérnének – százhússzor magasabbra, mint ahol a Nemzetközi Űrállomás kering, a magasság pedig a Hold-Föld… Tovább »

A mobilozás árnyas oldala: idén 5300 millió telefon kerül a szemétbe

2022. október 14.

Hírek

Méghozzá úgy, hogy ezeket nem hasznosítják újra – állítja az elektromos és elektronikai hulladékokkal foglalkozó WEEE. A felmérések szerint sokan inkább megtartják a régi telefonokat, így azokból nem lehet újrahasznosítani a vezetékekben található rezet vagy az akkumulátorokban található kobaltot, vagyis azokat újra ki kell bányászni.