Csak trükközés fára cserélni a szenet a kazánokban – figyelmeztetnek az európai akadémiák

2020. március 4.

Hírek

Fával fűtünk, biomasszával működő erőművekben termelünk áramot – a jelenlegi európai szabályozás szerint ez megfelel a klímavédelmi céloknak. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC állásfoglalása szerint azonban tévútról van szó: különösen a fapellet égetésével egységnyi elektromos áram előállítása több szén-dioxid kibocsátásával jár, mintha az erőmű szénnel működne.

Önbecsapás, hogy fával fűteni jobb mint szénnel

2018. július 28.

Hírek

Ha eseti elbírálás nélkül fára, biomasszára cseréljük a szenet, a kőolajat és a földgázt, azzal tovább növeljük a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségét, és veszélyeztetjük a párizsi klímaegyezmény sikerét – figyelmezteti az Európai Unió tagállamait új szakértői véleményében az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC.

Újabb saller a homeopátiának

2017. szeptember 21.

Hírek

A homeopátia elméleti alapjai valószínűtlenek és nem egyeztethetők össze a természeti törvényekkel. Továbbá nincs semmilyen betegség, amelyet bizonyítottan, a placebón felül gyógyítana a homeopátia – állapította meg most kiadott állásfoglalásában az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC).

A fenntartható jövő vetése

2013. július 12.

Hírek

Szakértők szerint az Európai Unió döntéshozóinak sürgős beavatkozására van szükség ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelés fenntarthatósága, a biodiverzitás megőrzése és az európai élelmiszer-ellátás biztonsága érdekében Európában is lehetővé váljon az innovatív biotechnológiai módszerek szélesebb körű alkalmazása.