Ha egészségesebben táplálkozunk, azzal egyszerre találhatunk megoldást a klímaváltozásra és a biológiai sokféleség csökkenésére

2022. október 16.

Hírek

Október 16 az Élelmezési világnap. Enni mindnyájunknak kell, jókat enni mindannyian szeretünk. Élelmiszer-fogyasztásunk meghatározó szerepet játszik egészségi állapotunkban, mezőgazdasági termelésünkkel pedig évezredek óta alakítjuk a tájat, ami körülvesz bennünket. Nem mindegy hát, hogy mit eszünk és élelmünket honnan szerezzük be.

Bécsi foodtrailer járja az iskolákat

2022. július 5.

Hírek

Aki bécsi szeleten és császármorzsán nőtt fel, és a menzás finomfőzelékről sincsenek túl jó emlékei, annak igencsak nehéz felnőtt korban egy egészségesebb és fenntarthatóbb irányba változtatnia. Éppen ezért fontos, hogy már fiatal korban változatosan elkészített, egészséges és helyi alapanyagokból főzött ételekkel találkozzanak a gyerekek.

Ausztriában csúcssebességgel zöldítik a gyermekétkeztetést: a burgenlandi menzák felében már bioélelmiszert kapnak a gyerekek

2021. szeptember 3.

Hírek

Három év alatt sereghajtóból az élre került a szomszédos Burgenland az osztrák tartományok között, ami az egészséges és környezetbarát közétkeztetést illeti. A Greenpeace Magyarország évek óta dolgozik az ökomenzák hazai elterjedéséért, mivel a helyi ökogazdálkodásból származó alapanyagok beépítése, és a menzák általános zöldítése még gyerekcipőben jár.

Egészséges étkezési kisokos

2019. augusztus 9.

Hírek

Az étel létfontos, mert ebből nyerjük az energiát és tápanyagot egy aktív és egészséges élethez. Ez túlélésünk záloga. Ezért az ételhez jutás alapvető emberi jog, aminek mindenki számára elérhetőnek kell lennie. A FAO a helyes táplálkozásról ad tanácsokat gyerekeknek is.

A gasztronómiai fenntarthatatlanságot hirdeti az Orbán-kormány

2019. március 21.

Hírek

Európában egyre nagyobb teret nyer a húsfogyasztás csökkentése egészségügyi, állat, és környezetvédelmi szempontból. A nagy ökológiai lábnyomú húsgyártás nem fenntartható, és egyre nő a vörös hús fogyasztás környezeti (k)ára. Egyen több disznóhúst! Ez a magyar hagyomány. Disznóban is minőségi a magyar.

20 százalékkal nő a chipsadó

2019. január 1.

Hírek

Január 1-től általánosan 20 százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó (neta) az egészségi kockázatot jelentő ételek és italok esetében, emellett az adóköteles italok körébe tartoznak újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is – közölte a Pénzügyminisztérium.

Mennyit tudunk az egészséges táplálkozásról?

2018. augusztus 23.

Hírek

Az elhízás világviszonylatban csaknem megháromszorozódott 1975 óta, ami magával hozta a cukorbetegség, a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések elterjedését. Az egészségesebb élet érdekében az országok táplálkozási irányelveket dolgoztak ki, melyek alkalmazkodnak a lakosság szokásaihoz és lehetőségeihez. Adunk egy kis segítséget az eligazodáshoz.

Trumpékat megvette a tápszer-lobbi?

2018. július 9.

Hírek

A WHO el akart fogadni egy határozatot a szoptatás és az anyatej fontosságáról, az amerikai küldöttség viszont következetesen a tápszergyártók érdekeit képviselte, több országot pedig meg is fenyegetett.

Milliós halálok a túlzott sófogyasztás

2014. augusztus 16.

Hírek

Több mint 1,6 millió ember halálát okozza világszerte évente a túlzott sófogyasztás – állapították meg egy nemzetközi kutatócsoport több mint 180 országot vizsgálva.