Egészséges étkezési kisokos

2019. augusztus 9.

Hírek

Az étel létfontos, mert ebből nyerjük az energiát és tápanyagot egy aktív és egészséges élethez. Ez túlélésünk záloga. Ezért az ételhez jutás alapvető emberi jog, aminek mindenki számára elérhetőnek kell lennie. A FAO a helyes táplálkozásról ad tanácsokat gyerekeknek is.

A gasztronómiai fenntarthatatlanságot hirdeti az Orbán-kormány

2019. március 21.

Hírek

Európában egyre nagyobb teret nyer a húsfogyasztás csökkentése egészségügyi, állat, és környezetvédelmi szempontból. A nagy ökológiai lábnyomú húsgyártás nem fenntartható, és egyre nő a vörös hús fogyasztás környezeti (k)ára. Egyen több disznóhúst! Ez a magyar hagyomány. Disznóban is minőségi a magyar.

20 százalékkal nő a chipsadó

2019. január 1.

Hírek

Január 1-től általánosan 20 százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó (neta) az egészségi kockázatot jelentő ételek és italok esetében, emellett az adóköteles italok körébe tartoznak újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is – közölte a Pénzügyminisztérium.

Mennyit tudunk az egészséges táplálkozásról?

2018. augusztus 23.

Hírek

Az elhízás világviszonylatban csaknem megháromszorozódott 1975 óta, ami magával hozta a cukorbetegség, a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések elterjedését. Az egészségesebb élet érdekében az országok táplálkozási irányelveket dolgoztak ki, melyek alkalmazkodnak a lakosság szokásaihoz és lehetőségeihez. Adunk egy kis segítséget az eligazodáshoz.

Trumpékat megvette a tápszer-lobbi?

2018. július 9.

Hírek

A WHO el akart fogadni egy határozatot a szoptatás és az anyatej fontosságáról, az amerikai küldöttség viszont következetesen a tápszergyártók érdekeit képviselte, több országot pedig meg is fenyegetett.

Milliós halálok a túlzott sófogyasztás

2014. augusztus 16.

Hírek

Több mint 1,6 millió ember halálát okozza világszerte évente a túlzott sófogyasztás – állapították meg egy nemzetközi kutatócsoport több mint 180 országot vizsgálva.

Láthatatlan menzai só- és cukortartók

2014. május 4.

Hírek

A közétkeztetésben pl. az iskolai menzákon, kórházakban tilos lesz a szénsavas, vagy cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény, nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót. Előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét. Megjelent a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet.

Az élelmiszermultik beetetnek

2013. március 29.

Hírek

A világon egymilliárd ember éhezik, kétmilliárd viszont túlsúlyos. Sokak szerint a két jelenségnek közös oka van: az élelmiszeripar elsődleges célja nem az egészséges étrend, hanem a maximális profit. A legnagyobb cégeknek egyrészt komoly politikai kapcsolatrendszerük és lobbierejük van, másrészt jelentős összegekkel támogatnak vezető táplálkozási szakértőket, illetve táplálkozással kapcsolatos kutatásokat, veszélyeztetve azok függetlenségét.

A silány étel is függővé tesz

2013. március 2.

Hírek

A terhesség alatt olcsó, egészségtelen ételeket fogyasztó nők gyermekei nagyobb valószínűséggel válnak maguk is függővé a silány ételektől – figyelmeztetnek szakemberek.