90 elefánttetem egy botswanai rezervátumban

2018. szeptember 3.

Hírek

Közel 90 elefánttetemet találtak egy híres afrikai rezervátum mellett, az Afrika déli részén fekvő Botswanában. A szakértők szerint minden idők legnagyobb mészárlása egybeesik az orvvadászellenes egység lefegyverzésével.

Háború a szavannán – állatvédelem tolószékből

2017. október 3.

Hírek

Az október 4-i állatok világnapjára ajánljuk olvasóink figyelmébe a most megjelent Háború a szavannán című könyvet. Richard Leakey és szerzőtársa legfőképpen a Kenyában nemzeti és nemzetközi üzletként virágzó elefántcsont-kereskedelemről, az elefántok tömeges méretű pusztításáról és a politikusok számára is jól jövedelmező orvvadászatról ír. A világhírű paleontológus több évtizedet szánt életéből az orvvadászat elleni küzdelemre, és… Tovább »

Háború a szavannán

Kiadványok

Sokféle kép és emlék él az olvasó fejében, amikor egy újabb Afrika-könyv után nyúl. Ezek általában a XIX. és XX. századi útleírásokban, a felfedezők naplóiban gyökereznek, de jócskán táplálják őket a szafaritörténetek, az egzotikus állatok vadászatáról vagy éppen megmentésükről szóló izgalmas kalandok, a gyarmatbirodalmi romantika, az elsüllyedt világ, a „romlatlan”, a természettel testközelben és harmóniában… Tovább »

Égetéssel az elefántokért

2016. november 12.

Hírek

A kenyai elnök utasítására 100 tonna elefántagyarat égettek el nemrég. Ez azonban nem feltétlenül javít a helyzeten. Az volt a cél, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy évente számos elefántot megölnek az orvvadászok az agyaruk miatt. 11 hatalmas kupacba gyűjtötték össze a kb. 6000 elefánttól származó agyarakat. Ez az elégetett mennyiség hétszer akkora volt, mint… Tovább »

Zsákutcás elefántvédelmi tanácskozás

2016. október 3.

Hírek

Nem sikerült megegyezniük a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) tagállamainak, így valamelyest szigorodnak ugyan az elefántokat védő intézkedések, de nem sokkal.

Tovább csökken az afrikai elefánt állomány

2016. szeptember 26.

Hírek

Az afrikai elefántpopuláció 2006 – 2015 között húsz százalékkal csökkent – állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tegnap közzétett jelentése.

Csökken az illegális afrikai elefántvadászat

2016. július 29.

Hírek

A jelek szerint csökken az illegális elefántvadászat mértéke Afrikában, ugyanakkor az orvvadászat továbbra is fenyegetést jelent az értékes agyaruk miatt leölt ormányosokra – derült ki a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) titkársága által közzétett adatokból.

Újabb 22 elefántot ciánoztak le Zimbabwéban

2015. október 27.

Hírek

Újabb 22 elefántot öltek meg ciánnal a zimbabwei Hwange Nemzeti Park területén. A vadőrök tegnap reggel találtak rá az elefánttetemekre a park Sinamatella nevű területén. A ciánmérgezést a hatóságok gyanúja szerint vadorzók követték el.

Rács mögött a kínai elefántcsont-királynő

2015. október 10.

Hírek

Egy kínai nő 10 év alatt legalább 706 elefántagyart csempészett Kelet-Afrikából Kínába. A hatóságok szerint az elefántcsont értéke 2,5 millió dollár. Tanzániában az elefántállomány a harmadára csökkent 10 év alatt az illegális vadászat és elefántcsont-kereskedelem miatt.