Ez a különleges napelem éjjel is termel áramot

2022. április 12.

Hírek

A kaliforniai Stanford Egyetem mérnöke, Sid Assawaworrarit a kollégáival egy hagyományos napelemet módosítva olyan eszközt épített, amely éjszaka is képes energiát termelni. Az újítás titka egy termoelektrikus generátor, mely az infravörös fényt hasznosítja.

Immár Önök is bekapcsolódhatnak a madarak áramütése elleni munkájába

2018. június 15.

Hírek

Az elektromos szabadvezeték-hálózatokon elszenvedett áramütés akár több százezres nagyságrendben okozhatja védett és fokozottan védett madaraink pusztulását évente. Az MME által kidolgozott új, okostelefonon is kitölthető elektronikus adatgyűjtő űrlap segítségével mostantól a lakosság is hozzájárulhat a madarakra veszélyes oszlopok és vezetékszakaszok felderítéséhez, ez alapján pedig a hatósági bejelentések megtételéhez.

Okos ház 1905-ből

2018. január 1.

Hírek

Kora gondolkodását és a technológia akkori fejlettségi szintjét megelőzve, 1905-ben Harry W. Hillman megtervezte és kiépítette azt az elektromos hálózatot, amely képes volt egy ház teljes energiaszükségletét kielégíteni.

Jön az üzemanyag-célú elektromos áram

2017. október 25.

Hírek

A Nemzetgazdasági Minisztériumban az év végéig elkészül az elektromobilitást szabályozó átfogó törvény tervezete, amely tartalmazza majd azt is, hogy amint áthalad az áram az e-töltőponton, jogi értelemben villamosenergia-termékből üzemanyagtermékké változik. Kell az államnak a jövedéki adó.

Kötelező takarékosság az e-kütyükben is

2015. január 1.

Hírek

2015 január 1-jével lépett életbe az az EU-szabályozás, ami a modemeket és minden, a háztartásban internetre kapcsolódó, hálózati áramforrást használó készüléket kikapcsolásra kényszerít, ha nincsenek éppen használatban.

Csak a szél villanyozta Dániát egy napig

2014. január 22.

Hírek

Egy teljes napig csak szélerőművekből származó áramot használt Dánia. december 21-én 102 százalékot regisztrált az Energinet, ami azt jelenti, hogy több szélenergiát termeltek, mint az ország aznapi egész áramigénye.

Átkozott energiatakarékosság

2013. december 27.

Hírek

Óriási változás jön az áramellátásban. Rendkívül szokatlan dolgot tapasztalnak az USA áramszolgáltatói: a gazdasági növekedés nekilendülése és a lakások méretének növekedése ellenére nem emelkedik a háztartások energiafogyasztása. Hasonló jelenség figyelhető meg például Németországban is.

Az argentin rezsicsökkentés ára

2013. december 25.

Hírek

Folyamatos áramkimaradások keserítik meg az argentin főváros életét, miután a déli féltekén beköszöntő nyár közel 38 fokos kánikulájában újabb rekordokat döntött a Buenos Aires-iek áramfogyasztása. A fogyasztói árak befagyasztása miatt a szolgáltatóknak nem éri meg korszerűsíteni az elavult hálózatot.

Lehet-e zöld a karácsonyi díszkivilágítás?

2013. december 22.

Hírek

Természetesen nem, de bármilyen meglepő karácsonykor kisebb az energiafogyasztás, mint máskor, legalábbis Írországban. Sokan azt gondolják, hogy a karácsonyi díszkivilágítás, az energiapazarló életmód egyik jelképe. És ez természetesen így is van, de az elmúlt években már egyre pozitívabb tendenciák figyelhetőek meg.

Ingyen áram szünetekkel

2013. október 16.

Hírek

Az elektromos energia ára Németországban idén nyáron megawattóránként mínusz 100 euróra zuhant, azaz az áramtermelő cégeknek ennyit kellett fizetniük a hálózatüzemeltetőknek, hogy átvegyék tőlük a megtermelt energiát. Annyi energia érkezett a szél- és a napenergia-forrásokból, hogy nem volt szükség a hagyományos erőművek termelésére.