A ma még a világ legnépesebb, és legdinamikusabb gazdasági fejlődést produkáló országa Kína, mely többek között vízhiánnyal és demográfiai kihívással néz szembe.
élelmiszer önellátás
Valóban zöld a helyi élelmiszer?
Azt gondolnánk, hogy a helyben termelt élelmiszer fenntartható, pedig nem feltétlenül van így. A távolság messze nem minden – mondja Benedek Zsófia biológus-közgazdász tudományünnepi előadásában.
Drága a répa? Termeld még ma! Egyre nagyobb divat az élelmiszer önellátás Bécsben
A koronavírus-járvány, a klímakrízis és az élelmiszerárak emelkedése miatt egyre népszerűbb az önellátás Bécsben. Az osztrák főváros lakóinak 30-35 százaléka termeszt valamilyen zöldséget vagy fűszernövényt az erkélyén. A haladó kerttulajdonosok pedig kaszára cserélik a fűnyírót.
A Nyíregyházi Kosár Közösség, és a Pipacs pékség is európai jó példa lett
Együttműködésen alapuló élelmiszer-rendszerek gyűjteményét mutatja be az a honlap, amelyet a napokban indított el egy EU-s országokból álló konzorcium. A gyűjtemény több mint 30 példát mutat be, melyek között két magyarországi, jól működő kezdeményezés is helyet kapott.
Kiskert helyett diszkont
Az agrár- és vidékfejlesztési politikák hatása a helyi élelmiszertermelésre című kutatásában Megyesi Boldizsár, az MTA TK Szociológiai Intézet Tudományos főmunkatársa azt vizsgálta, hogy miért csökken még vidéken, falusi környezetben is a saját célra termelés annak ellenére, hogy azt a közpolitikai környezet, legalábbis szavak szintjén, támogatja.
Olajpénzből birkát és földet
Mintegy 200 ezer hektárnyi ausztrál termőföldet és többek közt 40 ezer juhot vásárolt Szaúd-Arábia – a vételár egyelőre titok. A világ egyik leggazdagabb országának számító olaj-nagyhatalom egyre-másra fektet be mezőgazdasági projektekbe szerte a világon.
Az ökomenza nem utópia
A mai élelmezési világnapon a Greenpeace Magyarország a fenntartható közétkeztetés fontosságára hívja fel a figyelmet. A zöld szervezet által bemutatott szarvasi gyermekélelmezési modellben a menzakoszt alapanyagainak csaknem fele helyi termelőktől, részben ökogazdaságból származó élelmiszer.
A méheknek is lesz világnapjuk
A FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, üdvözli az ENSZ Közgyűlés határozatát a családi gazdálkodás nemzetközi évtizedének meghirdetéséről, az illegális halászat elleni figyelemfelhívó napról, és a tevefélék, illetve a hagyományos halászat és akvakultúra nemzetközi évéről. Sőt, ezentúl május 20-a a méhek nemzetközi napja lesz.
A Védegylet és a Szimpla bemutatja: Vidék reggelire
Honnan jön, amit eszünk? Számít, hogy mi van a tányéron? Számít, hogy ki termelte? Miért érdekel ez minket? Beszélgetés a Szimplában A jó minőségű élelmiszer létfontosságú számunkra. Mégis, mára hozzászoktunk a nagyüzemi élelmiszeripar termékeihez – a kistermelői zöldséget, gyümölcsöt, húst, sajtot szinte nagyítóval kell keresni. Az elmúlt években egyre többeket érdekel az, honnan származik az…
Az átlag mexikói nem igazán jut avokádóhoz
Mexikóban az egyre növekvő export miatt lassan nem jut avokádó a hazai piacra, és ami van, az is meghaladja árban az egyszeri polgár lehetőségeit. Pedig az avokádó a mexikói konyha egyik legfontosabb alapanyaga… volt.