Valóban zöld a helyi élelmiszer?

2023. november 25.

Hírek

Azt gondolnánk, hogy a helyben termelt élelmiszer fenntartható, pedig nem feltétlenül van így. A távolság messze nem minden – mondja Benedek Zsófia biológus-közgazdász tudományünnepi előadásában.

Kiskert helyett diszkont

2019. május 6.

Hírek

Az agrár- és vidékfejlesztési politikák hatása a helyi élelmiszertermelésre című kutatásában Megyesi Boldizsár, az MTA TK Szociológiai Intézet Tudományos főmunkatársa azt vizsgálta, hogy miért csökken még vidéken, falusi környezetben is a saját célra termelés annak ellenére, hogy azt a közpolitikai környezet, legalábbis szavak szintjén, támogatja.

Olajpénzből birkát és földet

2019. április 8.

Hírek

Mintegy 200 ezer hektárnyi ausztrál termőföldet és többek közt 40 ezer juhot vásárolt Szaúd-Arábia – a vételár egyelőre titok. A világ egyik leggazdagabb országának számító olaj-nagyhatalom egyre-másra fektet be mezőgazdasági projektekbe szerte a világon.

Az ökomenza nem utópia

2018. október 16.

Hírek

A mai élelmezési világnapon a Greenpeace Magyarország a fenntartható közétkeztetés fontosságára hívja fel a figyelmet. A zöld szervezet által bemutatott szarvasi gyermekélelmezési modellben a menzakoszt alapanyagainak csaknem fele helyi termelőktől, részben ökogazdaságból származó élelmiszer.

A méheknek is lesz világnapjuk

2017. december 26.

Hírek

A FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, üdvözli az ENSZ Közgyűlés határozatát a családi gazdálkodás nemzetközi évtizedének meghirdetéséről, az illegális halászat elleni figyelemfelhívó napról, és a tevefélék, illetve a hagyományos halászat és akvakultúra nemzetközi évéről. Sőt, ezentúl május 20-a a méhek nemzetközi napja lesz.

A Védegylet és a Szimpla bemutatja: Vidék reggelire

2017. október 15.

Helyszín: Budapest, Kazinczy utca 14

Programok

Honnan jön, amit eszünk? Számít, hogy mi van a tányéron? Számít, hogy ki termelte? Miért érdekel ez minket? Beszélgetés a Szimplában A jó minőségű élelmiszer létfontosságú számunkra. Mégis, mára hozzászoktunk a nagyüzemi élelmiszeripar termékeihez – a kistermelői zöldséget, gyümölcsöt, húst, sajtot szinte nagyítóval kell keresni. Az elmúlt években egyre többeket érdekel az, honnan származik az… Tovább »

Az átlag mexikói nem igazán jut avokádóhoz

2017. október 1.

Hírek

Mexikóban az egyre növekvő export miatt lassan nem jut avokádó a hazai piacra, és ami van, az is meghaladja árban az egyszeri polgár lehetőségeit. Pedig az avokádó a mexikói konyha egyik legfontosabb alapanyaga… volt.

Betegre hízlalják a multik a fejlődő országok lakosait is

2017. szeptember 17.

Hírek

A világon ma több az elhízott, mint az alultáplált ember. A túlsúly szorosan összefügg az előre gyártott élelmiszerek, a cukrozott szénsavas üdítőitalok fogyasztásával. A multicégek nyerészkednek a harmadik világ elhízottjain.