Hírek
A répák 25-30 %-a – szabálytalan formája miatt – soha nem jut el a boltok polcaira, pedig a valódi érték belül lakozik. Miért jó környezetünknek, a gazdaságnak, ha a szabálytalan gyümölcsöt és zöldséget választjuk? Együtt az éhezésmentes világért!
Hírek
Míg napjainkban világszerte hatalmas élelmiszerpazarlás zajlik, egyre nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszerfeleslegek megmentése is. Az Élelmiszerbank két fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást és mérsékelje a nélkülözést. 2017-ben a korábbi közel kétszeresét, 9 300 tonna élelmiszert mentett meg az egyesület, amivel több mint 300 000 rászorulónak tudtak segítséget nyújtani.
Hírek
Elképesztő mennyiség: 1,8 millió tonna ételhulladék keletkezik évente Magyarországon, miközben tízezrek számára napi szintű problémát jelent az étkezés megoldása. Mindez nem csak országunkban, hanem világszerte is komoly – például az EU-ban is gigászi a pazarlás: 88 millió tonna élelmiszer kerül kidobásra évente.
Hírek
A városok kezében a kulcs az éhezés és az élelmiszer-pazarlás felszámolásához. A FAO főigazgatója beszélt a világszintű városvezetői találkozón, ahol Budapest is képviselte magát.
Hírek
A Tesco Lengyelországban is megkezdi a nem igazán tökéletes, csúf, de normális minőségű zöldségek árusítását, amivel elkerülheti ezek kidobását. 12 magyarországi áruházában is bevezetik „Perfectly Imperfect” elnevezésű termékkínálatot.
Hírek
Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta az uniós költségvetésből fedezett 222,7 millió eurós beruházási csomagot a fenntarthatóbb és karbonszegény projektek uniós tagállami megvalósítása érdekében.
Hírek
Az áruház a fizess, ahogy érzed, elvet követi, és már most rengeteg családon segített, akik anyagi nehézségekkel küzdenek. A királyságban 10 millió tonna friss élelmiszert hajítanak ki évente, amivel 10 focistadiont lehetne teletölteni. Emellett mégis van vagy 400 ezer ember csak London területén, akiknek nem futja rendes ennivalóra és éheznek.
Hírek
Az Európai Unióban 40 millió ember nem jut elegendő élelmiszerhez. Magyarországon a lakosság több mint 30 százaléka nem jut elegendő élelmiszerhez. Becslések szerint hazánkban a teljes élelmiszerláncban évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki, ebből 400 ezer tonna a háztartásokból kerül ki. 2015-ben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2600 tonna élelmiszert mentett meg.
Hírek
Reális esély van arra, hogy francia mintára belátható időn belül a magyar jogszabályok is rendelkezzenek az élelmiszer-pazarlás megfékezéséről. A hazai üzletláncok előremutatónak tartják a törekvést, de a többségük állítja, már eddig is tett azért, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemétbe.
Hírek
A francia szenátus egyhangúlag bólintott rá arra a törvényre, melynek értelmében a nagyobb francia szupermarketek a jövőben kötelezően jótékonysági szervezeteknek és élelmiszerbankoknak kell hogy felajánlják a megmaradt élelmiszereket. Persze minőségtől függően – amit nem lehet már emberi fogyasztásra felhasználni, abból állati takarmány lehet.