Az élelmiszerpazarlás elleni legfrissebb rangsor

2018. december 1.

Hírek

Az FSI index, a világ GDP-jének 90 százalékát megtermelő és a Föld lakosságának 4/5-ét kitevő 67 országot listázza az alapján, mennyire fenntartható az élelmiszer-kezelésük.

400 kamionnyi élelmiszert mentett meg az Élelmiszerbank

2018. február 6.

Hírek

Míg napjainkban világszerte hatalmas élelmiszerpazarlás zajlik, egyre nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszerfeleslegek megmentése is. Az Élelmiszerbank két fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást és mérsékelje a nélkülözést. 2017-ben a korábbi közel kétszeresét, 9 300 tonna élelmiszert mentett meg az egyesület, amivel több mint 300 000 rászorulónak tudtak segítséget nyújtani.

Túlvásárol és pazarol a magyar

2017. december 19.

Hírek

Elképesztő mennyiség: 1,8 millió tonna ételhulladék keletkezik évente Magyarországon, miközben tízezrek számára napi szintű problémát jelent az étkezés megoldása. Mindez nem csak országunkban, hanem világszerte is komoly – például az EU-ban is gigászi a pazarlás: 88 millió tonna élelmiszer kerül kidobásra évente.

Rút kiskacsákkal az élelmiszer pazarlás ellen

2017. február 5.

Hírek

A Tesco Lengyelországban is megkezdi a nem igazán tökéletes, csúf, de normális minőségű zöldségek árusítását, amivel elkerülheti ezek kidobását. 12 magyarországi áruházában is bevezetik „Perfectly Imperfect” elnevezésű termékkínálatot.

Megnyílt Nagy-Britannia első élelmiszer felesleg áruháza

2016. szeptember 24.

Hírek

Az áruház a fizess, ahogy érzed, elvet követi, és már most rengeteg családon segített, akik anyagi nehézségekkel küzdenek. A királyságban 10 millió tonna friss élelmiszert hajítanak ki évente, amivel 10 focistadiont lehetne teletölteni. Emellett mégis van vagy 400 ezer ember csak London területén, akiknek nem futja rendes ennivalóra és éheznek.

Élelmiszerbank az élelmiszerpazarlás ellen

2016. március 8.

Hírek

Az Európai Unióban 40 millió ember nem jut elegendő élelmiszerhez. Magyarországon a lakosság több mint 30 százaléka nem jut elegendő élelmiszerhez. Becslések szerint hazánkban a teljes élelmiszerláncban évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki, ebből 400 ezer tonna a háztartásokból kerül ki. 2015-ben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2600 tonna élelmiszert mentett meg.

Hazai élelmiszerhulladék körkép

2016. március 4.

Hírek

Reális esély van arra, hogy francia mintára belátható időn belül a magyar jogszabályok is rendelkezzenek az élelmiszer-pazarlás megfékezéséről. A hazai üzletláncok előremutatónak tartják a törekvést, de a többségük állítja, már eddig is tett azért, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemétbe.