A hamburgered ára

Kiadványok

Mindannyian szeretnénk egészségesebb, békésebb és fenntarthatóbb világban élni. Ehhez különféle módszereket keresünk, holott az egyik legegyszerűbb megoldás a tányérunkon van.

Sok kaja sok szennyezéssel

2021. november 11.

Hírek

Nagyon gyorsan nő az élelmiszertermelés károsanyag-kibocsátása: különösen a mezőgazdasági termelés céljából megvalósuló erdőírtás és az állattartásból származó metán kibocsátása jelentős. Egy friss jelentés szerint a szektor 2019-ben a globális ühg-kibocsátás 31 százalékát adta.

Évi 2,5 milliárd tonna élelmiszer végzi a szemétben

2021. július 25.

Hírek

Egy új globális jelentés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban, körülbelül 1,2 milliárd tonnával több, mint a korábban becsült 1,3 milliárd tonna. Az összes megtermelt élelmiszer körülbelül 40 százaléka megy kárba a korábban becsült 33 százalékkal szemben.

A jövő 50 egészséges élelmiszere, amivel megmenthető a Föld

2019. szeptember 10.

Hírek

A kaktuszoktól az algákon, és a vitaminban gazdag virágokon át a szárazságtűrő gyökérzöldségekig tart annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.

Így főzünk mi

2019. február 13.

Hírek

A GfK Hungária átfogó kutatásban mérte fel ismét a hazai étkezési és főzési szokásokat valamint újdonságként a konyhatechnológiához kapcsolódó attitűdöket. Ma már az, hogy mennyire egészséges, amit eszünk, csaknem annyira fontos, mint hogy ízletes is legyen.

Ennyi háziport ebédelünk

2018. április 5.

Hírek

Akár száznál több mikroműanyag-szemcsét is lenyelhet az ember minden egyes főétkezéskor – állapították meg a skóciai Heriot-Watt Egyetem kutatói.

Új étrendi ajánlások saját és bolygónk egészségéért

2016. május 19.

Hírek

Nem csak magunk, de bolygónk miatt sem mindegy, mit eszünk. Mégis csupán néhány országban adtak ki olyan táplálkozási ajánlásokat, melyek a megfelelő étkezés szempontjait egyesítik a környezeti fenntarthatóságéval. A FAO és az Oxfordi Egyetem új tanulmánya közös nevezőre hozza a fenntarthatóságot, klímaváltozást az egészséges táplálkozással.

Nyomokban egeret tartalmazhat…

2015. október 27.

Hírek

Egy Pest megyei szaloncukorgyártó üzemben tartott közös ellenőrzést október közepén a NAV és a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága. A vizsgálat során többek között 11 tonna alapanyagot és lejárt minőség megőrzési idejű terméket foglaltak le az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek.

Minden kilencedik ember éhezik

2015. május 28.

Hírek

Csökkent az éhezők száma a világban, a tíz évvel korábbi 962 millióról 795 millióra – derült ki az ENSZ élelmezési szervezeteinek most közzétett közös jelentéséből.

Nemzeti Parkok és Natúrparkok ízei

2014. október 23.

Hírek

Mától vasárnapig (október 23 – 26) országosan 7 helyszínen várják a Magyar Nemzeti Parkok és a Natúrparkok a helyi ízeket kedvelőket!