Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

2019. október 15.

Hírek

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz, valamint a környezeti fenntarthatósághoz is hozzájárulunk.

Halat a halastóból! Jobban jár vele

2019. július 4.

Hírek

Magyar kutatók nemzetközi szinten is egyedülálló vizsgálataiból kiderült, hogy nem csak a természetes vizekben, hanem az édesvízi tógazdasági haltermelés helyszínéül szolgáló halastavakban is kimutathatók mikroműanyagok. Jó hír, hogy a többi felszíni vízi méréssel összehasonlítva a halastavi koncentrációk minimálisak.

Az első élelmiszerbiztonsági világnap fókuszában az új kihívások

2019. június 7.

Hírek

Az idén június 7-én szervezik meg először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot. Az élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb feltétele a termékek rendszeres laboratóriumi vizsgálata, ám a hagyományos elemzések mellett új kihívásoknak is meg kell felelni: allergének, növényvédő szerek, doppingszerek az értend-kiegészítőkben, GMO-k, vagy éppen a csomagolóanyagokból az ételekbe oldódó vegyületek – ezeket az anyagokat mind nyakon kell csípni. De… Tovább »

Ki akarja csinálni a szívét? Igyon sok energiaitalt

2019. június 2.

Hírek

Tucatnyi cikk született már arról, amely az energiaitalok és a bennük lévő koffein, taurin és más élénkítőszerek egészségtelenségéről vagy káros hatásáról szól, a téma pedig szinte állandóan a közbeszéd része. Egy friss kutatás arra világít rá, hogy a folyamatos energiaital-fogyasztás valóban nem tesznek jót a szívnek.

Van-e értelme tüntetni a klímaváltozás ellen?

2019. május 22.

Hírek

Május 24-én pénteken a II. Globális klímasztrájk keretében világszerte, így több magyarországi városban is tüntetni fognak a klímaváltozás ellen, illetve azért, hogy a politikusok vegyék végre komolyan az ügyet. Budapesten már több mint ezer ember jelezte, hogy elmegy a tüntetésre, ennek kapcsán pedig Pribéli Leventét és Hartmann Johannát, a hazai Fridays For Future szervezőit kereste… Tovább »

A visszahívott termékekről új honlapon tájékoztat a Nébih

2019. március 6.

Hírek

Új, tematikus oldalon tájékozódhat ezentúl a lakosság az élelmiszerláncban történt termékvisszahívásokról. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) weboldalán elérhető kereshető adatbázisban a vállalkozások által jelzett vásárlóktól történő visszahívások és a RASFF-on érkező esetek is megtalálhatóak.

Kóla vagy darálthús?

2019. január 31.

Hírek

Átfogó kutatást végzett a NÉBIH általános iskolások körében az élelmiszer-biztonságról. A gyerekek tudatosságán még van mit csiszolni, ami azért nagyon fontos, mert ez a korosztály a legfogékonyabb a helyes szokások elsajátítására. A megfelelő szemléletformáláshoz a szakértők a pedagógusok bevonását is javasolják.

Biztonságosak a 100%-os citromlevek

2019. január 17.

Hírek

13 citromlé komplex vizsgálatát/ellenőrzését végezte el a Nébih Szupermenta programjában. Laborban ellenőrizték pl. a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, és pH értékét. A citromlevek élelmiszerminőségi- és biztonsági szempontból megfeleltek, de 8 esetben a kisebb súlyú jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult.

Világnapot kapott az élelmiszer-biztonság is

2019. január 15.

Hírek

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével először 2015-ben kezdtek el foglalkozni a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Agrárminisztérium üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését – fogalmazott a döntés kapcsán Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.