Felejtsük el a „minőségét megőrzi” címkét

2022. október 10.

Hírek

Hatásos megoldás lehet az élelmiszer-pazarlás ellen, ha nem ragaszkodunk annyira az élelmiszerek csomagolásán található lejárati dátumhoz, mert míg a „Fogyasztható” megjelölés a gyorsan romló hús- és tejtermékek esetében teljesen rendben van, a „Minőségét megőrzi” jelölésnek viszont semmi köze az élelmiszer-biztonsághoz.

A Fideszt nem zavarja, ha mérgezett gyümölcsöt eszünk

2022. szeptember 28.

Hírek

Szeptember 26-án az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága elutasította az LMP azon javaslatait, melyben a párt a növényvédőszerek használatának drasztikus csökkentését szorgalmazta, illetve Magyarország GMO-mentességének megőrzését biztosította volna.

Megelőzhető kampányt indított a Nébih

2022. június 1.

Hírek

Az élelmiszer-eredetű megbetegedések 70%-a a háztartásokban történik, az élelmiszerek helytelen kezelése vagy tárolása miatt. Erre, azaz a személyes felelősségre és a megelőzést szolgáló jó gyakorlatokra hívja fel a figyelmet az Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából indított társadalmi célú kampányában az idén 10 éves Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Problémák az európai élelmiszerbiztonsági rendszerben

2022. május 7.

Hírek

Szakértők szerint az élelmiszerbiztonsági rendszerek alulfinanszírozottsága is hozzájárult ahhoz, hogy idén Európában többször is szennyezett termékek kerülhettek a polcokra. A kutatások szerint például Franciaországban ma 30 százalékkal kevesebb élelmiszerbiztonsági ellenőrzést végeznek a hatóságok, mint 20 évvel ezelőtt.

Az EU megszigorítja az élelmiszerek rákkeltőanyag-tartalmát

2021. augusztus 12.

Hírek

Az Európai Bizottság szigorúbb határértékeket vezet be az élelmiszerekben található nehézfémekre – így a kadmiumra és az ólomra – vonatkozóan, azzal a céllal, hogy csökkentse a táplálékok rákkeltőanyag-tartalmát – olvasható a brüsszeli testület tegnapi közleményében.

Lezárult a Nébih kettős minőséget vizsgáló kutatása

2021. július 30.

Hírek

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt.

A környezeti szennyezők örök életű krónikása – a méz

2021. július 18.

Hírek

A mindenki által ismert méz új oldalát mutatta be Baranyai Edina a Magyar Tudományos Akadémia által meghirdetett Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíj egyik idei nyertes pályamunkájában. Az ólmozott benzin és a horgany cinktartalma is kimutatható az öreg mézekben.