Megérkezett a szibériai rozs és a kövön őrölt hajdinaliszt, hódít a kendermagos kenyér

2023. október 8.

Hírek

A tradíció szerint az évnek ebben az időszakában a molnárok felkeresik a pékeket, bemutatni számukra az új aratásból készült lisztet, lehetőséget adva az új termény megismeréséhez. E régi szokás szellemében a Bake My Day pékség meghívására három kisüzemi molnár tett eszmecserérével egybekötött látogatást Budapesten, bemutatva az idény lisztújdonságait.

Változatos talajtakarással a biológiai sokszínűségért 

2023. augusztus 30.

Hírek

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a  kevesebb mint 200 élelmiszertermelésre használt jelentősebb növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át. Ezek a kultúrnövények, a genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben.

Szereted a virslit? És azt tudod, miből készül?

2023. augusztus 2.

Hírek

A magyar lakosság 95 %-a rendszeresen fogyaszt virslit, negyedük viszont egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy miből készül – derült ki a PICK Szeged Zrt. reprezentatív kutatásából. A vásárlók 8 százaléka kinézet alapján választ.

Aggasztó az európai zöldségek-gyümölcsök vegyszerszennyezettsége. Simán lehet 12 féle vegyszer is a határérték közelében.

2023. július 7.

Hírek

Az EU-n kívülről származó minták jellemzően sokkal szennyezettebbek. MRL túllépés 5X gyakrabban tapasztalható, mint az EU-s termékeknél. Minden 20. termék esetén volt határérték túllépés feldolgozott élelmiszerekben. A termények 26,4%-a többféle szermaradékot tartalmaz. A bio élelmiszerekben még mindig csak elhanyagolható a kimutatott tiltott vegyszertartalom.

Az Év beporzói 2023-ban a faliméhek

2023. március 10.

Hírek

Nélkülük nincsen élet! Március 10-én ünnepeljük a beporzókat. A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által meghirdetett szavazáson 1984-en vettek részt. A szavazatok alapján az Év beporzói 2023-ban a faliméhek.

Az ukrajnai földek – Ólom, kadmium és fel nem robbant lövedékek

2023. március 6.

Hírek

Az egészséges termeléshez egészséges talaj kell. Elszennyezett talaj erre alkalmatlan. A robbanásoktól felszaggatott és a fel nem robbant lövedékeket rejtő sem. Csak ez utóbbi 15 milliárd dollár értékű mentesítést igényelne, míg beláthatatlan a szennyeződések megszűnésének időtartama. A városok lerombolása, az emberek pusztításán túlmenően ez a putyini Oroszország műve és ez az, amihez az Orbán-kabinet a… Tovább »

Biológiai sokféleség, élelmiszerbiztonság és … akkumulátorgyárak

2023. március 1.

Hírek

Kun Zoltán élővilág és tájvédelmi szakértő, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége elnökének írása címében említett három fogalom egy cikkben való említése talán elsőre furcsának hat, de a tájhasználat és a termőföld révén összekapcsolódnak.

Felejtsük el a „minőségét megőrzi” címkét

2022. október 10.

Hírek

Hatásos megoldás lehet az élelmiszer-pazarlás ellen, ha nem ragaszkodunk annyira az élelmiszerek csomagolásán található lejárati dátumhoz, mert míg a „Fogyasztható” megjelölés a gyorsan romló hús- és tejtermékek esetében teljesen rendben van, a „Minőségét megőrzi” jelölésnek viszont semmi köze az élelmiszer-biztonsághoz.

A Fideszt nem zavarja, ha mérgezett gyümölcsöt eszünk

2022. szeptember 28.

Hírek

Szeptember 26-án az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága elutasította az LMP azon javaslatait, melyben a párt a növényvédőszerek használatának drasztikus csökkentését szorgalmazta, illetve Magyarország GMO-mentességének megőrzését biztosította volna.