A Balaton a világ 31 vizsgált tava között

2020. június 11.

Hírek

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában közölt tanulmány szerint a vízminőségben bekövetkezett változások jelentős hatással lehetnek a tavakon regisztrált halfogási adatok alakulására, ami kihat az adott régió gazdaságára és élelmiszerbiztonságára is.

Élelmiszer-biztonság nélkül nincs élelmezésbiztonság

2020. június 7.

Hírek

Az Élelmiszer-biztonság világnapján, 2020. június 7-én a WHO arra hívja fel a figyelmet, hogy nem egyes szervezetek, intézmények, iparágak, élelmiszerláncok ügye, hanem mindannyiunk felelőssége, hogy biztonságos, egészséges élelmiszer kerüljön az asztalainkra.

A vegyszerek tárolási szabályai a háztartásokban

2020. március 26.

Hírek

A koronavírus járvány során a lakosság részéről természetes módon megnőtt az igény a védekezéshez fontos háztartási vegyipari termékek iránt, és ez egyúttal a háztartások készletfelhalmozásával is együtt járt. A veszélyesként osztályozott háztartási vegyszerek biztonságosan használhatók, de csak akkor, ha valóban betartjuk a termékcímkén található utasításokat és megfogadjuk az alábbi, tárolásra vonatkozó tanácsokat.

Ne feledjük, gyomrunk a karácsonyi időszakban sem nő meg a kétszeresére! Tippek a maradékmentes karácsonyhoz

2019. december 24.

Hírek

A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszerhulladékok – például tojáshéj – miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek során. A Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei összegyűjtötték azokat a praktikus, élelmiszer feleslegeket megelőző tanácsokat, amelyek segítségével maradék nélkül „vészelhetjük át” a… Tovább »

Az élelmiszerpazarlás elleni tudatosság is kapott nemzetközi napot

2019. december 20.

Hírek

2021 a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) üdvözölte az ENSZ döntését két új, a táplálkozáshoz és a mezőgazdasághoz kapcsolódó nemzetközi nap és egy nemzetközi év létrehozásáról.

A hátsó ajtón csempészné be az unióba az új GMO-kat az Európai Bizottság!

2019. november 22.

Hírek

Kiskaput nyitna a 2.0-ás génpiszkált növények számára egy a Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége birtokába  jutott uniós tervezet. A készülő “A tanyától a tányérig” élelmiszerbiztonsági stratégia javaslatai közé csempészték be brüsszeli bürokraták azt a mondatot, hogy “a célnak megfelelő szabályozást kell kidolgozni az új génmódosítási technológiák számára”.

Most zajlik a nemzetközi antibiotikum tudatosság hét

2019. november 21.

Hírek

Egy napos reggelen a gazda a házból kilépve a közel 3000 lakójú baromfitelep felé vette az irányt. Nagy meglepődésére, az állatok egy része elpusztult, egy másik részük levegő után kapkodva feküdt a földön. Kétségbeesve összegyűjtötte az elhullott állatok tetemeit, miközben azon gondolkodott, mit kellene tennie. Legutóbb, amikor beteg volt, az orvos antibiotikumot írt fel neki,… Tovább »

Tojáscsörte: tojástermelési rendszerek vs fenntarthatóság

2019. október 31.

Hírek

Tegnap az Index nyitóoldalán megjelent egy tévhiteket eloszlató cikként beharangozott írás, ami a szabadtartású, a mélyalmos és a ketreces tojástermelést hasonlítja össze, kizárólagosan a legutolsó módszer előnyeit hangoztatva. A témában az ÖMKI azért szólalt fel, mert úgy érzi, hogy a tudományos köntösbe bújtatott, de elavult és egyoldalú információk alapján készített összefoglaló megtévesztő az Olvasók számára,… Tovább »

A halloweeni nem sütőtök! Akár mérgező is lehet

2019. október 24.

Hírek

Egyre népszerűbb ősszel a sütőtök fogyasztás és október végén a halloween-tök faragása, ugyanakkor míg az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célra szánt tökök közül nem mindegyik ehető és már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).