Élelmiszerlánc-biztonság a múltban, a jelenben és a közeli jövőben

2014. november 19.

Helyszín: Semmelweis Egyetem Budapest Nagyvárad tér 4.

Programok

A MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT „Élelmiszerlánc-biztonság a múltban, a jelenben és a közeli jövőben, (elmélet és gyakorlat)” c. konferenciája  a Magyar Természettudományi Társulat és a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet rendezésében az MTA Magyar Tudomány Ünnepe 2014. rendezvénysorozat keretében Helyszín: Semmelweis Egyetem,  Budapest VIII., Nagyvárad tér 4. 21. emelet, Johann Béla terem 2014. november 19. szerda 09.30… Tovább »

Egyre többen éheznek

2014. október 16.

Hírek

Nap mint nap 805 millió ember éhezik világszerte, nagyon aggasztó, hogy mellettük 2 milliárd ember szenved az úgynevezett rejtett éhezéstől – derül ki a német NGO Welthungerhilfe legfrissebb jelentéséből.

Már a konyhasó se a régi

2014. szeptember 18.

Hírek

Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott, csökkentett nátrium tartalmú étkezési só tételek azonnali hatályú visszahívását rendelte el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság. Az intézkedés a Compex-Só Kft. 2014-ben gyártott, csökkentett nátrium tartalmú termékeit érinti.

Pulykává vált csirke

2014. május 26.

Hírek

8 pulykatermék azonnali visszahívására kötelezett egy hazai élelmiszer-előállítót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, miután a hatóság vizsgálata szerint a termékek – megnevezésükkel ellentétben – egyáltalán nem, vagy csupán elenyésző mértékben tartalmaznak pulykahúst.

Mobilunkkal ellenőrizhetnénk élelmiszereinket, ha…

2014. március 26.

Hírek

Sokszor nem tudjuk pontosan, hogy mit eszünk. Bár a csomagoláson sok információ van, ezek sokszor nem elég alaposak, és nehezen is olvashatóak. Jóval megelőz minden érvényben lévő élelmiszerbiztonsági előírást egy hazai modell, amellyel bárki nyomon követheti egy élelmiszer teljes életútját. Elterjedését viszont lassítja, hogy a szinte kikezdhetetlen ellenőrzés erős lobbiérdekeket sérthet.

Hiányos méhméreg információk

2014. március 19.

Hírek

A legújabb kutatások szerint a különböző környezeti hatások együttesen sokkal jelentősebb méhegészségügyi kockázattal járhatnak, mint azt korábban sejtettük. A méhek számára biztonságos környezet garantálását és a méhbarát gazdálkodási gyakorlat ösztönzését várja a Greenpeace az uniós és hazai döntéshozóktól.

Trapp pista és társai – kamukaják boltjainkban

2014. március 18.

Hírek

Szendvicsfeltét, frissföl vagy kakaómassza csoki helyett. Növényi zsiradékok, tejipari melléktermékek, és még számos olyan alapanyag van az utánzat ételekben, amik nagy mennyiségű fogyasztása nem feltétlenül kedvező a szervezetünknek. Bár olcsóbbak, és ízük sem vészes, de jobb ha átgondoljuk, mit vásárolunk – figyelmeztet a pénzcentrum.

Betilthatják a mesterséges transzzsírokat

2013. november 9.

Hírek

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) javaslatot tett arra, hogy tiltsák be a mesterséges transzzsírok (folyékony növényi olajból hidrogénezéssel előállított szilárd zsírok) alkalmazását az élelmiszer-feldolgozásban.

Miként etethető az emberiség?

2013. szeptember 28.

Hírek

Ez lesz az egyik fő kérdése annak a nemzetközi konferenciának, amely a hét végétől 600 tudós részvételével tanácskozik Hollandiában. Négy napon át, szeptember 29. és október 2. között rendezik meg az első világkonferenciát a biztonságos táplálkozásáról Noordwijkerhoutban.

A forró Föld egyben éhező Föld is

2013. szeptember 25.

Hírek

Tételes listát készítettek a rendkívüli időjárási jelenségek és az élelmiszerárak közötti kapcsolatról az Oxfam szervezet kutatói, hogy azokat a politikusokat is meggyőzzék az éghajlatváltozás fenyegetéséről, akik nem hisznek benne és lekicsinyítik a veszélyét.