Programok
A MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT „Élelmiszerlánc-biztonság a múltban, a jelenben és a közeli jövőben, (elmélet és gyakorlat)” c. konferenciája a Magyar Természettudományi Társulat és a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet rendezésében az MTA Magyar Tudomány Ünnepe 2014. rendezvénysorozat keretében Helyszín: Semmelweis Egyetem, Budapest VIII., Nagyvárad tér 4. 21. emelet, Johann Béla terem 2014. november 19. szerda 09.30… Tovább »
Hírek
Nap mint nap 805 millió ember éhezik világszerte, nagyon aggasztó, hogy mellettük 2 milliárd ember szenved az úgynevezett rejtett éhezéstől – derül ki a német NGO Welthungerhilfe legfrissebb jelentéséből.
Hírek
Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott, csökkentett nátrium tartalmú étkezési só tételek azonnali hatályú visszahívását rendelte el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság. Az intézkedés a Compex-Só Kft. 2014-ben gyártott, csökkentett nátrium tartalmú termékeit érinti.
Hírek
8 pulykatermék azonnali visszahívására kötelezett egy hazai élelmiszer-előállítót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, miután a hatóság vizsgálata szerint a termékek – megnevezésükkel ellentétben – egyáltalán nem, vagy csupán elenyésző mértékben tartalmaznak pulykahúst.
Hírek
Sokszor nem tudjuk pontosan, hogy mit eszünk. Bár a csomagoláson sok információ van, ezek sokszor nem elég alaposak, és nehezen is olvashatóak. Jóval megelőz minden érvényben lévő élelmiszerbiztonsági előírást egy hazai modell, amellyel bárki nyomon követheti egy élelmiszer teljes életútját. Elterjedését viszont lassítja, hogy a szinte kikezdhetetlen ellenőrzés erős lobbiérdekeket sérthet.
Hírek
A legújabb kutatások szerint a különböző környezeti hatások együttesen sokkal jelentősebb méhegészségügyi kockázattal járhatnak, mint azt korábban sejtettük. A méhek számára biztonságos környezet garantálását és a méhbarát gazdálkodási gyakorlat ösztönzését várja a Greenpeace az uniós és hazai döntéshozóktól.
Hírek
Szendvicsfeltét, frissföl vagy kakaómassza csoki helyett. Növényi zsiradékok, tejipari melléktermékek, és még számos olyan alapanyag van az utánzat ételekben, amik nagy mennyiségű fogyasztása nem feltétlenül kedvező a szervezetünknek. Bár olcsóbbak, és ízük sem vészes, de jobb ha átgondoljuk, mit vásárolunk – figyelmeztet a pénzcentrum.
Hírek
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) javaslatot tett arra, hogy tiltsák be a mesterséges transzzsírok (folyékony növényi olajból hidrogénezéssel előállított szilárd zsírok) alkalmazását az élelmiszer-feldolgozásban.
Hírek
Ez lesz az egyik fő kérdése annak a nemzetközi konferenciának, amely a hét végétől 600 tudós részvételével tanácskozik Hollandiában. Négy napon át, szeptember 29. és október 2. között rendezik meg az első világkonferenciát a biztonságos táplálkozásáról Noordwijkerhoutban.
Hírek
Tételes listát készítettek a rendkívüli időjárási jelenségek és az élelmiszerárak közötti kapcsolatról az Oxfam szervezet kutatói, hogy azokat a politikusokat is meggyőzzék az éghajlatváltozás fenyegetéséről, akik nem hisznek benne és lekicsinyítik a veszélyét.