A csomagolásgyártókat és a kereskedőket számos pluszköltség terheli a DRS élesedésével. Egy élelmiszergyártói szövetség szerint a csomagolást illető költségek idén több mint megnégyszereződtek.
élelmiszercsomagolás
Reklámblöff, vagy zöldebb irány a rögzített italoskupak?
Nem tűnik fogyasztóbarátnak a nemrég bevezetett rögzített italoskupak. Kérdés, hogy az új csomagolás segíthet-e a bolygót elborító műanyaghulladékok problémáján.
Két éven belül újrahasznosíthatónak kell lennie minden zöldség és gyümölcs csomagolóanyagnak
Újrahasznosíthatónak kell lennie a zöldség és gyümölcs csomagolására felhasznált csomagoló- és címkézőanyagok mindegyikének az Európai Unió tagállamaiban 2025-től – hívta fel a figyelmet a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.
Tévhit a műanyagba csomagolt zöldségekről és gyümölcsökről
Egy brit tanulmány megerősítette, hogy az egyszer használatos műanyag csomagolás növeli az élelmiszer-pazarlást. Ezzel megcáfolták azt az elképzelést, hogy a műanyag csomagolás meghosszabbítja az eltarthatóságot, és csökkenti a kidobott élelmiszerek mennyiségét.
A fenntarthatósági verseny élén az italos kartondoboz – ha újrahasznosítjuk
Az italos kartondobozok karbonlábnyoma fele akkora, mint a PET palackoké, derült ki a bécsi egyetem kutatásából. A kartondobozok a jövő zöld gazdaságának alapvető elemei is lehetnek, hiszen fenntarthatósági szempontból az üvegekénél előnyösebb az alkalmazásuk. Németországban az újrahasznosítás 78%, nálunk 22 %.
Tiszta para
Sosem gondoltam, hogy a parafadugó kérdéskör valaha is érdekes lehet számomra, különösen nem bármiféle ökológiai, fenntarthatósági összefüggésben. Ráadásul mindig próbálom magamról letisztítani az olyan kis marginális jelentőségű környezetvédelmi bűvészmutatványok hatását, mint amilyen pl. a szívószálak betiltása, és a többi. Mi dolgom lenne hát a parafával, ami ráadásul természetes alapanyag?! A gondolataimat két számadat mégiscsak felborzolta:…
Kóla vagy darálthús?
Átfogó kutatást végzett a NÉBIH általános iskolások körében az élelmiszer-biztonságról. A gyerekek tudatosságán még van mit csiszolni, ami azért nagyon fontos, mert ez a korosztály a legfogékonyabb a helyes szokások elsajátítására. A megfelelő szemléletformáláshoz a szakértők a pedagógusok bevonását is javasolják.
Lézeres hulladékcsökkentés gyümölcsfronton
Csomagolás és címkézés helyett lézerrel égeti rá a termék nevét, származási helyét és kódszámát az organikus gyümölcsökre és zöldségekre egy svéd élelmiszeráruház-lánc – így csökkentve a csomagolóanyagok és címkék mennyiségét.