Hírek
Tavaly csaknem 239 ezer nélkülöző ember részesült azokból a lejáratközeli, illetve csomagolási hibás termékekből, amiket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület áruházakból és gyártóktól gyűjtött össze. A szervezet 2022-ben másfélszeresére növelte élelmiszermentő kapacitását, hogy lépést tudjon tartani a növekvő rászorulói igényekkel. Önkénteseik segítségére támaszkodva az idén még több adományt szeretnének célba juttatni.
Hírek
Magyarországon átlagosan 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk egy évben fejenként, amelynek a fele elkerülhető lenne, vagyis pazarlás. Az ünnepekkel járó vendégvárás, evés-ivás kapcsán törvényszerűnek tűnik, hogy a bőségesen megpakolt asztalról még annál is több élelmiszerhulladék kerüljön a szemetesbe, mint az év többi részében.
Hírek
A karácsony a család és a boldog, meghitt hangulat ünnepe mellett a rendkívüli mértékű túlfogyasztás időszaka is. A Stanford és a Sydney Egyetemek kutatásai szerint globálisan 25-30%-kal termelünk több hulladékot, mint az év más időszakaiban.
Hírek
Az élelmiszer-pazarlás problémája Kalifornia legújabb klímakihívása. Az Egyesült Államokban az élelmiszerek 40 %-a kukákban végzi. Örülhetnek a környezetvédők, hiszen januártól külön kell gyűjteni az élelmiszerhulladékot.
Hírek
Megreformálná a minőségmegőrzési időt az Európai Bizottság. Brüsszel lassan őrlő malmai ezúttal azért léptek működésbe, mert kiderült: az élelmiszer-pazarlás egyik oka, hogy sokan indokolatlanul dobják ki a lejártnak vélt termékeket.
Hírek
A világszerte eladott élelmiszer 17 százaléka a szemétben végezte 2019-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) friss jelentése szerint. Közben csaknem 700 millió ember nem jutott elegendő élelmiszerhez 2019-ben.
Hírek
Szeptember 29-ét az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napjává nyilvánította idén az ENSZ. Ehhez időzítve mutatta be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérését, mely szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A kedvező tendencia fenntartásában a jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak.
Hírek
Sokkoló, de igaz: évente 60 millió tonna ruhát gyártanak világszerte. Ennek tükrében már a legkisebb, a divatipar fenntarthatóbbá tételét célzó változtatások is jelentősek lehetnek. Élelmiszer hulladékból természetes ruhafesték, mesterséges intelligencia, 3D szkennelés és zero waste, second hand megoldások.
Hírek
A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszerhulladékok – például tojáshéj – miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek során. A Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei összegyűjtötték azokat a praktikus, élelmiszer feleslegeket megelőző tanácsokat, amelyek segítségével maradék nélkül „vészelhetjük át” a… Tovább »
Hírek
Önkéntesek jelentkezését várja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy kiderüljön, változott-e a magyar háztartásokban az élelmiszerpazarlás mértéke. Az idén novemberben zajló felmérés elsődleges célja a 2016-os adatok frissítése.