Tízmilliárd forintnyi élelmiszer-hulladékot mentett meg tavaly az élelmiszerbank

2023. február 18.

Hírek

Tavaly csaknem 239 ezer nélkülöző ember részesült azokból a lejáratközeli, illetve csomagolási hibás termékekből, amiket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület áruházakból és gyártóktól gyűjtött össze. A szervezet 2022-ben másfélszeresére növelte élelmiszermentő kapacitását, hogy lépést tudjon tartani a növekvő rászorulói igényekkel. Önkénteseik segítségére támaszkodva az idén még több adományt szeretnének célba juttatni.

Így lehet pazarlásmentes a karácsonyi időszak

2021. december 26.

Hírek

Magyarországon átlagosan 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk egy évben fejenként, amelynek a fele elkerülhető lenne, vagyis pazarlás. Az ünnepekkel járó vendégvárás, evés-ivás kapcsán törvényszerűnek tűnik, hogy a bőségesen megpakolt asztalról még annál is több élelmiszerhulladék kerüljön a szemetesbe, mint az év többi részében.

Nem csak a fenyőfa lehet zöld

2021. december 17.

Hírek

A karácsony a család és a boldog, meghitt hangulat ünnepe mellett a rendkívüli mértékű túlfogyasztás időszaka is. A Stanford és a Sydney Egyetemek kutatásai szerint globálisan 25-30%-kal termelünk több hulladékot, mint az év más időszakaiban.

Konyhai klímaharc: élelmiszerhulladékot a szelektívbe!

2021. december 11.

Hírek

Az élelmiszer-pazarlás problémája Kalifornia legújabb klímakihívása. Az Egyesült Államokban az élelmiszerek 40 %-a kukákban végzi. Örülhetnek a környezetvédők, hiszen januártól külön kell gyűjteni az élelmiszerhulladékot.

Az élelmiszerek 17 %-a a kukában landol

2021. március 5.

Hírek

A világszerte eladott élelmiszer 17 százaléka a szemétben végezte 2019-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) friss jelentése szerint. Közben csaknem 700 millió ember nem jutott elegendő élelmiszerhez 2019-ben.

Tudatos fogyasztással az élelmiszerpazarlás ellen

2020. szeptember 29.

Hírek

Szeptember 29-ét az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napjává nyilvánította idén az ENSZ. Ehhez időzítve mutatta be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérését, mely szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A kedvező tendencia fenntartásában a jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak.

Egy ruha élete – fenntartható innovációk a divatiparban

2020. február 25.

Hírek

Sokkoló, de igaz: évente 60 millió tonna ruhát gyártanak világszerte. Ennek tükrében már a legkisebb, a divatipar fenntarthatóbbá tételét célzó változtatások is jelentősek lehetnek. Élelmiszer hulladékból természetes ruhafesték, mesterséges intelligencia, 3D szkennelés és zero waste, second hand megoldások.

Ne feledjük, gyomrunk a karácsonyi időszakban sem nő meg a kétszeresére! Tippek a maradékmentes karácsonyhoz

2019. december 24.

Hírek

A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszerhulladékok – például tojáshéj – miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek során. A Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei összegyűjtötték azokat a praktikus, élelmiszer feleslegeket megelőző tanácsokat, amelyek segítségével maradék nélkül „vészelhetjük át” a… Tovább »

Sejti mennyi élelmiszert pazarol? Most grammra pontosan megtudhatja!

2019. október 23.

Hírek

Önkéntesek jelentkezését várja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy kiderüljön, változott-e a magyar háztartásokban az élelmiszerpazarlás mértéke. Az idén novemberben zajló felmérés elsődleges célja a 2016-os adatok frissítése.