Trapp pista és társai – kamukaják boltjainkban

2014. március 18.

Hírek

Szendvicsfeltét, frissföl vagy kakaómassza csoki helyett. Növényi zsiradékok, tejipari melléktermékek, és még számos olyan alapanyag van az utánzat ételekben, amik nagy mennyiségű fogyasztása nem feltétlenül kedvező a szervezetünknek. Bár olcsóbbak, és ízük sem vészes, de jobb ha átgondoljuk, mit vásárolunk – figyelmeztet a pénzcentrum.

Betilthatják a mesterséges transzzsírokat

2013. november 9.

Hírek

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) javaslatot tett arra, hogy tiltsák be a mesterséges transzzsírok (folyékony növényi olajból hidrogénezéssel előállított szilárd zsírok) alkalmazását az élelmiszer-feldolgozásban.

Szelektívbe az italos kartoncsomagolással!

2013. szeptember 25.

Hírek

A kartondobozos csomagolásnak számos előnyös tulajdonsága van más csomagolóanyagokkal szemben, mind a fogyasztók, mind a gyártók és a kereskedők igényei szempontjából. Emellett környezetkímélők is, hiszen megújuló alapanyagból, fából készített kartonlapból állítják elő. Miért fontos gyűjteni a tejes és az italos kartonokat?

Megesszük a világot? Néhány multi akarja uralni a Földet?

2013. szeptember 18.

Hírek

Svájcban a kenyérgabona 4/5-e Indiából származik, ahol százezrek éheznek; a francia halkereskedők szerint az ipari módszerrel fogott tenger gyümölcse nem evésre való, hanem eladásra. A világ élelmiszer termelése és elosztása katasztrofális szintre jutott. 5 percenként hal éhen egy gyermek a világban.

Megölheti-e a műhús a húsipart?

2013. augusztus 15.

Hírek

Négy ember kétévnyi munkájába, és 250 ezer angol fontba került az első fogyasztható, szintetikus húsból készült hamburger. A massza íze már hasonlít a húséra, az állagán azonban még dolgozni kell. A találmány akár alapjaiban is megváltoztathatja az élelmiszeripart és annak környezetre gyakorolt hatását, ha a készítőknek sikerül eljutniuk az olcsó tömeggyártásig. De vajon milyen globális… Tovább »

Az ökolábnyomot leépítik a lobbisták

2013. augusztus 13.

Hírek

Bár Magyarország kifejezetten kedvező agráradottságokkal rendelkező, és elvben élelmiszer-önellátásra képes államnak számít, a gyakorlatban mégis úgy alakul, hogy – átlagos fogyasztási szokásokat feltételezve – egy kilokalóriányi energiatartalmú élelmiszer negyven kilokalóriányi (fosszilis) energia felhasználásával kerül az asztalunkra.

Csalóka müzliszeletek

2013. augusztus 2.

Hírek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete utánajárt a piacon kapható 6 legnépszerűbb terméket tesztelte táplálkozástudományi szakértő segítségével a gabona és cukor aránya, az összetétel, a hozzáadott adalékanyagok és a tájékoztatás szempontjából. Nem is olyan egészségesek.

Kockázatos élelmiszerek: sötétben tapogatózunk

2013. május 26.

Hírek

A magyaroknak csak 33 százaléka tudta eldönteni a zsír-, cukor- vagy sótartalom alapján, hogy melyik termék egészségesebb. Ezzel a hazai válaszadók a legrosszabban teljesítők között szerepeltek a Consumers International és a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi felmérésében.

Hulladéktermelő oliva szigor

2013. május 17.

Hírek

Az Európai Bizottság mai döntése szerint a jövőben szigorúan tilos lesz az Európai Unió tagországainak éttermeiben nyitott kancsóban vagy palackban az asztalra állítani az olívaolajat.

Az élelmiszermultik beetetnek

2013. március 29.

Hírek

A világon egymilliárd ember éhezik, kétmilliárd viszont túlsúlyos. Sokak szerint a két jelenségnek közös oka van: az élelmiszeripar elsődleges célja nem az egészséges étrend, hanem a maximális profit. A legnagyobb cégeknek egyrészt komoly politikai kapcsolatrendszerük és lobbierejük van, másrészt jelentős összegekkel támogatnak vezető táplálkozási szakértőket, illetve táplálkozással kapcsolatos kutatásokat, veszélyeztetve azok függetlenségét.