Hírek
Szendvicsfeltét, frissföl vagy kakaómassza csoki helyett. Növényi zsiradékok, tejipari melléktermékek, és még számos olyan alapanyag van az utánzat ételekben, amik nagy mennyiségű fogyasztása nem feltétlenül kedvező a szervezetünknek. Bár olcsóbbak, és ízük sem vészes, de jobb ha átgondoljuk, mit vásárolunk – figyelmeztet a pénzcentrum.
Hírek
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) javaslatot tett arra, hogy tiltsák be a mesterséges transzzsírok (folyékony növényi olajból hidrogénezéssel előállított szilárd zsírok) alkalmazását az élelmiszer-feldolgozásban.
Hírek
A kartondobozos csomagolásnak számos előnyös tulajdonsága van más csomagolóanyagokkal szemben, mind a fogyasztók, mind a gyártók és a kereskedők igényei szempontjából. Emellett környezetkímélők is, hiszen megújuló alapanyagból, fából készített kartonlapból állítják elő. Miért fontos gyűjteni a tejes és az italos kartonokat?
Hírek
Svájcban a kenyérgabona 4/5-e Indiából származik, ahol százezrek éheznek; a francia halkereskedők szerint az ipari módszerrel fogott tenger gyümölcse nem evésre való, hanem eladásra. A világ élelmiszer termelése és elosztása katasztrofális szintre jutott. 5 percenként hal éhen egy gyermek a világban.
Hírek
Négy ember kétévnyi munkájába, és 250 ezer angol fontba került az első fogyasztható, szintetikus húsból készült hamburger. A massza íze már hasonlít a húséra, az állagán azonban még dolgozni kell. A találmány akár alapjaiban is megváltoztathatja az élelmiszeripart és annak környezetre gyakorolt hatását, ha a készítőknek sikerül eljutniuk az olcsó tömeggyártásig. De vajon milyen globális… Tovább »
Hírek
Bár Magyarország kifejezetten kedvező agráradottságokkal rendelkező, és elvben élelmiszer-önellátásra képes államnak számít, a gyakorlatban mégis úgy alakul, hogy – átlagos fogyasztási szokásokat feltételezve – egy kilokalóriányi energiatartalmú élelmiszer negyven kilokalóriányi (fosszilis) energia felhasználásával kerül az asztalunkra.
Hírek
A Tudatos Vásárlók Egyesülete utánajárt a piacon kapható 6 legnépszerűbb terméket tesztelte táplálkozástudományi szakértő segítségével a gabona és cukor aránya, az összetétel, a hozzáadott adalékanyagok és a tájékoztatás szempontjából. Nem is olyan egészségesek.
Hírek
A magyaroknak csak 33 százaléka tudta eldönteni a zsír-, cukor- vagy sótartalom alapján, hogy melyik termék egészségesebb. Ezzel a hazai válaszadók a legrosszabban teljesítők között szerepeltek a Consumers International és a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi felmérésében.
Hírek
Az Európai Bizottság mai döntése szerint a jövőben szigorúan tilos lesz az Európai Unió tagországainak éttermeiben nyitott kancsóban vagy palackban az asztalra állítani az olívaolajat.
Hírek
A világon egymilliárd ember éhezik, kétmilliárd viszont túlsúlyos. Sokak szerint a két jelenségnek közös oka van: az élelmiszeripar elsődleges célja nem az egészséges étrend, hanem a maximális profit. A legnagyobb cégeknek egyrészt komoly politikai kapcsolatrendszerük és lobbierejük van, másrészt jelentős összegekkel támogatnak vezető táplálkozási szakértőket, illetve táplálkozással kapcsolatos kutatásokat, veszélyeztetve azok függetlenségét.