Tízmilliárd forintnyi élelmiszer-hulladékot mentett meg tavaly az élelmiszerbank

2023. február 18.

Hírek

Tavaly csaknem 239 ezer nélkülöző ember részesült azokból a lejáratközeli, illetve csomagolási hibás termékekből, amiket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület áruházakból és gyártóktól gyűjtött össze. A szervezet 2022-ben másfélszeresére növelte élelmiszermentő kapacitását, hogy lépést tudjon tartani a növekvő rászorulói igényekkel. Önkénteseik segítségére támaszkodva az idén még több adományt szeretnének célba juttatni.

Ha kidobjuk, belefulladunk? Polgári testülettel az élelmiszerpazarlás ellen

2023. február 17.

Hírek

Uniós polgári testület akcióterve került az Európai Bizottság elé az élelmiszerpazarlás megállítására szervezett konferencia záró eseményén, február 12-én. Az uniós államokból érkezett 150 résztvevő egy 23 javaslatból álló csomagot nyújtott át a bizottságnak, melyek egy jogalkotási javaslat részét képezik majd.

Karácsonyi maradék-újratervező

2022. december 26.

Hírek

Ne etessük a kukát! A nagy karácsonyi lakomák után az ünnepi ételek maradékából finom fogásokat lehet újratervezni – íme pár tanács. Megmaradt az étel? Ezeket ne tegyük a fagyasztóba!

A SPAR vásárlói is hozzájárulhatnak az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez

2022. december 15.

Hírek

A hazai üzletlánc vásárlói is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél kevesebb élelmiszer landoljon a szemetesben: a SPAR a Munch online platformmal karöltve szorítja vissza az élelmiszerpazarlást, ennek köszönhetően a vevők kedvezményes áron juthatnak jó minőségű termékekhez. Az ételmentő szolgáltatást 2022. november 3-ától Budapest XI. kerületében, valamint Szegeden és Hódmezővásárhelyen tesztelik.

Így csökkenti a Lidl a zöldség-gyümölcs pazarlást

2022. december 12.

Hírek

A Lidl Magyarország elindította „Mentsük meg!” élelmiszermentő akcióját, mellyel tovább bővíti az élelmiszer pazarlás mérséklése érdekében tett intézkedéseit. A külsőleg már nem tökéletes, de még fogyasztható gyümölcsöket és zöldségeket egységcsomagban, kedvezményes 399 forintos áron kínálja vásárlóinak.

Élelmiszerpazarlásban viszonylag jól állunk uniós szinten

2022. november 13.

Hírek

Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint a termőföldtől a fogyasztók asztaláig egy év alatt csaknem 57 millió tonna, egy főre vetítve 127 kg élelmiszer végzi hulladékként. Ennek 55 %-a háztartási: egy átlagos uniós állampolgár 70 kg élelmiszert dob ki évente. A hazai 66 kg éves fejenkénti élelmiszerhulladék mennyiséggel Magyarország az átlaghoz képest a kevésbé pazarló országok… Tovább »

Ha egészségesebben táplálkozunk, azzal egyszerre találhatunk megoldást a klímaváltozásra és a biológiai sokféleség csökkenésére

2022. október 16.

Hírek

Október 16 az Élelmezési világnap. Enni mindnyájunknak kell, jókat enni mindannyian szeretünk. Élelmiszer-fogyasztásunk meghatározó szerepet játszik egészségi állapotunkban, mezőgazdasági termelésünkkel pedig évezredek óta alakítjuk a tájat, ami körülvesz bennünket. Nem mindegy hát, hogy mit eszünk és élelmünket honnan szerezzük be.

Felejtsük el a „minőségét megőrzi” címkét

2022. október 10.

Hírek

Hatásos megoldás lehet az élelmiszer-pazarlás ellen, ha nem ragaszkodunk annyira az élelmiszerek csomagolásán található lejárati dátumhoz, mert míg a „Fogyasztható” megjelölés a gyorsan romló hús- és tejtermékek esetében teljesen rendben van, a „Minőségét megőrzi” jelölésnek viszont semmi köze az élelmiszer-biztonsághoz.

Menzazöldítés – mérik a meghagyott ételt a gyerekek

2022. március 21.

Hírek

A menzákon több tízezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente Magyarországon. Ez a rettenetes élelmiszer-pazarlás hatással van az élővilágra és a klímára is, hiszen emiatt többet kell termelni és feleslegesen megsemmisíteni, így rengeteg energiát és erőforrást pazarlunk el. A Maradékmentes Március keretében a gyerekek több iskolában is mérik a menzás maradékot és más lépésekkel is igyekeznek csökkenteni… Tovább »

Tévhit a műanyagba csomagolt zöldségekről és gyümölcsökről

2022. március 21.

Hírek

Egy brit tanulmány megerősítette, hogy az egyszer használatos műanyag csomagolás növeli az élelmiszer-pazarlást. Ezzel megcáfolták azt az elképzelést, hogy a műanyag csomagolás meghosszabbítja az eltarthatóságot, és csökkenti a kidobott élelmiszerek mennyiségét.