A becsomagolt igazság

2021. március 27.

Hírek

Az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok kivezetése volt a témája a Nébih VI. Kerekasztal rendezvényének, melyen az élelmiszergyártás, a kereskedelem, a vendéglátás és a hatóság képviselői mellett a csomagolástechnológia szakértői is részt vettek. A középpontban a vásárlók szempontjából is kívánatos megoldási lehetőségek álltak.

Minden negyedik falat a kukában végzi

2020. december 19.

Hírek

A Magyarországon megvásárolt élelmiszerek több mint egynegyedét dobják ki, nagy részük készétel. Egyes élelmiszerek, például az alma, a narancs vagy a körte, megfelelő, hűtött tárolásával csökkenthető lenne a pazarlás. A hűtést igénylő élelmiszerek megfelelő tárolásával akár évi 600 ezer forintot is lehetne spórolni.

Legyél te is Ételmentő!

2020. október 16.

Hírek

Az élelmezési világnapra időzítve, „Legyél te is Ételmentő!” címmel jelent meg magyar fordításban egy nemzetközi felhasználásra szánt, az élelmiszer-pazarlás csökkentéséről gyermekekhez és fiatalokhoz szóló elektronikus kiadványsorozat első kötete, amely az 5-7 éves korosztályt célozza meg.

Minden ötödik magyar dobott ki élelmiszert az ünnepek alatt

2020. január 3.

Hírek

A magyarok karácsonyi szokásairól készült felmérés szerint legtöbben 10 – 50 ezer forint között költöttek ajándékokra. Minden 5. megkérdezett kapott feleslegesnek tartott ajándékot, és ugyanennyien dobtak ki ételt az ünnepek alatt. A válaszadók 60 %-a vásárolt csomagolópapírt.

Az élelmiszerpazarlás elleni tudatosság is kapott nemzetközi napot

2019. december 20.

Hírek

2021 a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) üdvözölte az ENSZ döntését két új, a táplálkozáshoz és a mezőgazdasághoz kapcsolódó nemzetközi nap és egy nemzetközi év létrehozásáról.

Sejti mennyi élelmiszert pazarol? Most grammra pontosan megtudhatja!

2019. október 23.

Hírek

Önkéntesek jelentkezését várja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy kiderüljön, változott-e a magyar háztartásokban az élelmiszerpazarlás mértéke. Az idén novemberben zajló felmérés elsődleges célja a 2016-os adatok frissítése.

Vegyél számba! – a csúnya zöldség is lehet finom

2019. július 5.

Hírek

Tudta, hogy évente mintegy 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki fejenként, sokszor csupán esztétikai okokból? Ezen a felesleges pazarláson szeretne csökkenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) napokban indult új, szemléletformáló kampánya, a „Vegyél számba!”.

Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampány sajtó-tízóraija

2019. május 09.

Helyszín: KIOSK Budapest Március 15. tér 4.

Sajtótájékoztatók

Évente az EU-ban annyi élelmiszert dobunk ki, amit ha összegyűjtenénk és megmérnénk, 1680 Titanic súlyával egyezne meg. Az ebédünk maradékának kidobásával hozzájárulunk a klímaváltozáshoz, a talajszennyezéshez, a vízhiányhoz és fajok kihalásához, a biodiverzitás csökkenéséhez. Plusz, még a pénzünket is pazaroljuk. Májusi kampányunkban az élelmiszer-pazarlás környezeti hatására, problémáira szeretnénk felhívni a figyelmet. A kampány elindításaként egy… Tovább »