A táplálkozási problémák új korszaka elkezdődött

2017. március 18.

Hírek

A gazdasági fejlődésnek és növekvő átlagjövedelemnek köszönhetően az éhezés Európában és Közép-Ázsiában szinte teljesen eltűnt. Helyét az életszínvonal emelkedése, a változó vásárlási szokások miatt más egészségügyi problémák veszik át. Gyakoribbá válik a túlsúly és elhízás, és velük együtt betegségek egész sora érkezik, állapította meg egy új FAO jelentés Európa és Közép-Ázsia régióról.

Ennyire környezetszennyező mindennapi kenyerünk

2017. február 28.

Hírek

Nagy a környezetterhelése a mindennapi kenyérnek, főleg a gabonatermeléshez felhasznált műtrágya növeli jelentősen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Egy Nagy-Britanniában árusított, 800 grammos kenyér 589 gramm szén-dioxid kibocsátásával jár.

Kétéves csúcson a FAO élelmiszerár-indexe

2017. február 3.

Hírek

Nem törődve a készletbőséggel drágulnak a gabonafélék. A cukor és a gabonafélék miatt jelentősen nőtt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete élelmiszerár-indexe januárban, nem befolyásolva magát a jól ellátott nemzetközi piacok által.

Urbanizációs spirál

2016. december 23.

Hírek

Tudod, hogy melyik ma a Föld legnépesebb városa? És azt, hogy melyik volt az 1, 2 vagy 9000 évvel ezelőtt? Az elmúlt 9 ezer évben 48 olyan várost lehet említeni, ami hosszabb-rövidebb ideig a világ legnagyobb városának címével büszkélkedhetett – derül ki a The Guardian elemzéséből.

Fák kivágása nélkül is termelhető több élelmiszer

2016. július 24.

Hírek

Hidaljuk át az erdőgazdálkodás és a mezőgazdaság közti különbségeket az élelmezési problémák ellen- mondja a FAO, mely szervezet a fenntarthatóságot szem előtt tartva a két szektor közti szorosabb koordinációt sürgeti.

Fogyasztási cikkek: hosszú az út a fenntarthatóságig

2016. június 28.

Hírek

Az elkövetkező évtizedben további 2,5 milliárd ember csatlakozik majd a fogyasztók csoportjához, ezért itt az ideje, hogy sokkal több figyelmet fordítsunk a mezőgazdasági nyersanyagok (soft commodities) iránti növekvő keresletre, amelyek az ételeink, testápolási szereink, ruháink, sőt az általunk fogyasztott energia nyersanyagát is adják. Egy egészséges bolygóhoz fenntartható termelésre és fogyasztásra van szükség.

Életünk része a világ leggyűlöltebb cége

2016. június 21.

Hírek

A Monsanto uralja a világpiacot az eladott génmódosított vetőmagok és a cégek ellen szervezett tüntetések területén is, a cég termékei pedig már most is majdnem minden falat ételben ott vannak így vagy úgy. A Monsanto szimbóluma a génmódosított növényeket és az ezekre szánt vegyszereket áruló piacnak, amit 6 cég ural, és amik egymást bekebelezve lassan… Tovább »

A klímaváltozás következménye: mérgező lehet a búza

2016. június 20.

Hírek

A szélsőséges időjárás új mellékhatását fedezték fel tudósok. Ahogy küzdenek a kedvezőtlen időjárással az élelmiszer- és takarmánynövények egyre több vegyi anyagot halmoznak fel magukban, s ez ártalmas lehet az emberek és az állatok egészségére.

Így teszik tönkre a növényvédő szerek az élővilágot

2016. május 24.

Hírek

Európában rohamosan nő a növényvédő szerek használata. Egy átlagos német almaültetvényt például 34-szer permeteznek le tenyészidőszakonként. A Greenpeace szerint a biológiai sokszínűség csökkenésének egyik legfőbb okozója az iparszerű, vegyszereken alapuló mezőgazdaság. A zöld szervezet bemutatta új tudományos jelentését az iparszerű mezőgazdaság élővilágra gyakorolt hatásairól.

A pálmaolaj fűti az élelmiszerárakat

2016. május 8.

Hírek

Stabilitás várható az alapvető termények piacán a FAO legfrissebb előrejelzése alapján Élelmiszerár-trendek a globális piacokon.