Nem akarunk savas csirkét – de az EU igen

2015. december 11.

Hírek

TTIP: az EU elindítja a „savas csirke” forgalmazásának engedélyezését. A természetvédők az engedélyezés elutasítását szorgalmazzák. Magyarország továbbra sem támogatja a vágott állatok utólagos vegyi fertőtlenítését – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

Fenntartható élelmiszerlánc modell

2015. november 14.

Hírek

2012-ben indult el Írországban az Origin Green program, a világ első olyan fenntarthatóságot célzó tervrendszere, amely egy egész állam élelmiszeriparára kiterjed. Az Origin Green keretében több mint 800 fenntarthatósági vállalás mellett kötelezhették el magukat a résztvevők, akik 18 havonta szén-dioxid kibocsátás és ökológiai lábnyom ellenőrzésen is átesnek.

Műholdas segítség a szárazsággal küzdőknek

2015. augusztus 24.

Hírek

Napjainkban a Közel-Kelet és Észak-Afrika minden országában komoly problémát jelent a vízhiány, ami leginkább az öntözéses mezőgazdaságot állítja kihívás elé. A helyzet várhatóan romlik, mivel a klímaváltozással gyakoribbá és tartósabbá válnak a szárazságok. A FAO egy műholdas képeket használó nyílt adatbázis fejlesztése révén segíti az amúgy szűkös vízkészletek fenntarthatóbb felhasználását.

Nulla éhezés kihívás

2015. július 12.

Hírek

Az éhezés teljes felszámolásához a következő 15 év alatt további 267 milliárd dollárnyi befektetésre lenne szükség a vidéki és városi térségekbe és a szociális védőhálóba, hogy biztosítsuk az ott élő szegények élelmiszerhez jutását és javítsuk életszínvonalukat, állapította meg egy új ENSZ jelentés. Ez évente átlagosan csupán 160 dollár támogatást jelent a mélyszegénységben élők számára fejenként.

Brutális körülmények a piacra szállító állattelepen

2015. június 11.

Hírek

Egy Békés megyei állattartó telepen megrázó kép fogadta a szakembereket. A telep több pontján elhullott, legyekkel belepett újszülött malac és bárány tetemek hevertek, a sertéseket elhullott baromfikkal és vágóhídi hulladékkal etették, a trágyadombon felfújódott sertéstetem oszladozott. És innen ment a boltokba a baromfi.

Így bánnak az osztrákok az élelmiszerhulladékkal

2015. május 26.

Hírek

Évi egymillió tonna élelmiszer kerül a kukába Ausztriában – derül ki egy nemrég Linzben bemutatott tanulmányból, amelyet az Osztrák Ökológiai Intézet készített az osztrák környezetvédelmi minisztérium, több tartomány és a bécsi Munkakamara megbízásából.

Prezi zöld kerekasztal: Ennél jobbat?

2015. január 27.

Helyszín: Budapest, Nagymező utca 54-56.

Sajtótájékoztatók

Minden hónapban professzorokat és szakértőket kérünk fel, hogy előadásaikban mutassák be az adott havi témakört, és adjanak gyakorlati tanácsot a problémák megoldására. A jegybevételekből származó adózott eredményünk 80%-át nemzetközi és hazai jótékonysági szervezeteknek adományozzuk.

II. Food & Agriculture – Ennél jobbat?

2015. január 27.

Helyszín: Budapest, Nagymező utca 54-56.

Programok

Minden hónapban professzorokat és szakértőket kérünk fel, hogy előadásaikban mutassák be az adott havi témakört, és adjanak gyakorlati tanácsot a problémák megoldására. A jegybevételekből származó adózott eredményünk 80%-át nemzetközi és hazai jótékonysági szervezeteknek adományozzuk. 2015 folyamán többek között a következő havi tematikát szeretnénk megvalósítani: élelmiszer és mezőgazdaság, biodiverzitás és megőrzés, energia, zöld építészet, városok és… Tovább »

A magyar föld sorsa – 2. rész Mit terem a föld?

2014. november 16.

Hírek

A magyar termőföld milyensége egyben táplálékunk minőségét, értékét is jelzi – mondta Márai Géza, ökológiai gazdálkodással foglalkozó agrármérnök, a mezőgazdasági tudományok doktora, A magyar föld sorsa című könyv bemutatóján, november 5-én. A neves tudósokból, kutatókból álló szerzőgárda hiteles látleletet alkotott a magyar föld múltjáról és jelenéről, a mai földhasználat gondjairól. Hazánk termőföldjének tulajdon- és termelési… Tovább »