A madarak és a hőség

2023. szeptember 7.

Hírek

Szeptember első hete még igazi nyári idővel köszöntött be, így bekapcsolva maradtak a légkondicionálók, és jól jöttek a hűvös italok. Az emberek az évezredek során jól megtanulták, hogyan védekezzenek a hőség ellen, de hogy csinálják ezt az állatok? Például a madarak?

A bölcs erdő titkai

Kiadványok

Suzanne Simard felfedezése a fák egymással és más élőlényekkel ápolt kapcsolatáról megváltoztatja a természetről és a növényvilágról alkotott korábbi elképzeléseinket – ugyanis ráébreszt minket arra, hogy az erdő olyan társas élőlények összessége, amelyek föld alatti hálózatokon keresztül együttműködnek egymással, és valódi lakóközösséget alkotnak.

Felpörögnek a mikroműanyagot fogyasztó halak

2020. október 31.

Hírek

Korábban pusztulnak a mikroműanyagot fogyasztó halak. A szakértők még mindig nem tudják, hogy a parányi műanyagrészecskék pontosan miként hatnak az élőlényekre.

Nincs ingyenebéd. A kertépítészet egy négydimenziós műfaj

2020. augusztus 27.

Hírek

Amikor fapótlásra, vagy új telepítésre kerül sor, rendre felmerül, hogy miért nem nagyobb fákat ültetünk, hiszen akkor egy csomó növekedési időt meg lehetne spórolni. Ugyancsak igényként merül fel a másik véglet: miért kell olyan drága pénzért fát ültetni, mikor egy szabadgyökerű suháng fa párezer forintért elérhető?

Magyarországon ide nem kellenének fák

2020. május 4.

Hírek

Átfogó kutatás bizonyítja, hogy a sztyeppébe hajló környezeti feltételekkel rendelkező Duna–Tisza közén biztosan nem jó ötlet újabb erdőket telepíteni. Míg máshol a fák javítják a talaj vízellátottságát, itt ellenkező hatást érnek el, az elsivatagosodás veszélyét növelik.

Sárgulnak a széncinegék: a felmelegedés hatásai a madarak tollazatára

2019. október 18.

Hírek

A Pilisi Parkerdő Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Viselkedésökológiai Csoportja együttműködésével lassan négy évtizede folynak ornitológiai kutatások egy erre kijelölt gyertyános-tölgyesben a Szentendrei Erdészethez tartozó Málnás-hegyen. A hosszú távú együttműködés többek között lehetőséget kínál arra is, hogy a kutatók a klímaváltozás olyan hatásait vizsgálhassák, amelyre másként nem lenne mód.

A fák titkos illat-nyelvvel is kommunikálnak egymással

2017. május 28.

Hírek

A legtöbb ember a fákat – az állatokkal ellentétben – hajlamos tárgyként kezelni, nem élőlényként. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a fák rendkívül lassúak, növekedésük nem látványos, beszélni nem tudnak, igényeiket nem tudják kommunikálni felénk. Vagy mégis?

A fák titkos élete

Kiadványok

Egy rejtett világ felfedezése. Az erdő a csönd, az érintetlen természet, a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ahol bármi megtörténhet. „Csak aki ismeri a fákat, az képes védelmezni őket.” Mit éreznek, hogyan kommunikálnak?

50 csimpánz megmenekül

2015. november 20.

Hírek

Az amerikai kormány nem támogatja tovább a csimpánzok bevonásával végzett orvosi élettani kutatásokat.

Európa legnagyobb hallépcsője

2014. január 5.

Hírek

Nagyjából egymillió hal vándorol keresztül Európa legnagyobb hallépcsőjén, ami az Elba folyó Hamburghoz közeli szakaszán épült fel Németországban, 2010-ben. A projekt sikere teljes, az érintett erőmű szakemberei együtt dolgoznak biológusokkal, s értékes adatokat rögzíthetnek a halak migrációjáról.