Lassan járj, tovább élsz

2020. november 22.

Hírek

Megvizsgáltak 1240 állatfajt: a vándorló madár- és emlősfajoknak rövidebb az élettartamuk, mint “otthonülő” társaiknak, ám ezt azzal kompenzálják, hogy ez alatt a rövid idő alatt sok utódot nemzenek – derül ki egy új tanulmányból.

43 évesen pusztult el a pókmatuzsálem

2018. április 29.

Hírek

A világ legöregebb pókja 43 évesen pusztult el egy hosszú távú tanulmány ideje alatt Ausztráliában. A kutatás segíthet abban is, hogy milyen hatással lehet a fajra a jövőben a klímaváltozás vagy az erdőirtás.

Szivárgás és elöregedés – Paks1 kockázatai

2018. március 27.

Hírek

Az elmúlt években a Paksi Atomerőmű négy üzemelő blokkjának lejárt az eredetileg tervezett élettartama. Kiöregedett erőmű bezárása helyett a kormány a blokkok élettartamának további húsz évvel való meghosszabbítása mellett döntött. A lépés nyilvánvalóan veszélyeket hordoz magában, a kérdés, hogy az újraengedélyezés során mennyire tudták az erőmű élemedett korából származó problémákat kiküszöbölni.

A denevérek kódolták a hosszú életet

2018. február 11.

Hírek

A génjeikben rejtőzik a denevérek hosszú életének titka – állapították meg kutatók. Minél nagyobb testű egy emlős, annál tovább él. A denevér a kivétel szabály alól.

Az aggastyán atomerőművek kedveznek a megújulóknak

2017. december 17.

Hírek

A 40 éves üzemidő megduplázása sem elképzelhetetlen ma már a régi atomerőművek esetében. Egyre több országban kitolják a működő nukleáris erőművek üzemidejét. E döntések felkínálják a lehetőséget a megújuló energia előállítóinak, hogy olcsóbb alternatívát kínáljanak.

10 kérdőjel a a paksi bővítés ésszerűségével kapcsolatban

2017. november 17.

Hírek

Független szakértők, két politikus és a bővítésért felelős államtitkár vitatkozott két órán át a Paks 2-projekt kockázatairól, illetve az esetleges alternatívákról. A 2014-es megállapodás tartalma még azok számára sem volt ismert, akik a Paks 2-törvény, vagyis 2009 óta dolgoztak a szerződés előkészítésén.

Íme a denevérek titka

2013. augusztus 22.

Hírek

Minél nagyobb testű egy emlős, annál tovább él. A denevér a kivétel szabály alól: egyik fajuk néhány grammos súlya ellenére több mint negyven évet él. Génjeinek elemzésével tárta fel a faj titkait egy nemzetközi kutatócsoport.

Mindeközben Paksisztán-alsón

2012. december 11.

Hírek

Jávor Benedek (LMP) szerint Pakson is folytatódik a megszokott kormányzati gyakorlat: ha a terveid nem férnek be a jogszabályi keretek közé, az utóbbiakat módosítsd.