Másodlagos és antropogén élőhelyek kutatása

2019. március 08.

Helyszín: Debrecen, Thomas Mann u. 49.

Programok

A Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszéke, a MTA Debreceni Területi Bizottság Botanikai Munkabizottsága és a DE Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola Botanika Doktori Program Másodlagos és antropogén élőhelyek kutatása címmel workshop-ot rendez Időpont: 2019. március 8. Helyszín: MTA Debreceni Területi Bizottság székháza, I. emelet, Csokonai Terem. Debrecen, Thomas Mann u. 49. Szervezők: Fekete Réka, Löki Viktor,… Tovább »

2 évtized alatt eltűnt a vadon 10 %-a

2016. szeptember 9.

Hírek

A világ érintetlen tájainak egytizede tűnt el az 1990-es évek óta. A World Conservation Society (WCS) nemzetközi környezetvédelmi szervezet térképei ijesztő veszteségekről árulkodnak, elsősorban Dél-Amerikában és Afrikában.

Átalakuló rovarvilág, terjeszkedő rágcsálók

2016. május 26.

Hírek

A települések terjeszkedésével és a népesség növekedésével egyre nagyobb területeket von el az emberiség a természettől. A fokozódó városiasodás összetett módon változtatja meg világunkat és a természeti környezetet. Átalakul a rovarvilág, egyre több rágcsálóval kell együtt élnünk, új, eddig nem látott betegségek, járványok üthetik fel a fejüket, és úgy tűnik, az emberi tevékenység hatásai a… Tovább »

Bosszúból mérgezték meg a világhírű oroszlánokat

2015. december 9.

Hírek

Két maszájt letartóztattak, mert a gyanú szerint megmérgeztek egy híres oroszlán családot a Massai Mara vadrezervátumban, a délnyugat-kenyai Narokban – számoltak be a helyi vadvédelmi hatóságok.

Eltünedeznek a madárvonulás fontos területei

2015. december 5.

Hírek

A vándormadarak útvonalai mentén lévő élőhelyek pusztulása egyre súlyosabban veszélyezteti eme hosszútáv-repülőket, többségük olyan országokon halad át, amelyekben védelmük nem megfelelő.

Építsünk természetvédelmi farakást!

2015. július 16.

Hírek

A legtöbb állatcsoportot érintő, a legszínesebb, a legelképesztőbb, a legizgalmasabb, a legösszetettebb – csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni a Madárbarát kert program e legnagyobb eszközéről. Aki nem hiszi, járjon utána! – ebben segítünk legújabb írásunkban.

Légi természetvédelem

2015. április 7.

Hírek

Magyarország területének közel 21%-át borítják a Natura 2000 hálózatba tartozó közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területek. Ekkora területen igen nagy kihívás felmérni az élőhelyek állapotát. Az MTA kutatóinak egy nemzetközi együttműködésben sikerült azonban egy világszerte egyre szélesebb körben alkalmazott távérzékelési csúcstechnológiát, a légi lézerszkennelést a természetvédelem szolgálatába állítani.

Mesterséges félsziget a lápi pócnak

2015. március 8.

Hírek

Az „ezer sziget országát” érintő káros természeti és emberi beavatkozások következtében kialakult kedvezőtlen folyamatok megállítása érdekében 6,3 milliárdos rehabilitációt végez a Szigetközben a vízügyi igazgatóság.

Annyi a püspökfürdői hévízi tündérrózsáknak

2014. június 16.

Hírek

A hivatali packázások és a nemtörődömség, továbbá az emberi kapzsiság mostanra vezetett el odáig, hogy elpusztult az egyik legértékesebb természetvédelmi terület, a Nagyvárad melletti püspökfürdői termálvizes rezervátum. Idén már egy szál hévízi tündérrózsa sem díszíti a tizedére összezsugorodott tavacskát.