Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon

2021. július 3.

Hírek

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. lenyűgöző, közel 40 perces természetfilmjében olyan egyedülálló hortobágyi élőhelyek figyelhetők meg, amelyek egyébként rejtve maradnának még a természetjáró ember szeme elől is.

Táborozók a Város-erdő védelméért

2020. szeptember 4.

Hírek

Augusztus utolsó napján ért véget az a tíz napos tábor, amelyet a hajdúböszörményi székhelyű Zöld Kör szervezett a Bodaszőlő melletti Belső-erdőben, a Debrecen-hajdúböszörményi tölgyesek Natura 2000 terület biológiai sokféleségének megőrzése érdekében.

Bivalyok tartják karban a máriatelepi nádast Bakson

2017. július 13.

Hírek

Húsz bivaly érkezett Baksra, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) és Baks Községi Önkormányzata együttműködésének eredményeként segítsenek a faluba is benyúló, egyre terjeszkedő nádas visszaszorításában. Bakson a Máriatelepen található holtág szinte teljesen benádasodott az elmúlt években.

Újjáéledő Hanság

2016. október 28.

Hírek

Az előző európai uniós ciklusban mintegy 36 milliárd forintból fejlesztettek természetvédelmi területeket Magyarországon, és 2015-16-ban 31 Mrd értékben nyújtottak be pályázatokat a nemzeti parkok – mondta a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára Lébényben.

A folyók ökoszisztémájának helyreállítása

2016. június 21.

Hírek

Általánosan elterjedt nézet, hogy az emberek által okozott természeti károk után nagyjából egy emberi élet hossza szükséges a legtöbb ökoszisztéma helyreállítódásához. Az Ohiói Állami Egyetem kutatói viszont arra a következtetésre jutottak, hogy ha megfelelő körülményeket biztosítunk, akkor a természet gyógyulása a kezdetben akár drámaian gyors lehet.

Pozitív az idei első túzokszámlálás

2016. január 19.

Hírek

A januári szinkronszámlálás során mintegy 50 ezer hektárnyi élőhelyet vizsgáltak át, ahol összesen 631 túzokot figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén. Ez a hazai állomány közel harmada.

Túzok-centrikus gazdálkodás a Körös-Maros Nemzeti Parkban

2016. január 12.

Hírek

Magyarországon jelenleg 1500-1600 túzok él. A hazai állomány egyharmada a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén él. A park egyik fontos feladata ennek a fokozottan védett madárfajnak és élőhelyének a védelme.

Visszatelepítik a löszpuszták növényfajait

2015. június 3.

Hírek

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Szegedi Füvészkerttel közösen néhány évvel ezelőtt megkezdte a Csanádi puszták szikes pusztáiba ékelődő, korábban felszántott löszhátjain az egykori fajgazdag növényzet helyreállítását. A program sikeres, a ritka növényfajok egyre jobban birtokba veszik az alkalmas élőhelyeket.

Akáctalanításos élőhely rekonstrukció a Bükki Nemzeti Parkban

2015. május 20.

Hírek

Befejeződött a Bükki Nemzeti Park 3 tájvédelmi körzetében a dombvidéki és hegyi rétek rekonstrukciója. A Kelet-cserháti, a Lázbérci, és a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetben a legeltető állattartás visszaszorulása miatt fellépő cserjésedést és beerdősülést megszüntető beavatkozás nyomán visszaállították a kaszálásra, legeltetésre alkalmas gyepes, fajgazdag élőhelyeket.

Új eszközzel az invazív növények ellen

2014. december 15.

Hírek

Hazánkban most először próbáltak ki egy kefés kenőgépet inváziós növények irtására, mely igen jól vizsgázott. A vegyszert ennek segítségével nagyon precízen lehet felvinni a növényekre anélkül, hogy az a talajra, vagy más növényekre cseppenne.