Séta a Tétényi-fennsíkon

2022. április 23. - 2022. április 23.

Helyszín: Tétényi fennsík, Bp. XXII. Rókales u.

Programok

Április 23-án reggel 9-től a Szoborparknál lévő nagytáblától – Bp. XXII. Rókales u. – tartjuk idei első fennsík sétánkat, Gergely Attila botanikussal, megnézzük a tavaszi vegetációt, és érintjük az ösvény alsó szakaszát a véderdőnél, ahol ritkítjuk a fenyő magoncokat, kézi szerszámokat esetleg hozzanak, metsző olló, kisfűrész. (megnyugtatásul, természetvédelmi engedélyünk van a kezelésre). Várjuk az érdeklődőket.

Élőhely kezelési és madártani akciónap a Tétényi-fennsíkon

2022. február 19. - 2022. február 19.

Helyszín: Tétényi fennsík, Bp. XXII. Rókales u.

Programok

A Tétényi-fennsík élőhely kezelési projekt keretében az idei önkéntes akciónapot február 19-én szombaton tartjuk a Kamaraerdő és a fennsík valamint a tanösvény találkozásánál.

Tiszadorogmán harcoltak az ártatlan külsejű gonosz idegennel

2021. november 19.

Hírek

A LIFE IP GRASSLAND-HU projekthez kapcsolódva, 2021. november 11-én első alkalommal önkéntes program keretében gyepkezelést végeztek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a tiszadorogmai Sulymos-lapos nevű területen.

Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon

2021. július 3.

Hírek

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. lenyűgöző, közel 40 perces természetfilmjében olyan egyedülálló hortobágyi élőhelyek figyelhetők meg, amelyek egyébként rejtve maradnának még a természetjáró ember szeme elől is.

Táborozók a Város-erdő védelméért

2020. szeptember 4.

Hírek

Augusztus utolsó napján ért véget az a tíz napos tábor, amelyet a hajdúböszörményi székhelyű Zöld Kör szervezett a Bodaszőlő melletti Belső-erdőben, a Debrecen-hajdúböszörményi tölgyesek Natura 2000 terület biológiai sokféleségének megőrzése érdekében.

Bivalyok tartják karban a máriatelepi nádast Bakson

2017. július 13.

Hírek

Húsz bivaly érkezett Baksra, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) és Baks Községi Önkormányzata együttműködésének eredményeként segítsenek a faluba is benyúló, egyre terjeszkedő nádas visszaszorításában. Bakson a Máriatelepen található holtág szinte teljesen benádasodott az elmúlt években.

Újjáéledő Hanság

2016. október 28.

Hírek

Az előző európai uniós ciklusban mintegy 36 milliárd forintból fejlesztettek természetvédelmi területeket Magyarországon, és 2015-16-ban 31 Mrd értékben nyújtottak be pályázatokat a nemzeti parkok – mondta a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára Lébényben.

A folyók ökoszisztémájának helyreállítása

2016. június 21.

Hírek

Általánosan elterjedt nézet, hogy az emberek által okozott természeti károk után nagyjából egy emberi élet hossza szükséges a legtöbb ökoszisztéma helyreállítódásához. Az Ohiói Állami Egyetem kutatói viszont arra a következtetésre jutottak, hogy ha megfelelő körülményeket biztosítunk, akkor a természet gyógyulása a kezdetben akár drámaian gyors lehet.

Pozitív az idei első túzokszámlálás

2016. január 19.

Hírek

A januári szinkronszámlálás során mintegy 50 ezer hektárnyi élőhelyet vizsgáltak át, ahol összesen 631 túzokot figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén. Ez a hazai állomány közel harmada.

Túzok-centrikus gazdálkodás a Körös-Maros Nemzeti Parkban

2016. január 12.

Hírek

Magyarországon jelenleg 1500-1600 túzok él. A hazai állomány egyharmada a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén él. A park egyik fontos feladata ennek a fokozottan védett madárfajnak és élőhelyének a védelme.