Kaktusztalanítás a Pilis szikláin

2020. december 18.

Hírek

Valószínűleg már évek óta a Pilis szikláin voltak, amikor 2017-ben ismertté vált Duna-Ipoly Nemzeti Park számára az állomány. Aki oda ültette, nagyon szerette őket, és értett is hozzájuk. A délre néző oldalon a már nem is olyan zord teleket gond nélkül átvészelve 13 kaktuszfaj számtalan egyede nőtt, és ami aggasztóbb, hhogy szaporodott is.

Tovább romlott Németország természet állapota

2020. május 24.

Hírek

Tovább romlott a természetes környezet állapota Németországban, a szövetségi kormány most ismertetett vizsgálata a többi között kimutatta, hogy eltűnhet a gleccserek 100 százaléka és kihalhat a védett rovarfajok 70 százaléka.

A vízimadarak a jól működő államokat szeretik

2017. december 23.

Hírek

Mi jelezheti, hogy egy ország területén milyen kilátásai vannak az élővilágnak? A GDP növekedése, a klímaváltozás hatásai, a népességnövekedés vagy a természetvédelmi területek kiterjedése? A Nature-ben most megjelent publikáció szerint mindezeknél sokkal nagyobb szerepe van a jól és hatékonyan működő államnak.

Lassan eltűnnek a nagy ragadozók a világból

2017. július 17.

Hírek

A világ hat nagy ragadozója több mint 90 százalékot vesztett történelmi élőhelyeiből – állítja amerikai kutatók új tanulmánya. Az etióp farkas, a vörös farkas, a tigris, az oroszlán, az afrikai vadkutya és az afrikai gepárd mind veszélybe került, ahogy az emberi települések és a gazdálkodás elfoglalta élőhelyüket.

A hópárducot is a kihalás szélére sodorta az éghajlatváltozás

2015. október 23.

Hírek

Október 23-án van a Hópárducok Világnapja, így mára időzítve jelent meg a WWF friss jelentése a faj jelenlegi állapotáról és az őt fenyegető veszélyekről, ami sürgős nemzetközi fellépést szorgalmaz a hópárducok sérülékeny hegyvidéki élőhelyének megóvása érdekében, amit az éghajlatváltozás hatásai kritikusan veszélyeztetnek. A terület emellett több százmillió embert lát el ivóvízzel Ázsia szerte.

Élőhelyvédelmi projektzáró sajtótájékoztató

2015. szeptember 30.

Helyszín: Veszprém-Gyulafirátót, Művelődési Ház

Sajtótájékoztatók

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) a Környezet és Energia Operatív Program keretéből Uniós támogatást nyert az „Élőhelyvédelem, és helyreállítás, élettelen természeti értékek védelme, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése” tárgyú pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében.

Össz európai csobbanás az élő folyókért

2015. július 13.

Hírek

Tegnap délután 3 órakor több tízezer ember gyűlt össze Európa több száz vízpartján, hogy egy közös Nagy Ugrással álljanak ki az egészséges folyóvizek fontosságáért. Nálunk ez a nap a Mura-Dráva-Duna határokon átnyúló Bioszféra Rezervátum emléknapja is. A 15 településünkön megrendezett Nagy Ugrással Magyarország a régió legnagyobb csobbanásával állt ki saját vizei mellett.

A borneói állatfajok fele eltűnhet

2015. január 23.

Hírek

A klímaváltozás és a fakitermelés miatt a jövőben a Borneó szigetén élő állatok csaknem fele elveszítheti életterét. Új természetvédelmi területekre van szükség egy nemzetközi kutatócsoportnak a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmánya szerint.

Feléled a Fejetéki-mocsár

2014. október 9.

Hírek

Föld alatti fallal fogják visszatartani a felszín alatt elszivárgó vizet a Kiskunhalas melletti Fejetéki-mocsárban. A Duna-Tisza köze tőzeges mocsarainak egyik utolsó hírmondóját csaknem 100 millió forintos beruházással, európai uniós forrás segítségével próbálják megmenteni a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei.

Életre kel a Fejetéki-mocsár

2014. szeptember 13.

Hírek

A Duna-Tisza köze tőzeges mocsarainak egyik utolsó “hírmondóját” próbálja megmenteni Kiskunhalas mellett mintegy 100 millió forintos beruházással a Kiskunsági Nemzeti Park.