Idén is lehet jelentkezni az ELTE Humánökológia mesterképzésére!

2023. január 18.

Hírek

2023. február 15-ig a Felvi.hu-n lehet jelentkezni felsőoktatási képzésekre, melyek között az ELTE Humánökológia MA képzés is helyet foglal. Olyan mértékben alakítjuk át bolygónkat, hogy azzal már nemcsak rengeteg más élőlény létét fenyegetjük, hanem a saját életünk minőségét is. A humánökológia tudománya egyrészt igyekszik minél inkább föltárni ezt az ökológiai válságot, másrészt megoldási javaslatokat is megfogalmaz.

Elkészült a Gerecse földtani veszélyforrás-térképe

2022. január 20.

Hírek

Az ELTE kutatóinak új térképe a felszínmozgásokhoz kapcsolódó dokumentált káresetek és a jövőben lejtős tömegmozgásokra hajlamos területek jelölésével hívja fel a figyelmet földtani eredetű veszélyekre, miközben a szintén potenciális veszélyforrásnak számító bezárt bányászati hulladékkezelőket is bemutatja. A komplex térinformatikai modellezéssel és többéves terepi munkával elkészült, modellértékű „többveszélyes” térkép helyi tervezéseknél is felhasználható.

Magyar kutatók klímadinamikai módszerekkel vizsgálnák a kaotikus jelenségeket

2021. december 13.

Hírek

A klímaváltozást a légkör szén-dioxid-tartalmának és ezzel együtt a Föld átlaghőmérsékletének folyamatos növekedése okozza. A klíma tulajdonságai kaotikusak, ezért lehetetlen változását előre megjósolni. Mivel nagy mértékben érzékeny a kiindulási állapotára (lásd pillangóhatás), a klímatudományban hasznos a lehetséges kezdőfeltételek sokaságának vizsgálatából nyert valószínűségi információt felhasználni.

Magyar meteorológusok szerint is több zöldfelületre lenne szükség a városokban

2021. augusztus 24.

Hírek

Több zöldfelületre lenne szükség a városokban: a fővárosi “hőszigethatás” megfigyelései, mérései szerint az árnyékmentes aszfaltutak hőmérséklete akár már májusban 40 Celsius-fokos lehet délben a belvárosban – állapították meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) meteorológiai tanszékének szakemberei.

A farkas nem társállat, sőt…

2020. szeptember 19.

Hírek

Akkor sem lesz teljesen szelíd egy farkas, ha emberek között nő fel. Megtaníthatók ugyan bizonyos feladatok végrehajtására, de társállatnak nem alkalmasak, sőt kezelhetetlenségük miatt veszélyesek is lehetnek – derült ki az ELTE etológusainak tanulmányából.

Megalakult az Ember–Környezet Tranzakció Intézet

2020. április 25.

Hírek

Az ELTE PPK-n Dúll Andrea vezetésével, a kar nyolcadik intézeteként létre jött az Ember–Környezet Tranzakció Intézet (EKTI). Az új Intézet megalapításáról az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szenátusa a 2020. április 16-án zárult levélszavazással döntött. Emellett döntés született arról, is hogy új néven, Szervezet- és Vezetéspszichológia Tanszékként működik tovább a Szervezet- és Környzetpszichológia Tanszék és két korábbi tanszék egyesülésével létrejött a Tanácsadás- és… Tovább »

A lábujjhosszak aránya megmutatja a légykapók rátermettségét

2020. március 15.

Hírek

A Pilisi Parkerdő és az ELTE Viselkedésökológiai Csoportjának a Málnás-hegyen zajló közös kutatása a klímaváltozás hatásainak feltérképezése mellett egyéb fontos ismereteket is szolgáltatnak egyes madárfajok életének jobb megismeréséhez. Egy ilyen vizsgálat a lábak ujjhossza és az egyedek rátermettsége között kereste a kapcsolatos az örvös légykapóknál.