Megakasztották a balatonboglári fideszes lázálmot

2021. január 24.

Hírek

Megkapták a több százmilliós állami támogatást, de még nem építhetnek lombkorona ösvényt a védett balatoni területen.  Bár a kormányhivatal engedélyezte a beruházást, a bíróság végül kimondta, hogy környezetvédelmi hatástanulmányt kell készíteni. A 24.hu úgy tudja, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik munkatársa kezdett magánakcióba a természetvédelmi terület megvédéséért.

Nyílt levélben kérik Áder Jánost a civilek: ne írja alá a vizeinket veszélyeztető törvényt

2020. december 17.

Hírek

Megszavazta az Országgyűlés a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítását december 16-i rendkívüli ülésnapján. Az új szabályozás értelmében nem kell többé engedélyt kérniük a kútfúráshoz a gazdálkodóknak, amennyiben talajvízből szeretnék öntözni a földjüket. Talán úgy tűnhet, ez nagy segítség az aszályoktól sújtott mezőgazdaságnak, valójában azonban az adminisztrációs könnyítés a vízhiányt nem oldja meg, ellenben az érzékeny felszín… Tovább »

Ezért likvidálta az Orbán-rezsim a környezetvédelmet

2020. június 25.

Hírek

Az egész világon összesen csak négy olyan ország van, amelynek nincs önálló környezetvédelmi minisztériuma: Szaúd-Arábia, Szomália, Tanzánia, Magyarország. Az Orbán-kormány kiiktatta a környezetvédelmet, hogy ne akadályozza a gazdasági fejlődést, ami maradt: hivatali ügyetlenkedés, káosz vagy korrupció.

Ne hagyja annyiban!

2019. december 6.

Hírek

Azoknak, akiket érdekel a szűkebb lakókörnyezetük állapota, esetleg az ország környezeti problémái, de azt tapasztalják, hogy sem információt nem kapnak, sem a döntéshozatalba nem tudnak beavatkozni – készített az EMLA Egyesület egy rövid, közérthető összefoglalót a jogorvoslati jogokról.

Még él a zöld jog. Precedens értékű pert nyert az LMCS

2018. július 10.

Hírek

Egy építési hulladékot feldolgozó üzem engedélyezésének ügyében pert nyert a Levegő Munkacsoport a Pest Megyei Kormányhivatallal szemben. Olyan bírósági ítélet született, amely a jövőben könnyebbé teheti a környezetvédelmi peres eljárásokat.

Megszűnik a bűz – sikeres volt a jogsegély

2017. május 30.

Hírek

Egy Békés megyei család életét teszi a jövőben elviselhetőbbé egy nemrégiben zajlott jogi eljárás, melyben az EMLA Egyesület – szakmai projektjének részeként – jogi segítséget biztosított. Egy húsfüstölőt tiltottak el a zavaró bűzt okozó tevékenységtől.

Jogi segítség környezeti ügyekben

2017. április 2.

Hírek

Mit tehetnek a magánszemélyek, és a civil szervezetek, ha környezetvédelmi problémákkal szembesülnek, és a jogi utat szeretnék választani? Ebben segít az EMLA, mely ingyenes jogi és gyakorlati útmutatója, és iratmintái itt ingyenesen letölthetőek.

Ingyenes zöldjogi segítség büdös ügyekben

2017. március 12.

Hírek

A Környezeti Management és Jog Egyesület ingyenes jogi segítséget nyújt a települési lakókörnyezet levegőminőségének védelmében. Vitathatatlan, hogy a jó minőségű levegő az egészséges környezet alapeleme. Ez azonban nem minden esetben érvényesül maradéktalanul, és ahol nem, ott az érintett lakosság többféle eszközt is igénybe vesz a környezetállapot helyreállítása végett.

A magyar energia tervek és programok hiányosságai

2015. december 15.

Hírek

Az EMLA Egyesület – a Heinrich Böll Stiftung e.V. támogatásával és együttműködésével – 2015-ben a magyarországi stratégiai tervezés energetikát érintő szegmensét vizsgálta. Az elmúlt 10 évben elkészített és elfogadott, továbbá az Európai Unió felé jelentéstételi kötelezettségként megküldött olyan terveket tekintettük át, amelyek valamilyen módon érintik az energiatermelést és –felhasználást.