Denevér-felmérés a Vértesben

2017. január 29.

Hírek

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata rendszeresen végez denevérszámlálásokat a Vértes-hegységben és környékén. A friss leltár: 11 faj 141 példány.

Jesszus! Berepült egy denevér

2016. augusztus 3.

Hírek

Mit tegyünk, ha denevér csapkod a szobánkban? Azt, amit minden szakember tanácsol. Lehetőleg minél kevesebbet, elég kitárt ablakkal megvárni, amíg magától távozik.

Állatbarát panelszigetelést, épületfelújítást!

2016. január 18.

Hírek

A minap az esztergomi József Attila Általános Iskola nyílászárócseréinek és külső szigetelésének munkálatai közben feltehetően több ezer rőt koraidenevért falaztak be! A lakástulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett állatokat érintő épületmunkák természetvédelmi hatósági engedélyeztetést is igényelnek!

Természetvédelmiengedély-köteles panelszigetelések, épületfelújítások

2015. január 23.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület rendkívül fontosnak tartja a korszerűtlen családi- és társasházak, panel- és középületek utólagos külső szigetelését, ami jelentősen csökkenti hazánk energiaigényét és környezetterhelését. FIGYELEM! Amennyiben ezek a falfelújítások védett és mindinkább fogyatkozó madarak (fecskék) és emlősök (denevérek) fészek- és lakóüregeinek megsemmisítésével járnak, természetvédelmi hatósági engedélyeztetést is igényelnek!

Keleti sün 2014 év emlőse

2014. február 28.

Hírek

Először hirdeti meg a VADONLESŐ Program az Év Emlőse rendezvénysorozatot, melynek célja – egyeztetve a szakmai szervezetekkel – az, hogy minden évben más és más őshonos emlősállatunkra hívja fel a figyelmet, és ezzel is segítse a fajok megismerését, és hatékonyabb védelmét. Idén az év emlőse a keleti sün.

Nőtt az európai denevér állomány

2014. január 31.

Hírek

Több évtizedes csökkenés után több mint negyven százalékkal nőtt az európai denevérpopuláció 1993 és 2011 között – közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

Emlősvédelmi Szakosztály alapító ülés

2012. május 04.

Helyszín: Budapest, Ludovika tér 2-6.

Programok

A hazai emlősfajok kutatása napjainkban minden eddiginél szélesebb szakemberbázissal rendelkezik, de különböző okok miatt ezen – mind a kutatás tárgyát, mind célját, mind pedig módszertanát tekintve – szerteágazó témák országos szintű összefogását, koordinálását eleddig egyetlen hazai szervezet sem tudta eredményesen illetve hosszú távon felvállalni. Szükségesnek tűnik hát egy folyamatosan működni képes társadalmi szervezet létrehozása, melyre… Tovább »