Tegnap délután megdőlt a magyar áramfogyasztási rekord

2019. december 5.

Hírek

Új történelmi rekordot ért el Magyarország téli villamosenergia-fogyasztása tegnap a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint. A hideg idő miatti magasabb fűtési igényekkel és az ünnepi díszkivilágítással magyarázható, hogy csúcsterhelést kapott az áramellátó rendszer.

Európai rekorddal naposít Győr

2019. november 28.

Hírek

Terv szerint haladnak a telepítési munkálatok az Audi Hungaria és az E.ON közös projektjében, amelynek eredményeként Európa legnagyobb, épületen kialakított fotovoltaikus rendszere épül az Audi Hungaria két logisztikai központjának tetején.

Bill Gates vészjósló üzenete

2018. október 22.

Hírek

A napelemek és a szélturbinák önmagukban nem fogják megmenteni a bolygót. Esély sincs rá, hogy megmeneküljünk az apokaliptikus jövőtől – írta a Microsoft guruja, Bill Gates.

Földrengéseket miatt betiltják a kitermelést Európa egyik legnagyobb gázmezőjén

2018. január 28.

Hírek

A groningeni gázmező annak 1959-es felfedezése idején a világ legnagyobb gázmezőjének számított, de Európában ma is a legnagyobb földgáz-lelőhelyek között van. Viszont a kitermelés miatt az 1990-es évek óta egyre több földrengés rázza meg a területet, a helyieknek rengeteg kárt okozva. A holland kormány 2015 óta korlátozza is a kitermelést, és a január eleji földmozgás… Tovább »

A magyar energia tervek és programok hiányosságai

2015. december 15.

Hírek

Az EMLA Egyesület – a Heinrich Böll Stiftung e.V. támogatásával és együttműködésével – 2015-ben a magyarországi stratégiai tervezés energetikát érintő szegmensét vizsgálta. Az elmúlt 10 évben elkészített és elfogadott, továbbá az Európai Unió felé jelentéstételi kötelezettségként megküldött olyan terveket tekintettük át, amelyek valamilyen módon érintik az energiatermelést és –felhasználást.

Egyszer csak jön a korlátlan és olcsó energia

2014. február 13.

Hírek

Tanulmányban részletezték mérföldkövet jelentő magfúziós kísérleteiket azok az amerikai kutatók, akiknek először sikerült több energiát nyerni a fúzióból, mint amennyit abba belefektettek.

Zöldkémiai kiút a karbonválságból

2013. november 29.

Hírek

Egymásnak adják a kilincset Budapesten a zöldgazdaság és az energiaforradalom legfontosabb szakértői: a brit David MacKay után ezúttal a francia Paul Colonna látogatott hozzánk, hogy megossza a nézeteit a magyar közönséggel a karbonválság lehetséges megoldásairól.

Hulladékból haszon

2013. szeptember 11.

Hírek

A Geronimo 2 projekt biogáz előállítására nyújt innovatív megoldást állattartó telepek számára. (X)

Átrendeződhet a világ energiapiaca

2012. november 13.

Hírek

Szaúd-Arábiát megelőzve az USA 2017-re a világ első számú olajtermelője, és már 2015-re a legnagyobb gázkitermelője lehet – írta a Nemzetközi Energiaügynökség éves jelentésében. Az IEA szerint drámai módon változik a világ energetikai térképe, s ez lényegesen módosítja azokat a korábbi elképzeléseket, amelyek az energiaipar jövőjéről szóltak.