2019-ben a fűtésre fordítottuk a legtöbb energiát

2021. június 1.

Hírek

Közzétette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a hazai háztartások végső energiafelhasználási értékeit. 2019-ben a legtöbb energiát fűtésre, a használati meleg víz előállítására, valamint világításra és az elektromos készülékek üzemeltetésére fordították a háztartások. Megduplázódott a légkondicionáló berendezések fogyasztása.

Tavaly csökkent a hazai bruttó villamosenergia-felhasználás

2021. január 23.

Hírek

A hazai bruttó villamosenergia-felhasználás tavaly több mint egy százalékkal csökkent – állapítható meg a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.

Robothalakkal vizsgálták a halrajokat

2020. október 31.

Hírek

Robothalak segítségével vizsgálták a rajban úszó halak mozgását az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói a Max Planck Állatviselkedéstani Intézet, a Konstanzi Egyetem és a Pekingi Egyetem tudósaival együttműködve. Kutatásuk eredményei bizonyították azt a korábbi feltevést, hogy a halak energiát spórolnak a rajban úszással.

Ördögi körbe kerülhetünk a légkondicionálók miatt

2018. július 13.

Hírek

Az EU energiafogyasztásának fele a fűtéshez és hűtéshez köthető. A légkondicionálás iránti globális igény a következő 30 évben várhatóan megháromszorozódik a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint – nagyrészt éppen a klímaváltozás miatt – , ami várhatóan az áramfogyasztást, a széndioxid-kibocsátást és a globális felmelegedést is fokozza majd.

A sok kis erőmű nehezen tud együttműködni

2018. március 23.

Hírek

Az elektromos hálózatok stabilitásának biztosítása nem egyszerű feladat, különösen ott, ahol a megújuló energiafajták felhasználása jelentős méreteket ér el.

A háztartások életszínvonala 2016 című kiadvány ismertető sajtóbeszélgetése

2017. december 01.

Helyszín: Budapest, Keleti Károly utca 5-7.

Sajtótájékoztatók

A kiadvány átfogó képet nyújt a magyarországi háztartások életszínvonaláról és életkörülményeiről: az első része a főbb jövedelemtípusokat, a jövedelem eloszlásának változását, valamint a különböző társadalmi csoportok jövedelmi helyzetét mutatja be; a második fejezet a szegénységgel és a társadalmi kirekesztődéssel foglalkozik; a harmadik pedig a fogyasztás színvonalát és szerkezetét írja le.