2050-re az Európai Unió beszüntetné a gázfűtést

2023. december 10.

Hírek

2030-ra minden új épületnek, 2050-re pedig a meglévő épületállománynak is kibocsátásmentessé kellene válnia az Európai Tanács és a Parlament javaslata szerint, ami az építmények energiahatékonyságára vonatkozó irányelv felülvizsgálatát szorgalmazza. A tervek között szerepel továbbá a fosszilis tüzelőanyagokkal működő kazánok fokozatos kivonása a forgalomból 2040-ig.

Energiahatékonyság – az energiaátmenet jolly jokere

2023. december 5.

Hírek

Ha nem foglalkozunk azzal, hogy a szén-dioxid kibocsátásunk nagyjából 40 %-át adó lakóépületeinket felújítsuk, kevés rá az esély, hogy 2050-re elérjük a klímasemlegességet. Épületeink nagy része még akkor is állni fog, ezért minél inkább kellene gyorsítani a hazai épületállomány energetikai felújítását.

Elindult az Energiaklub legújabb energiahatékonysági projektje, az EU Peers

2023. október 24.

Hírek

Az energiahatékony épületfelújítás az európai széndioxid-kibocsátás csökkentésének egyik legfontosabb eleme. De éppen ez az a terület, ahol a lakástulajdonosok komoly akadályokba ütköznek. A lakásfelújítás megkönnyítése érdekében Európában megjelentek az integrált lakásfelújítási szolgáltatások

A RenoPont ingyen elkísér energiahatékony otthonodig

2023. szeptember 3.

Hírek

A Magyar Energiahatékonysági Intézet működteti az ingyenes egyablakos lakossági energetikai felújítási tanácsadó irodákat, emellett hiánypótló kutatásokat készít, új szakmai kapcsolatokat épít ki elismert nemzetközi és hazai szervezetekkel. Szeptember 1-jétől Horváth Áron közgazdász a MEHI új ügyvezető igazgatója. Helyzetelemzés és tervek mai podcastunkban.

Mennyire energiahatékonyak a magyar családi házak?

2023. július 2.

Hírek

Meglepő eredményeket és az elmúlt évek energetikai trendjeit is mutatja a 2023 év elején végzett Nagy Lakásfelmérő Kérdőív eredménye. Kiderül, milyen állapotban vannak a családi házak Magyarországon.

3 szempont, amit érdemes megfontolni a hőszivattyú kiválasztása során

2023. március 20.

Hírek

Napjaink energiaválsága élesen világít rá a nyersanyagok végességére, az ellátás esetleges bizonytalanságára – ezzel együtt pedig egyre nagyobb figyelmet irányít a megújuló energiaforrások felé. Ezek hasznosítására számos módszer létezik: néhány természeti kincs felhasználása speciális eljárásokat, ipari létesítményeket vagy komoly szerkezeteket igényel, mint a vízben vagy a szélben rejlő lehetőségek kiaknázása. A napenergia hasznosítása viszont a… Tovább »

Klímaügynökséget hoz létre a Fővárosi Önkormányzat

2023. március 3.

Hírek

Budapest 1,5 millió eurós támogatást nyert klímacéljaira, melyben létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget, ami elsőként a lakosság energiahatékonysági beruházásait fogja támogatni, ezzel gyorsítva a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok és egészségkárosító részecskék városi szintű kibocsátásának csökkentését.