Megváltozott szabályok a szélerőműveknél, új pályázatok a napelemeknél

2023. november 23.

Hírek

A botrányos szélerőmű-tilalom feloldását jelentette be Lantos Csaba energiaügy miniszter tegnap az Inforádióban. Állítása szerint küszöbön áll a szabályozás módosítása, amelynek eredményeként a mostani, teljesen értelmetlen 12 km-es védőtávolságot 700 méterre csökkentik, így megnyílik az ország jelentős részén a szélerőművek telepítése.

Orbán francia atomblöffje

2023. szeptember 13.

Hírek

Orosz helyett francia üzemanyaggal is működhet Paks – a kormányfő állítólag erről is beszélt a zárkörű kötcsei találkozón a legközvetlenebb politikai szövetségeseinek. Még nem létező nukleáris üzemanyagot választ a kormány, így az orosz függés tovább marad fenn Pakson. Pávatánc Putyin gazdának és az EU-nak.

Lantos Csaba napelemes kormányzati hátraarca

2023. szeptember 8.

Hírek

A kormány a jövő évtől is fenntartja az éves elszámolást a már működő háztartási méretű napelemes rendszerek esetében a telepítésüktől számított tíz éven át – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter Facebook-oldalán. A napokban arra kértük a hatáskörrel rendelkező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, hogy vizsgálják meg a napelemekhez kapcsolódó szabályozás módosításának lehetőségét. A Juhász Edit elnökasszonnyal… Tovább »

Paks II-vel sem lesz elég energiánk – ha egyáltalán megépül.

2023. augusztus 27.

Hírek

Az elkövetkező évtizedekben Magyarország energiaigénye folyamatosan növekedni fog, miközben csökkenteni kellene az orosz függést és az áramimportot. A tervezett 50 akkugyár energiaigényével az eddig elkészült energiastratégiák nem számoltak.

Földgázprojektek helyett a lakóépületek korszerűsítését sürgeti a Greenpeace

2023. május 31.

Hírek

A magyar társadalom és gazdaság számára sokkal előnyösebb lenne, ha az új, a kormány által tervezett földgázprojektre szánt 100 milliárdokat  a lakóépületek energetikai korszerűsítésére, azaz energiaigényük csökkentésére és megújuló energiaforrások hasznosítására fordítanák – derül ki a Greenpeace megbízásából az Európai Energia- és Klímapolitikai Intézet által készített tanulmányból.