Földgázprojektek helyett a lakóépületek korszerűsítését sürgeti a Greenpeace

2023. május 31.

Hírek

A magyar társadalom és gazdaság számára sokkal előnyösebb lenne, ha az új, a kormány által tervezett földgázprojektre szánt 100 milliárdokat  a lakóépületek energetikai korszerűsítésére, azaz energiaigényük csökkentésére és megújuló energiaforrások hasznosítására fordítanák – derül ki a Greenpeace megbízásából az Európai Energia- és Klímapolitikai Intézet által készített tanulmányból.

A nagy hideg kimutatja a lakásállomány tragikus állapotát

2017. január 17.

Hírek

A mostani extrém hidegben megugrott a lakások energiafogyasztása, de a magyar lakások csak ötöde korszerű hőszigetelésű. A lakások több mint fele átlagos vagy annál is rosszabb minősítésű, a legrosszabb kategóriába tartozó lakások aránya pedig 6 %-os volt tavaly.

Holnaptól indul bolygónk idei globális kizsákmányolása – tegyünk ellene!

2016. augusztus 7.

Hírek

Idén augusztus 8-ra esik az ökológiai „túllövés napja”. A természet ettől a naptól nem képes újból előállítani annyi energiát, mint amennyit elhasználtunk, így az emberiség már a bolygó következő évi erőforrásait használja. A szigeteletlen magyar családi házak is pazarolják a Föld készleteit. Aug. 15-től az Otthon Melege program keretében családi házak energetikai felújítására is lehet… Tovább »

A CSOK új lakások energiahatékonysági követelményeiről

2016. február 13.

Hírek

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) a most megjelent CSOK rendelet kapcsán felhívja az új lakások építését, vásárlását tervezők figyelmét arra, hogy a lakáscélú állami támogatások révén épített új lakásokra már vonatkoznak a szigorúbb épületenergetikai követelmények.

Kazánt receptre?

2015. március 23.

Hírek

A britek az energiaszegénység felszámolásának egy meglehetősen egyedi útját választották: 3 millió fontot különítettek el arra, hogy háziorvosok receptre kazánt, szigetelést vagy új ablakokat írjanak fel rászoruló pácienseiknek.

Lesse el a valódi rezsicsökkentést, a hatékony házak titkait!

2014. október 26.

Hírek

November 3-9. között energiatakarékos házakat, épületeket látogathat meg a nagyközönség Magyarországon is. A nyílt napok legfontosabb célja, hogy kézzelfogható tapasztalatot nyújtson az alacsony energiaigényű (avagy közel nulla energiaigényű) épületekről minden érdeklődő számára – segítségként az energiahatékonysági pályázatokon való induláshoz is.

40 %-os rezsicsökkenés lehetne a társasházakban, ha…

2014. június 1.

Hírek

A társasházi lakó mindenütt csak mutyit lát. A hazai lakások 1/3-a többlakásos épületben van, ahol akár 40 %-kal lehetne csökkenteni a rezsiköltséget, a felújításoknál jelentkező energia megtakarítással, ha lenne ehhez pályázat, pénz, és szándék. Itt a legalacsonyabb a beruházási kedv, melyen változtatni akar az Energiaklub, az “Energiahatékonyság közösen” nemzetközi projekt keretében.

Pénz sehol, tovább csúszik az épületenergetikai stratégia

2014. február 23.

Hírek

Milliónyi magyar háztartás évek óta hiába vár állami segítségre ahhoz, hogy belefogjon lakása felújításába, és ténylegesen csökkenthesse a rezsijét. Megint mutattak egy kicsit a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiából. Az ÉMI már elkészült vele, de nem nyilvános. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra szerint hamarosan indul a társadalmi vita.

Mennyit fogyaszt a lakásod?

2013. február 24.

Hírek

Európában az összes elfogyasztott energia 40 százalékát az épületekben használjuk fel, ezért foglalkozik kiemelten az Európai Unió is a lakások, közintézmények enegiahatékonyságával. A 2002-es, e témában első uniós irányelv tette kötelezővé az épületek energetikai igazolását építés, eladás vagy bérbeadás esetén.

Ócsai energetikai kamu

2013. január 27.

Hírek

Félmilliós négyzetméterár a pusztában. Az ócsai Patyomkin-falu kapcsán a be nem tartott építési követelmények: A-t mondtak, C lett belőle. Hogyan sikerült a felelős minisztériumnak totális hülyét csinálnia magából.