Kisléptékű szivattyús energiatárolás Magyarországon?

2021. október 8.

Hírek

Az EnergiaEgyetem második kerekasztalbeszélgetése a decentralizált szivattyús energiatárolás Magyarországi lehetőségeit járta körbe. A szakmai eszmecsere kiindulási alapját az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék energiaföldrajzi kutatócsoportjának az Energy tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya képezte, amelynek vezető szerzője Soha Tamás. A tanulmányt a kutatási projekt vezetője, dr. Munkácsy Béla mutatta be.

A klímaváltozás csökkentésének ördögi köre

2019. február 15.

Hírek

Miért nem hajlandó az emberiség megfékezni a klímaváltozást? Akár a politikusok, akár az átlagemberek, ha a gazdasági növekedés és a klímaváltozás között kell választani, akkor mindig az előbbire voksolnak. A klímaváltozás költségei egyébként is a jövőt érintik, és nem feltétlenül azoknál jelentkezik, akik ezt okozták.

Akkumulátoros áramtárolóval robbantott az ALTEO

2018. augusztus 24.

Hírek

Fontos mérföldkőhöz érkezett az ALTEO Group által 2015-ben megvásárolt Sinergy Kft. 1,1 milliárd forint összértékű kutatás-fejlesztési projektje, átadták ugyanis azt a Kelet-Közép-Európában és Magyarországon is egyedülálló akkumulátoros villamosenergia-tároló létesítményt, amelynek megvalósítására, tesztüzemére és integrációjára közel 500 millió forintot nyert a vállalat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán.

Az aggastyán atomerőművek kedveznek a megújulóknak

2017. december 17.

Hírek

A 40 éves üzemidő megduplázása sem elképzelhetetlen ma már a régi atomerőművek esetében. Egyre több országban kitolják a működő nukleáris erőművek üzemidejét. E döntések felkínálják a lehetőséget a megújuló energia előállítóinak, hogy olcsóbb alternatívát kínáljanak.

Akkumulátor kisokos

2017. október 1.

Hírek

Egyre több eszközünkben használunk akkumulátort, velük kapcsolatban 3 makacs tévhit gyakran felbukkan. Az elektromos autók akkumulátora nagy hidegben megfagy, és utána ki kell dobni! Az akkumulátorok max. 2 évet bírnak ki; utána többe kerülnek, mint új egy autó! Az akkumulátorok súlyosan mérgezőek, és nem lehet/tudjuk őket újrahasznosítani!

Kína átrendezte az akku piacot

2016. augusztus 1.

Hírek

Akár 60 %-ot is meghaladó ugrást produkálhatnak egy év alatt az elektromos autók és buszok akkumulátorgyártói. A tavalyi 11.000 MWh legyártott teljesítményt az idei első félévben 8 ezerrel tolták meg. És bár még a Teslának készülő akkuk uralják a piacot, a tendenciák alapján nem sokáig marad ez így.

15 év alatt 70 százalékkal csökkenek az energiatárolók árai

2016. január 30.

Hírek

A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban gyakran felmerül az energiatárolás kérdésköre, sokan ezt látják kulcskérdésnek előbbiek elterjedése kapcsán. Érdemes mindezt kettéválasztani lakossági és ipari szintekre, hiszen a volumen és gyakran a technológia is különbözik.

Önfeltöltő akkumulátoron dolgozik az MIT

2016. január 17.

Hírek

Az MIT szakemberei szerint megoldhatónak tűnik az akkumulátorok mozgással való feltöltése. Az önfelhúzós karórák mintájára az okostelefonoknál és az egyéb hordozható eszközöknél is megpróbálkoztak már az önfeltöltés megvalósításával, azonban a tulajdonos mozgására építő megoldások eddig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Leváltja az atomot a megújuló

2015. július 26.

Hírek

A napsütésben gazdag országokban ma már 5 cent, vagyis kevesebb mint 15 forint a napenergia kilowattóránkénti ára, ami a napelemek és a hozzájuk kapcsolt új típusú akkumulátorok fejlődése révén hamarosan már az átlagos adottsággal rendelkező államok esetében is lekörözi a hagyományos energiaforrások árait.