Mona Lisa mosolyától a vakotásodásig – a sokoldalú üveg titkai

2022. június 21.

Hírek

Mi köze van a Mona Lisának Orosházához? Energiapazarló, vagy takarékos? Fenntartható, vagy nagy a környezeti lábnyoma? Megbízható? Időtálló? Biztonságos? Hol tart ma az üvegépítészet? Tudta, hogy még a lakásban és a kocsiban is leéghetünk? És még sok-sok üveges érdekesség.

Környezetbarát működtetésű mérnöki csoda a csungkingi Raffles City

2022. június 21.

Hírek

A „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című építészeti videósorozat innovatív épületeket, és az azokat megálmodó építészeket mutat be a világ különböző tájairól. A mostani rész bemutatja, milyen elgondolások húzódnak meg a kínai Csungking városában található Raffles City Chongqing megtervezésében és működésében.

Év háza pályázat 2021

2021. március 23. - 2021. május 19.

Helyszín: országos pályázat

Programok

Május 19-ig nyújthatják be az Év háza 2021. évi pályázatára a – 2019. január 1-je után készült – munkáikat családi házak, kis társasházak, illetve középületek tervezői. A legrangosabb hazai, független, szakmai pályázaton a zsűri a két abszolút fődíj mellett két szakmai és öt támogatói különdíjat oszt ki az idei évben.

Új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel!

2020. augusztus 14.

Hírek

Sokáig vitatkoztak arról, mi a jobb környezetvédelmi szempontból, a régi, energiafaló épületek felújítása, vagy inkább ezek lebontása, hogy a helyükön olyan korszerű ház vagy iroda legyen, amelynek energiahatékonyságát gyakran nem lehet elérni az utólagos szigeteléssel és hasonló módszerekkel.

Pro Architectura 2020. díj

2020. július 24. - 2020. szeptember 06.

Helyszín: országos pályázat

Programok

A Pro Architectura díj a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a Nemzeti építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredményekért adományozható.

Barnamező, rozsdaövezet

2020. július 24.

Hírek

A napokban megjelent a rozsdaövezeti törvény. A jogszabály a kormány május végén meghirdetett “rozsdaövezeti akcióprogramjának” elsődleges eleme, ezt még kormányhatározatok és későbbi kormányrendeletek fogják kiegészíteni. És legfőképp tervezett módon összehangolt lépések, amelyek az országban a felhagyott iparterületek, feleslegessé vált vasúti területek, egykori laktanyák újrahasznosítását szolgálják.

A betonnal való leszámolás mintaprojektje.

2020. július 19.

Hírek

Sydneyben épül a világ legnagyobb hibrid fatornya. A 40 emeletes épület várhatóan 2025-re fog elkészülni és több ezer fejlesztőnek ad majd otthont.

Milyenek lesznek a jövő otthonai a koronavírus tükrében?

2020. április 7.

Hírek

Szergej Makhno ukrán építész és designer 7 pontban foglalta össze, hogy szerinte melyek lesznek azok a legfontosabb változások, amelyeket a koronavírus járvány okoz majd az építészeti tervezésben. Ha Makhno előrejelzései beválnak, akkor elmondhatjuk, hogy amit a környezetvédelmi mozgalmaknak nem sikerült elérni, azt a világjárvány elhozza magával.

A Kádár-kockák utódjai az Orbán-kecók

2019. szeptember 25.

Hírek

Nagyon sok főleg kistelepülés képét határozzák meg az évtizedeken keresztül épült, és ma már energetikailag is igencsak aggályos típus kockaházak. A köznyelv csak “Kádár-kockáknak ” hívja az egyenotthonokat, most pedig jönnek a hasonlóan központosított Orbán-rendszer nemzeti egyentervei.

A Liget-projekt díja az európai(?) versenyen(?)

2018. december 25.

Hírek

A városligeti építkezésekről annyi megtévesztő reklámot láttam már, hogy gondoltam, utánajárok. Vajon kikkel versenyzett az Biodóm? Hány száz épület indulhatott a versenyen a legjobb „European Leisure Architecture” díjért? Kétszáz? Háromszáz? Még százat sem találtam.