Új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel!

2020. augusztus 14.

Hírek

Sokáig vitatkoztak arról, mi a jobb környezetvédelmi szempontból, a régi, energiafaló épületek felújítása, vagy inkább ezek lebontása, hogy a helyükön olyan korszerű ház vagy iroda legyen, amelynek energiahatékonyságát gyakran nem lehet elérni az utólagos szigeteléssel és hasonló módszerekkel.

Pro Architectura 2020. díj

2020. július 24. - 2020. szeptember 06.

Helyszín: országos pályázat

Programok

A Pro Architectura díj a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a Nemzeti építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredményekért adományozható.

Barnamező, rozsdaövezet

2020. július 24.

Hírek

A napokban megjelent a rozsdaövezeti törvény. A jogszabály a kormány május végén meghirdetett “rozsdaövezeti akcióprogramjának” elsődleges eleme, ezt még kormányhatározatok és későbbi kormányrendeletek fogják kiegészíteni. És legfőképp tervezett módon összehangolt lépések, amelyek az országban a felhagyott iparterületek, feleslegessé vált vasúti területek, egykori laktanyák újrahasznosítását szolgálják.

A betonnal való leszámolás mintaprojektje.

2020. július 19.

Hírek

Sydneyben épül a világ legnagyobb hibrid fatornya. A 40 emeletes épület várhatóan 2025-re fog elkészülni és több ezer fejlesztőnek ad majd otthont.

Milyenek lesznek a jövő otthonai a koronavírus tükrében?

2020. április 7.

Hírek

Szergej Makhno ukrán építész és designer 7 pontban foglalta össze, hogy szerinte melyek lesznek azok a legfontosabb változások, amelyeket a koronavírus járvány okoz majd az építészeti tervezésben. Ha Makhno előrejelzései beválnak, akkor elmondhatjuk, hogy amit a környezetvédelmi mozgalmaknak nem sikerült elérni, azt a világjárvány elhozza magával.

A Kádár-kockák utódjai az Orbán-kecók

2019. szeptember 25.

Hírek

Nagyon sok főleg kistelepülés képét határozzák meg az évtizedeken keresztül épült, és ma már energetikailag is igencsak aggályos típus kockaházak. A köznyelv csak “Kádár-kockáknak ” hívja az egyenotthonokat, most pedig jönnek a hasonlóan központosított Orbán-rendszer nemzeti egyentervei.

A Liget-projekt díja az európai(?) versenyen(?)

2018. december 25.

Hírek

A városligeti építkezésekről annyi megtévesztő reklámot láttam már, hogy gondoltam, utánajárok. Vajon kikkel versenyzett az Biodóm? Hány száz épület indulhatott a versenyen a legjobb „European Leisure Architecture” díjért? Kétszáz? Háromszáz? Még százat sem találtam.

A magasházak építését személyes érdekek vezérlik

2018. január 6.

Hírek

Egyetért Lázár Jánossal abban, hogy a Parlamentnél magasabb épületek a mohóság szimbólumai. De azt szeretné, hogy a tervezett épületek sorsa ne hatalmi erőviszonyok alapján, hanem a lakossággal folytatott párbeszéd során dőljön el. Pálfy Sándor építész professzorral, a BME Urbanisztika Tanszék volt vezetőjével a 24.hu beszélgetett a budapesti magasházakról.

Kevesebb esztétikát, több etikát

2017. december 15.

Hírek

Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökének írása a Ligetről, Kopaszi-gátról, úszópalotáról, s sok egyébről. Intelmei az építészeknek, megbízóiknak egyaránt fontos sorvezetők és élet elvek lehet(né)nek…

Elkészült az Építési Piaci Prognózis 2018

2017. november 28.

Helyszín: KÉK Budapest Bartók Béla út 10-12

Sajtótájékoztatók

363 szakember értékelte a várható tendenciákat. • Makrogazdasági elemzés a nemzetközi trendek tükrében. • Részpiacokra vonatkozó helyzetelemzés. • 2017 után 2018 is jó éve lesz a magyar építési piacnak. • Újdonság: az építési engedélyek és kész lakások számának becslésével és elemzésével teljes az új anyag.