Mit tehet egy építőipari nagyvállalat a környezet védeleméért?

2022. december 17.

Hírek

Sokan nem is gondolják, hogy egy építkezés milyen megterhelő lehet környezetünk számára. Gondoljunk csak a sok keletkező hulladékra, a felhasznált vegyi anyagokra vagy a rengeteg fára, amit például a szerkezet építésekor a zsaluzás során felhasználnak. A hazai piac egyik legnagyobb zsalugyártója, a Meva Zsalurendszerek Zrt azonban merőben új felfogással lépéseket tett az építkezések zöldítése felé… Tovább »

2100 milliárd forintnyi, 270 beruházást függesztett fel a kormány

2022. szeptember 15.

Hírek

Az Építési és Beruházási Minisztérium létrehozásának az egyik oka, hogy elfogytak a beruházási források, és erre reagálni kell – mondta Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára a Portfolio Property Investment Forum konferencián.

25 %-os az építőipari hivatalos infláció

2022. június 16.

Hírek

A KSH adatközlése alapján a statisztikai hivatal áprilisban 25 százalék környékére becsülte az építőipari inflációt. Az áremelkedés mértéke a szektorban már tavaly ősszel is 20 éves csúcson volt, azóta pedig egyre csak dönti a rekordokat. Ráadásul egyelőre sok jel nem utal arra, hogy érdemi lassulás jönne a jövőben.

Megszűnik a Várépítő – az építőanyag-ipar legrégebbi jótékonysági összefogása

2022. június 12.

Hírek

23 évig gyűjtötte építőipari cégek, szakszövetségek és médiacsatornák felajánlásait az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogása, az idei eredményhirdetés után megszűnő Várépítő pályázat. A gyermekintézmények és műemlékek építési és felújítási munkáihoz termék- és anyagi támogatásokat gyűjtő kezdeményezés utolsó évében 16 támogatottnak jutott a több mint 17 millió forint felajánlásból. Idén is voltak meglepetések.

Zöld irányok az építőiparban: lehet egy ipari csarnok építése környezetbarát?

2022. május 6.

Hírek

Egyre több építőipari vállalatnál is a szervezeti kultúra természetes részévé vált a környezetre tekintettel folyó gyártás. Cikkünkben egy igazán megfontolt alapokon nyugvó példát mutatunk be az ipari- mezőgazdasági beruházások világából. Hogy is van ez a gyakorlatban pl. acélcsarnokok megrendelése, gyártása, építése esetén?

Visszaesés vagy stabilizáció? Építési Piaci Prognózis 2022-2025

2022. április 17.

Hírek

Az áprilisban megjelent független Építési Piaci Prognózis vezető elemzője, Varga Dénes közgazdász szerint a Pénzügyminisztérium 2021. decemberi költségvetési előrejelzése alapján a lakásépítések területének élénkítésétől elbúcsúzhatunk.

Famentesen zöldebb

2021. december 9.

Hírek

A technológiai fejlesztések történetében nem ritka, hogy egy-egy újítás terjedésének gyorsulását kényszer hajtja. Egy ilyen folyamat volt játszódott le a hazai építőiparban is a famentes zsalutechnológia innovációjának térhódításában. Ugyanis az idei évben megfigyelhető fa, acél és egyéb építőipari alapanyagok drágulása nagymértékben hozzájárult a technológia népszerűsödéséhez.

Építkezz környezetbarát módon!

2021. december 7.

Hírek

Hogyan csökkenthetjük az épületek hatását a környezetre? Ehhez segít az LCA Center Egyesület által koordinált IS-SusCon (Spread of Innovative Solution for SUStainable CONstruction) nemzetközi Erasmus+ projekt. Fő célja az egyelőre inkább az üzleti életben elterjedt életciklus-szemléletű gondolkodás megismertetése a szakemberek mellett a lakosság körében is.

Csendes udvar zöld megoldással

2021. július 8.

Hírek

A napjainkban egyre népszerűsödő környezettudatos gondolkodásmódnak köszönhetően, mára szinte az élet minden területén elérhetővé váltak olyan megoldások, amelyekkel hétköznapi életünket is könnyedén zöldebbé tehetjük, sőt. Egyre több olyan terület van, például az építőipar is, ahol már kötelezővé vált vagy hamarosan azzá válik a fenntartható lépések bevezetése.