Robbanás előtt a zöld építőanyagok piaca

2023. november 23.

Hírek

Ma Magyarországon egy építőipari beruházás éppen annyira fenntartható, amennyire arra a megrendelőnek igénye van – derült ki a Wavin Építőipari Trendmutatójából. Eszerint a fenntarthatóság és az egészségtudatosság elsősorban az építőanyagok kiválasztásában nyilvánul meg: egyre több megrendelő igényli például a gyártótól a környezetvédelmi terméknyilatkozatot.

Meredeken bezuhant a lakáspiac, és rántja magával a teljes építőipart

2023. november 8.

Hírek

Már most látszik, hogy a lakásépítések visszaesése miatt az építőanyag-kereskedők forgalmának zuhanása legalább 30 százalékos lesz az előző évhez képest. Ötödével kevesebb új otthon készült el eddig idén, mint 2022 azonos időszakában, építésre pedig 43 százalékkal kevesebben vállalkoztak.

Zátonyra futott a hazai építőipar

2023. szeptember 29.

Hírek

30 %-kal esett vissza az építőipar megrendelésállománya, ez már kritikus szint, az ÉVOSZ kongatja a vészharangot. A lakáspiac területén még rosszabb a helyzet, a kiadott építési engedélyek száma 40 %-kal esett vissza.

Leálltak az állami beruházások – alakul az építőipari válság

2023. augusztus 21.

Hírek

Alig építenek új lakásokat, visszaesett a lakásfelújítás, rengeteg szakember hiányzik. Túlélő üzemmódban az ágazat, ezzel együtt sokan le fogják húzni a rolót. Se felújítás, se építés. Hiányoznak az uniós milliárdok a projektek újraindításához.

A 90 %-os különadóval nyúlná le a NER az építőipari alapanyaggyártást

2023. február 22.

Hírek

Rendeletben módosította a bányajáradék fizetési szabályait a kormány, hogy különadóval terhelje a kerámia építőanyagok külföldi gyártóit. E termékek 2020. januári árához mérten fix szorzókkal meghatározott ár fölött 90 %-os bányajáradékot kell fizetni a gyártóknak. A Zalakerámia példája jól mutatja, hogyan próbálja a Fidesz kiszorítani a külföldi tulajdonosokat az építőipari alapanyaggyártásból.

Mit tehet egy építőipari nagyvállalat a környezet védeleméért?

2022. december 17.

Hírek

Sokan nem is gondolják, hogy egy építkezés milyen megterhelő lehet környezetünk számára. Gondoljunk csak a sok keletkező hulladékra, a felhasznált vegyi anyagokra vagy a rengeteg fára, amit például a szerkezet építésekor a zsaluzás során felhasználnak. A hazai piac egyik legnagyobb zsalugyártója, a Meva Zsalurendszerek Zrt azonban merőben új felfogással lépéseket tett az építkezések zöldítése felé… Tovább »

2100 milliárd forintnyi, 270 beruházást függesztett fel a kormány

2022. szeptember 15.

Hírek

Az Építési és Beruházási Minisztérium létrehozásának az egyik oka, hogy elfogytak a beruházási források, és erre reagálni kell – mondta Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára a Portfolio Property Investment Forum konferencián.

25 %-os az építőipari hivatalos infláció

2022. június 16.

Hírek

A KSH adatközlése alapján a statisztikai hivatal áprilisban 25 százalék környékére becsülte az építőipari inflációt. Az áremelkedés mértéke a szektorban már tavaly ősszel is 20 éves csúcson volt, azóta pedig egyre csak dönti a rekordokat. Ráadásul egyelőre sok jel nem utal arra, hogy érdemi lassulás jönne a jövőben.