Építési Piaci Prognózis bemutató

2019. június 18.

Helyszín: Budapest, Bartók Béla út 10-12.

Sajtótájékoztatók

Tisztelt Újságíró Kolléga!  Június 14-én az iparág számára fontos témában az ÉVOSz is szakmai rendezvényt szervezett, ezért úgy döntöttünk, hogy az Építési Piaci Prognózis 2019-2022 frissítésének bemutatója időpontját megváltoztatjuk. Új időpont: 2019. június 18. 13.00 órai kezdettel (regisztráció: 12.30), a rendezvény helyszíne változatlan: Kortárs Építészeti Központ (1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.)

Brutálisan nő a betonlábnyomunk

2019. március 23.

Hírek

A víz után a beton a legnagyobb mennyiségben és legszélesebb körben használt anyag a világon. De alapanyaga, az energiaintenzív eljárás során létrehozott cement óriási ökolábnyomot, légszennyezést hagy maga után.

Elfogyhat a Földön a homok, és abból nagy baj lehet

2018. augusztus 13.

Hírek

A homok iránti kereslet drasztikus megnövekedése miatt könnyen lehet, hogy hamarosan homokhiánnyal kell szembenéznie az emberiségnek, és az sem kizárt, hogy a természetes nyersanyag teljesen eltűnik a Föld színéről.

Homokot a sivatagba? Megjelentek a homokkalózok

2018. május 3.

Hírek

Az emberiség évente 47–59 milliárd tonnányi kőzetet használ fel ipari célra. A Föld minden lakosára hét tonna kitermelt kőzet jut. A homokkitermelés jelentős része illegális, és ökológiai katasztrófához vezet.

A közhomoklegelők tragédiája

2017. szeptember 21.

Hírek

Világszerte rohamosan nő a homok iránti kereslet, ez manapság az egyik legfontosabb természeti erőforrás. A kereslet növekedése miatt a homokkitermelés egyre jobb biznisz, ahogy azonban a természeti erőforrások kiaknázásánál lenni szokott, a kitermelést a világ szerencsétlenebb részein rettenetes környezetrombolás kíséri.

Magyar építőipari szabadalom: a környezetbarát tollfa és tollcarton

2017. január 21.

Hírek

Évente kb. tízezer tonna baromfitoll keletkezik csak Magyarországon. Ennek az óriási mennyiségű, másra használhatatlan szerves mellékterméknek a sorsa 90%-ban az elégetés, melynek költségessége mellett környezetkárosító hatásai is vannak. Egy hazai kutatás eredményeként e veszélyes hulladékból környezetbarát hő-hangszigetelő anyag készül.

A városi klímaváltozás ördögi köre

2016. április 15.

Hírek

Nem eget rengető felfedezés, de most éppen az amerikai energiahatékonyságért felelős intézet, az ACEEE, friss tanulmánya erősítette meg, hogy az energiaszektor fenntarthatóságának erősítése elsősorban nem új erőművek létesítésével érhető el, hanem az energiahatékonysággal. Ne feledjük, a legolcsóbb és legtisztább energia az, amit meg sem termelünk.

Tollból fát? Így reformálja meg az építőipart egy magyar kutatás

2015. október 13.

Hírek

Magyarországon évente tízezer tonna baromfitoll hulladék keletkezik. Ennek az óriási mennyiségű, másra használhatatlan szerves mellékterméknek a sorsa az elégetés, melynek költségessége mellett környezetkárosító hatásai is vannak. A probléma megoldására, mint annyi minden másra is, magyar ötlet született.

Nagy építőipari átrendeződés

2015. augusztus 4.

Hírek

Komoly változások történnek az építőipari világpiacon. A CRH csoport megvásárolta a Holcim Észak Duna Régióban működő cégeket is, így Holcim Magyarország Kft.-t és leányvállalatait. Ez egy nagyobb világpiaci tranzakció egyik eleme, mely eredményeként 15 000 új munkatárssal bővült alkamazottai köre. A CRH csoport a világpiac meghatározó szereplője, építőanyagipari területen harmadik, míg kavics/adalékanyag területen második.