Fülesbagoly leltár 2023

2023. január 23.

Hírek

2009-óta végzik a szakemberek a lakosság bevonásával az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek évenkénti felmérését. Az idei országos bagolyszámlálást január 21 – 23 között tartották, melynek eddigi legfrissebb  eredményeiről a számlálást évek óta koordináló Kovács Ágnes mesélt podcastunkban.

Segíts az erdei fülesbagoly telelőhelyek országos lakossági felmérésében

2023. január 19.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával 2023. január 20-23. között ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést végez. A programban bárki részt vehet, ami remek szabadlevegős elfoglaltságot is kínál. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok mellett óvodák és általános iskolák részvételére is számít.

Téli bagolyinvázió a dél-alföldi településeken

2022. december 24.

Hírek

A hideg évszak beköszöntével a Körös-Maros Nemzeti Park tájain élő és az északi tájakról érkező, nálunk telelő erdei fülesbaglyok is lassan beköltöznek a lakott településekre.

Már köztünk vannak a telelő erdei fülesbaglyok

2022. november 6.

Hírek

Az erdei fülesbagoly (Asio otus) a leggyakoribb, általánosan elterjedt, közepes méretű hazai bagolyfajunk. Védett állat és „tollfülei” miatt mindannyiunk számára ismert és kedves madár.

Elkészült a telelő erdei fülesbaglyok 2022. évi országos leltára

2022. február 22.

Hírek

Az MME idén is a lakosság és a média segítségét kérte a nálunk telelő erdei fülesbagoly csapatok országos felméréséhez január végén. A friss összesítésben a minden eddiginél több beérkező adat alapján hazánk legalább 699 településén, 1104 helyszínen, 11040 erdei fülesbagoly telelt, ami közel 33%-al kisebb a tavalyihoz képest.

Bárki segíthet az erdei fülesbagoly telelőhelyek országos felmérésében

2022. január 24.

Hírek

Az MME a lakosság bevonásával ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet 2022. január 28-31 között. A programban a COVID-19 intézkedések mellett is bárki részt vehet, sőt ez remek szabadlevegős elfoglaltságot is kínál! Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok mellett óvodák és általános iskolák részvételére is számít.

Legyél Te is bagolymentő!

2021. november 21.

Hírek

Magyarország tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él vagy kimondottan emberkövetőnek számít. A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A lakossággal a fészkelő baglyok nyomában – erdei fülesbagoly

2021. március 17.

Hírek

Az MME legutóbb a telelő erdei fülesbaglyok felmérése kapcsán kérte a lakosság segítségét januárban. Az évek alatt szerzett pozitív tapasztalatok alapján folytatják a fajra vonatkozó országos adatgyűjtést. Most a lakott területeken is leggyakoribb erdei fülesbaglyok fészkelő állománya felmérésében tudnak segíteni az emberek.

Fülesbagoly leltár: 103 tonna egér és mezei pocok évente

2021. február 23.

Hírek

Elkészült a telelő erdei fülesbaglyok 2021. évi országos lakossági felmérésének összesítése. A biztosan hazánkban tartózkodó 16455 bagoly legalább 4113750 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2020/2021-es telelési időszakban.

Ha péntek, akkor fülesbagoly

2021. február 3.

Hírek

Mit jelez az, ha az erdei fülesbagolynak feláll a fülnek hitt tollazata? Hogyan képes hatékonyan pockokra vadászni? Milyen veszélyek leselkednek rájuk? Miért Túrkeve hazánk bagoly fővárosa? Emellett még sok érdekes kérdésre is válaszol Kovács Ágnes “fülesbagoly koordinátor”, aki gyerekkora óta e gyönyörű madarak szerelmese.