Petőfi után szabadon – Egy új csigafaj a törpe dinoszauruszok árnyékából

2023. november 3.

Hírek

Bár az Erdélyben található Hátszegi medence a szokatlanul kisméretű dinoszaurusz maradványairól vált világhírűvé, de mellettük számos más élőlénycsoport maradványai is előkerültek a területről. Ilyenek például a halak, kétéltűek, kígyók, gyíkok, krokodilok, repülő őshüllők és multituberculata emlősök maradványai is.

A mohaszeleteléstől a „medvebűnözésen” át az „időfúrásos” klímakutatásig

2021. július 28.

Hírek

Dr. Jakab Gusztáv a MATE Vízgazdálkodási és Klímaadaptációs Tanszékének oktatója, egyetemi docense Szarvason él. Mai podcastban a sokszínű kutatásairól mesél: a klímaváltozás tőzegmohás detektálásáról az évszázados klímaadaptációs mechanizmusokig, a Kárpát-medencei vízgazdálkodás történetéről, az erdélyi erdőirtásokról, a természetfotózásról, ismeretterjesztésről, no meg a híres Pepi-kertről is.

Új megvilágításban Erdély középkori környezettörténete

2021. július 20.

Hírek

Az Erdélyi-szigethegység klímájának és tájhasználatának 1500 évet felölelő történetébe pillanthatunk be Dr. Jakab Gusztáv, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatója és kollégáinak vizsgálatai révén.

Medvéket az erdőbe, ne az otthonainkba!

2021. július 11.

Hírek

Medveellenes tüntetés volt Tusnádfürdőn. „Több százan fejezték ki nemtetszésüket az egyre elharapódzó medvekérdés miatt szervezett július 9-i esti demonstráción” – írja a Székelyhon.ro. A demonstrációt három helyi tanácsos, Bálint-Miklóssy Enikő, Lukács Attila és Száfta András kezdeményezte, és a tusnádfürdői sípályánál tartották meg. A transzparenseken ezeket a feliratokat lehetett olvasni: – „Medvéket az erdőbe, ne az otthonainkba”; – „Mindenkinek joga van a szabadsághoz… Tovább »

Tavasszal lehalásszák a Szent Anna-tó elszaporodott ezüstkárászait

2020. december 25.

Hírek

A tavaszi jégolvadás után kezdődhet a székelyföldi Szent Anna-tóban elszaporodott, és a tó ökológiai egyensúlyát felborító ezüstkárász-állomány lehalászása – nyilatkozta Dósa Elek Levente, a Pro Szent Anna Egyesület elnöke a tó helyzetéről szervezett online konferencia után.

Segítsünk a Szent Anna-tónak!

2020. április 16.

Hírek

A koronavírus járvány miatt kialakult helyzet az életünk számos területét érinti. Sok szektor került most nehéz helyzetbe, ilyen a turizmus is. Különösen fontos ez azoknál az ökoturisztikai látványosságoknál, ahol a turizmus támogatása, az így szerzett bevétel hozzájárul a védett természeti értékek megóvásához.

Évi több ezer tonna erdei gyümölcsöt és gombát exportál Románia. Mi marad a medvének?

2019. augusztus 30.

Hírek

Egyes becslések szerint csak vadon termett erdei gyümölcsből 27 ezer tonnát ad el Románia külföldön, hivatalosan, persze, kevesebbet. Az erdei gombáért Nyugaton akár a hazai felvásárlási ár 15-szörösét is kifizetik. Tavaly csak a Máramarosi Erdészeti Igazgatóság alá tartozó erdőkből 150 tonna gyümölcsöt értékesítettek külföldön.

Zöld győzelem Felsőcsertésen

2019. január 17.

Hírek

Győzőtt a Mining Watch környezetvédő civil szervezet a Hunyad megyei Felsőcsertés melletti ciántechnológiás aranykitermelővel szemben.