Folyamatosan romlik az erdők állapota az EU-ban

2021. október 5.

Hírek

Az uniós szakpolitikák foglalkoznak az erdők biológiai sokféleségével, megőrzésével és az erdőket érintő éghajlatváltozás kezelésével, azonban hiányosságok mutatkoznak a rendelet tagállami végrehajtásában, és gyakran hiányoznak az ellenőrzések az Európai Bizottság részéről – közölte az EU luxembourgi székhelyű számvevőszéke.

Írjuk együtt a magán erdőgazdálkodás jövőjét!

2021. június 22. - 2021. július 01.

Helyszín: Ország több települése

Programok

A 2021. év sok tekintetben sorsfordító a magán erdőgazdálkodás jövőjét illetően. A széles körű együtt gondolkodás elősegítése céljából a NAK és a MEGOSZ az Agrárminisztérium és az érintett szakmai szervezetek közreműködésével 2021. június 22. és 2021. július 1. közötti időszakban hat állomásból álló országos tájékoztató fórumsorozatot szervez.

Leromlanak erdeink?

2021. június 16.

Hírek

Gyakran érezhetjük túrázásaink során, hogy az erdő, ahol utunk éppen vezet, talán nem olyan, mint lehetett a régmúltban. Sok a vágásterület. Néha egyetlen fafajból álló erdőrészletben haladunk, ami esetleg olyan „üres”, hogy szinte átlátni rajta. A magasból, kilátópontról nézve is többnyire „elhasználtnak”; négyszögletes foltokból varrt furcsa szőttesnek tűnik az erdős táj. Romlás, amit látunk, vagy… Tovább »

Az állami erdészetek fakitermelése jelentősen gyorsítja a klímaváltozást

2021. június 14.

Hírek

Mikor a Balatonfüredi Erdőért Facebook csoport alapítójától hallottam a jelentős tölgyerdő kivágásokról, elmentem a Koloska völgybe a turistaúton egészen addig, ahol kikapaszkodik a völgyből és egy kicsit már áttekinthető táj. Hát, döbbenet: a 80 – 100 éves tölgyekből álló erdőt nemrég kivágták.

Március 21 az Erdők Világnapja

2021. március 21.

Hírek

Az erdei életközösség fontosságára és az erdőkkel kapcsolatos ismereteink bővítésének szükségességére hívja fel a figyelmet a Soproni Egyetem március 21-én, az Erdők Világnapja alkalmából. Az intézmény a fenntarthatóságot állította képzéseinek középpontjába. Olyan felsőoktatási és kutatási bázis kiépítése kezdődött meg Sopronban, amely a természeti erőforrások, köztük az erdők hosszú távú kezeléséhez és hasznosításához teremti meg az… Tovább »

Összefogás a klímaváltozásnak ellenálló erdőkért

2021. március 20.

Hírek

Közép- és Kelet-Európa erdei fontos természeti erőforrások. Jelentőségük a közeljövőben tovább nő majd, nem csak a faanyag iránti növekvő igények miatt, hanem az általuk nyújtott egyre népszerűbb egészségügyi és jóléti szolgáltatások miatt is. Az erdők által biztosított nyersanyagok, az élhető és védelmező környezet azonban egyre inkább veszélybe kerül a klímaváltozás miatt.

A nagyvárosokban is növelhető a biodiverzitás

2021. február 16.

Hírek

A nagyvárosok élhetősége és jövője szempontjából létkérdés a zöldfelületek aránya és állapota, ugyanakkor jellemzően épp a nagyvárosokban korlátozott az erre rendelkezésre álló terület. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért Budapesten természetvédelmi célú városierdő-fejlesztést indít, melynek finanszírozása is modellértékű.

Tánczos Barna Románia új környezetvédelmi minisztere

2020. december 27.

Hírek

Az első intézkedés a tűzoltás lesz. Ég a ház, EU-s kötelezettségszegési eljárások vannak folyamatban, bármely területet is nézzük, halomszámra állnak a dokumentációk – mondta Tánczos Barna, az alakuló új kormány környezetvédelmi minisztere.