A gazdag országoktól kérnek pénzt az esőerdő-országok

2023. augusztus 11.

Hírek

Egy tucatnyi esőerdő-ország, köztük Brazília, Bolívia és Indonézia paktumot kötött, amelyben pénzügyi támogatást követelnek az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és a biológiai sokféleség megőrzéséhez.

Miért kell védeni a városi erdőket?

2023. július 22.

Helyszín: Gyál kiserdő

Sajtótájékoztatók

Tisztelettel meghívjuk Önöket a Kiserdő Egyesület és az Eleven Gyál közösség kiserdővédő munkacsoportja által július 22-én, szombaton, 16-19 óráig szervezett eseményére a Gyáli Kiserdőbe, amin a városi erdők megfelelő kezeléséről, védelméről, és ezen erdők lakosság számára nyújtott jóléti szolgáltatásairól esik szó.

Az erdők megvédése alapja a biológiai sokféleség megőrzésének

2023. május 22.

Hírek

A biológiai sokféleség nemzetközi napja vagy a biodiverzitás védelmének világnapja minden év május 22-én olyan világnap, amely az élővilág sokféleségére (biodiverzitás), illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét.

Egy Erdő Csúcstalálkozó : esőerdők nélkül megfulladna a Föld

2023. március 14.

Hírek

A Kongó-medencében elterülő hatalmas dzsungel a bolygó ,,zöld tüdeje”. Az Amazonas után a második legnagyobb esőerdő évente 40 milliárd tonna szén-dioxidot köt meg. Ez kb. a világ 10 éves összkibocsátása. Csak Gabon 100 millió tonnát szív fel, így fontos szerepet játszik a faji sokszínűség és a klímavédelméért folytatott harcban.

A magyarok túlnyomó többsége nem akarja, hogy elégessük erdeinket

2022. augusztus 30.

Hírek

“A magyar társadalom elsöprő többsége elutasítja, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet” – derül ki a Greenpeace Magyarország megrendelésére a Policy Solutions és a ZRI Závecz Research által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Jane Goodall üzenete a magyaroknak: védjétek meg erdeiteket!

2022. augusztus 16.

Hírek

Gyermekeitek jövője érdekében arra kérlek benneteket, hogy tegyetek meg mindent az értékes erdeitek védelmében – üzente a világhírű primatológus, természetvédő a Orbán-rezsim értelmetlen rendeletére reagálva. Augusztus 17-én, 18.00 órától civil demonstráció a budapesti Széchenyi István téren!!!

Miskolc sem engedélyezi saját erdőinek kivágását

2022. augusztus 12.

Hírek

Emellett Varga Andrea alpolgármester indítványt nyújtott be a témában az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának, nyílt levelet írt Novák Katalin jelenlegi és Áder János volt köztársasági elnöknek, illetve bejelentette, hogy a városvezetés az energetikai válság kezelését célzó intézkedéscsomagon dolgozik.

Petíció az Európai Unió Natura 2000 hálózatába tartozó erdők szigorú védelmére

2022. április 27.

Hírek

Az Európai Unió Erdőgazdálkodási Stratégiája, valamint számos ENSZ és FAO rendezvény, határozat, illetve megállapodás közös célul tűzte ki a fenntartható erdőgazdálkodás megvalósítását, amely többek között a klímaváltozás hatásainak mérséklését, illetve az azokhoz való alkalmazkodást is szolgálja.

Valamennyi Natura 2000 területen lévő erdőre teljes fakivágási tilalmat kellene rögzíteni mindkét irányelvben

2022. április 26.

Hírek

Az Európai Unió erdeinek mintegy 23%-át kitevő, a Natura 2000 hálózatába tartozó erdőterületek megóvását a 92/43/EK Élőhelyvédelmi irányelv, illetve a 79/409/EK Madárvédelmi irányelv rendelkezései, illetve ezen rendelkezések betartása és betartatása lenne hivatott betölteni. Azonban ezen rendelkezések már nem felelnek meg a 21-ik század elvárásainak és kihívásainak, ezért ezen irányelvek egyes rendelkezéseinek szigorítására van szükség.