Az (adózott) pénz az új Isten?

2023. szeptember 12.

Hírek

Sokak mások mellett, Rákay Philip üzletembert, médiaszemélyiséget, kormánypárti influenszert is megkérdezték az utóbbi napokban, mi a véleménye arról, hogy Mészáros Lőrinc családjával egy üzemóránként sok ezer liter gázolajat fogyasztó, több tízmilliárd forint értékű yachton szelte a habokat idén nyáron. Rákay világos válasza szomorú mérföldköve annak az útnak, amely nyílegyenesen vezet a minden erkölcsöt meghaladó, így… Tovább »

Orbán eldöntött tényei

2022. augusztus 7.

Hírek

Eldöntött tény, hogy a Liget projektet befejezzük – nyilatkozta jogvégzett, nyelvújítói tehetségére büszke miniszterelnökünk. Kár, hogy a „tényeket” alapos vizsgálat után megállapítani szoktuk, nem eldönteni. A jövőre vonatkozó állítások sem tények, hanem kívánságok, víziók, tervek.

A jövő generációk elleni legdurvább bűn

2020. március 6.

Hírek

John Broome oxfordi közgazdász és filozófus professzor könyve (Climate Matters: Ethics in a Warming World, 2012) a klímamegbolondítás erkölcsi követelményeit elemzi.

Erkölcsi kötelességünk vegává válni?

2019. május 4.

Hírek

Az ember számtalan okból válhat vegetáriánussá: egészségügyi, ízlésbeli és vallási okai is lehetnek annak, hogy valaki felhagy a húsevéssel. Egyre többen vannak azonban, akik szerint a vegetáriánus táplálkozás nemcsak egy a lehetséges opciók közül, hanem az egyetlen morálisan elfogadható választás. A húsfogyasztás- és termelés környezeti hatásaitól az állatok jólétére vonatkozó megfontolásokig számos érv elhangzik ezekben… Tovább »

Vissza az édenbe

2018. október 7.

Hírek

Az emberi lényt hosszú ideig Isten kedves és minden más lénynél tökéletesebb teremtményének tekintették. Idővel ez a világnézet vesztett korábbi befolyásából, az ember felsőbbrendűségét azonban nem kérdőjelezték meg. Ma viszont sokan vitatják az élőlények hierarchiáját egy olyan erkölcs nevében, amely az egyenlőséget magasztalja.

Pályázati napkollektor szegény fideszes képviselőknek

2016. április 22.

Hírek

Állami pénzből szereltetett napkollektorokat családi házára több kormánypárti képviselő – tudta meg a Blikk. Öt politikust azonosítottak, akik többnyire feleségük révén az előző ciklusban több százezer forint közpénzt nyertek el az akkori fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné döntése révén. A képviselőknek uniós támogatásból van az “otthon melege”fele.

Erkölcs és ökológia

2016. január 17.

Hírek

Lehetséges-e, hogy a szegény világ — tudatára ébredve szegénységének, és főleg annak, hogy szegénysége összefügg a világ kisebbik részének gazdagságával — egyszer csak „fellázad” és igazságos elosztást követel? Vagy függő helyzete ezt lehetetlenné teszi? S ha fellázad, akkor a gazdag világ miféle „vasfüggönnyel” fogja megvédeni magát, pontosabban saját gazdagságát? Fegyverrel vagy árammal átjárt drótkerítéssel?”