Borúra derű – a dunai hajóútfejlesztés árnyoldalai és lehetőségei

2021. július 3.

Hírek

Milyennek szeretnénk látni a Dunát? Egészséges, sokszínű élettérnek vagy pusztuló élővilágú, teherforgalmat bonyolító vízisztrádának? Minden fejlesztés, ami jelentős hatással van a Dunára, befolyásolja országunk élhetőségét. Természetvédelem és/vagy teherhajózás?

Home-thinking on power plants – Karanténgondolatok az erőművekről

2020. május 22.

Hírek

Na, ennek is elmentek otthonról – gondolhatják olvasóink, amikor az önkéntes karantén idején elkövetett írásom címét olvassák, hiszen ki az, aki a koronavírus járványnak még messze nem a végén, az erőművekről gondolkozik. Bevallom, nálam nem úgy történt a dolog, mint Semjén Zsoltnál, aki éjszaka még félig lázálmosan megalkotta heti salátatörvény javaslatát, amit azon frissiben még… Tovább »

Tilosban a Greenfo

2019. május 30.

Hírek

Tegnap a Tilos Rádió ERŐMŰ c. műsorában a megújult Greenfo kapcsán kérdeztek az Energiaklub kedves munkatársai, Eszter Matyas, Gabor Orban és Peter Stern.

Termeljen áramot olajvezetékkel

2018. szeptember 22.

Hírek

A nagy szintkülönbséget kihasználva kezdtek áramot termelni egy olajvezetékben Ausztriában, írja az MTI.

Vírusos német atomerőmű

2016. április 28.

Hírek

A Münchentől 120 kilométerre, Gundremmingenben található atomerőmű rendszerében találtak több fajta vírust, pedig a reaktort irányító rendszer nem fér hozzá az internethez.

Egyre olcsóbb az európai áram

2015. december 23.

Hírek

Az idén estek és jövőre még tovább csökkenhetnek az európai áramárak. Túl sokáig azonban aligha örülhetünk: Nyugat-Európában már drámai az erőműhelyzet. Hogy is lesz a paksi áram versenyképes?

Obama bekeményít az amerikai erőműveknek

2015. augusztus 4.

Hírek

A klímaváltozás elleni küzdelem jegyében a 2005-ös szinttel szembeni 32 százalékos csökkentést irányzott elő 2030-ig az erőművek széndioxid-kibocsátásában az amerikai Tisztaenergia-program, amelyet tegnap ismertetett a Fehér Házban Barack Obama elnök és Gina McCarthy, a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) igazgatója.

Az áramimporton Paks2 sem segít majd

2014. augusztus 26.

Hírek

Az év első felében a hazai forgalomban tovább nőtt a külföldi áram aránya. Könnyű megoldás egyelőre nincs a láthatáron: eddig bármilyen termelési módba fogtunk, a végeredmény drágább lett, mint külföldön. Pedig a Mavirnak kötelessége a legolcsóbb forrásból beszerezni az áramot. Ha az külföldi, akkor onnan.

Ingyen áram szünetekkel

2013. október 16.

Hírek

Az elektromos energia ára Németországban idén nyáron megawattóránként mínusz 100 euróra zuhant, azaz az áramtermelő cégeknek ennyit kellett fizetniük a hálózatüzemeltetőknek, hogy átvegyék tőlük a megtermelt energiát. Annyi energia érkezett a szél- és a napenergia-forrásokból, hogy nem volt szükség a hagyományos erőművek termelésére.

Lengyelországban energia válság fenyeget

2013. augusztus 10.

Hírek

Lengyelországban 2016-tól áramhiánnyal kell számolni, mert az erőművek elöregedtek, és csúcsidőkben felszökik a fogyasztás – írja a lengyel gazdasági minisztérium tanulmánya. Három éven belül a kapacitás 12 %-a kiesik.