Muszáj figyelembe vennünk a természet értékeit, ha meg akarjuk állítani a bolygó pusztítását

2022. július 13.

Hírek

A növekedés fókuszú értékrendünk áll a környezet pusztításának hátterében – állapította meg 82 kutató 13.000 tanulmány elemzésével. Az erről szóló jelentést, amit 139 ország kormányának delegáltjai fogadtak el, a hétvégén hozták nyilvánosságra, és magyar kutató is van a vezető szerzői között. A jelentés külön fejezetet szentel annak, hogy mit lehetne tenni a fenntarthatóbb és társadalmilag… Tovább »

Zöld hét 2022/18 – Hogyan szabadulhatnánk a technológiai rezsim fogságából?

2022. május 6.

Hírek

Miért jó az iskoláknak az ingyenes levegőminőség mérő, hogy miért követendő európai példa a Nyíregyházi Kosár Közösség, és a budapesti Pipacs pékség, hogy milyenek a jó magyar zöld startupok, hogy hogyan lehetne a háztartások gázfüggőségét kiváltani, hogy hogyan tudnánk függetlenedni az orosz kőolajtól, és hogy miért kellett lelőni a kóborló jegesmedvét.

Lepkeközösség megőrzése természetkímélő gyepgazdálkodással

2022. május 18.

Helyszín: Őriszentpéter, Városszer 57.

Sajtótájékoztatók

Tisztelettel meghívjuk sajtótájékoztatónkra, melyen bemutatjuk azt az együttműködést, amely az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, helyi gazdálkodók és a Környezeti Társadalomkutatók (ESSRG) között jött létre. Az együttműködés célja az, hogy az Őrség értékes rétjein gazdag növény- és állatvilág éljen a helyi gazdálkodók tájtisztelő gazdálkodási gyakorlatainak köszönhetően.

AZ IPBES kutatói kapták idén az Euronatur díjat

2021. október 16.

Hírek

Rangos elismerést kapott az ENSZ biodiverzitással foglalkozó platformja, az IPBES, melynek kutatója Kelemen Eszter az egyik szakember, akit felkértek arra, hogy vegye át az elismerést.

Mennyit ér környezetünk jó állapota? Kelemen Eszter, ökológiai közgazdász

2020. szeptember 23.

Hírek

Tiszta ivóvíz és levegő, érintetlen természet. Ha van, akkor természetesnek és ingyenesnek vesszük. És ha fogyóban/romlóban van? Mennyit fizetünk/fizetnénk érte? Egyáltalán mennyi az értéke? Pénzesíthetőek-e  az ökoszisztéma szolgáltatások? Húsba és pénztárcába vágó kérdések és válaszok a mai podcastunkban.

Természeti tőke a gazdasági tervezésben

2011. július 17.

Hírek

Miként lehetne gazdaságilag hitelt érdemlően igazolni, hogy tönkretesszük azon szolgáltatásokat, amiket a természet teljesen ingyen nyújt számunkra és végső soron a testi-lelki egészségünk, túlélésünk múlik rajta?