Atomturizmus az Északi-sarkra

2017. február 9.

Hírek

Az orosz atomjégtörő-flottát üzemeltető Roszatomflot megállapodást kötött hajóbérlőivel az északi-sarki turistautakról. Az idén nyáron nyílik meg a 28. jeges idegenforgalmi szezon.

Az arktiszi extrém meleg okai és következményei

2016. november 26.

Hírek

Drámai változáson megy át az Északi-sark ökoszisztémája, sürgős beavatkozás szükséges a globális felmelegedés ellen, különben a sarkvidéken élőknek és a bolygó több lakosának is katasztrofális hatásokkal kell szembenéznie.

Dániának is kellene az Északi-sark

2014. december 16.

Hírek

Oroszország és Kanada után Dánia is igényt tart az Északi-sarkvidékre, illetve az Arktisz alatt rejtőző ásványi kincsekre. Az ország külügyminisztere most terjeszti be hivatalosan igényét az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékes bizottságához.

Atomjégtörővel mentik a sarkkutatókat

2013. június 4.

Hírek

Látványos mentőakció keretében, egy atommeghajtású jégtörő bevetésével kezdődött meg az északi-sarki SZP-40 orosz kutatóállomás személyzetének evakuálása, a jégpáncél olvadása miatt ugyanis életveszélyessé váló repedések keletkeztek a bázis alatt.

Olvadás miatt veszélyben a sarkkutatók

2013. május 24.

Hírek

Evakuálni kell egy jégtáblán sodródó északi-sarki orosz kutatóállomás személyzetét, mivel vészesen olvad a bázis alatti jégpáncél, és repedések keletkeztek a közelében – közölte a természeti erőforrások minisztériuma.

Levédte a Greenpeace az Északi sarkot

2013. április 15.

Hírek

Négy fiatal Greenpeace-aktivista négyezer méterrel az Északi sark jege alá elhelyezte a Jövő zászlaját és egy időkapszulában 2,7 millió sarkvidék-védő aláírását. Ezzel jelképesen védett területté nyilvánították az Északi sarkot.