Túlélésünk alapja: alázat és tisztelet a természetnek!

2021. április 21.

Hírek

Természetesek,- vagy emberi eredetűek az alföldi szikes puszták? Félmillió hektár legelőre kellene természetvédelmi pásztor. Miért fontos Greta Thunberg korosztályának az etnobiológia? „Szarjál magadnak legelőt” – mivel egészíthetik ki a hortobágyi pásztorok, a gyimesi állattartók, és a mongol nomádok a tudományt? Ezekről is mesél podcastunkban Molnár Zsolt botanikus, etnoökológus.

Ősi tudás és a jövő megmentése: természetvédelmi pásztor

2020. szeptember 28.

Hírek

Pásztorok és ökológusok fogtak össze a fajgazdag gyepek jobb hasznosításáért. Az Ökológiai Kutatóközpont szerint a pásztorok bevonásával végzett vizsgálatból kiderült, hogy a szarvasmarhák száznál is több növényfajt ismernek fel és mindegyikhez más módon viszonyulnak a legelőn.

A tudomány kevés a Föld megmentéséhez

2019. május 3.

Hírek

Április 29 és május 5 között zajlik az egyhetes IPBES üléssorozata Párizsban. Ökológuskutatók a tudomány és hagyományos tudásrendszerek összefogását sürgetik az ENSZ üléssorozatán.

Etnoökológiában Európa élén vagyunk

2015. május 8.

Hírek

A hagyományos ökológiai tudás a táj és ember együttműködéséről szól. A téma iránti érdeklődés az 1992-es riói ENSZ-konferencia után nőtt meg. Néhány napja hazánkban is megugrott az érdeklődés – Fikret Berkes, a kanadai Manitobai Egyetem török származású professzora előadásokat tartott erről, és a terepen ismerkedett a magyar gyakorlattal.

Éléskamra a természetben: a fás legelők és legelőerdők egy ellátó szolgáltatása

2015. április 28.

Hírek

Az ehető vadnövények gyűjtése, fogyasztása egyre népszerűbbé válik nemcsak az erdőket-mezőket járók körében, hanem a városi gasztronómiában is. Hol lehet ehető bogyókra, gyümölcsökre lelni, vagy hogyan tudunk akár mi magunk tudatosan ehető vadgyümölcsöket „termeszteni”? Ezen kérdések megválaszolásához szeretnék egy rövid „ízelítőt” adni.

V. Etnoökológiai Szeminárium

2013. december 08. - 2013. december 09.

Helyszín: MTA ÖK, Vácrátót

Programok

 Kedves Kollégák! Csatolva és alább találják /találjátok az 5. etnoökológiai szeminárium (dec. 8-9.) meghívóját. Ezúttal is egy különleges embert sikerült meghívnunk. Paul Nadasdy, a magyar Nádasdy család külföldre szakadt, etnobiológiával és (jó értelemben vett) politikai ökológiával foglalkozó sarja, egyetemi professzor jön hozzánk. Arra kértem, hogy arról tartson nekünk előadásokat, hogy az állam hogyan hat intézkedéseivel,… Tovább »